odupiranje iskušenju
Foto: Pixabay

Donosimo četiri načina za odupiranje iskušenju sukladno osobnom iskustvu pastora Jacka Wellmana i, najvažnije, biblijskih principa.

Bježite od iskušenja

Ovo je kao u filmu „Forrest Gump“: kada naiđete na iskušenje bježite od njega što brže možete. Trebamo misliti kao Job koji je napisao: „Sa svojim očima savez sam sklopio da pogledat neću nijednu djevicu“ (Job 31,1).

To možda znači da ćete morati ugasiti televizor ili ćete prebaciti kanal, promijeniti sigurnost na vašem Internetu i dozvoliti pojavljivanje samo „G“ fotografija. Na taj način se seksualno eksplicitne fotografije filtriraju tako da vam se zapravo nikada ni ne pojave pred očima.

Oči su vrata koja dopuštaju iskušenju da uđe, a iskušenje, ako mu se ne odupremo, stvara grijeh.

PROČITAJTE: ISKUŠENJE ILI GRIJEH: Kako prepoznati razliku?

Kada ste u iskušenju da sagriješite, bježite od izvora ili osobe koja vas iskušava te napravite savez s Bogom da nećete ni pogledati na iskušenje. Mogu vam pomoći slijedeći citati: 1 Korinćanima 6,18; 10,14, 1 Timoteju 6,11; i 2 Timoteju 2,22.

Molite za oslobođenje

To se možda čini jednostavno, ali je biblijsko te je dio onoga što je Isus naučio svoje učenike u Matejevu evanđelju 6,13 kada je rekao: „I ne uvedi nas u napast, nego izbavi nas od zla“. Veza s Bogom u svakodnevnoj molitvu je ključna jer se borite protiv tri ključne stvari: svijeta, tijela i Sotone s njegovim demonima.

Upišite Njegovu Riječ u svoje srce

Pamćenje Pisma na pamet je jako snažno oružje u borbi protiv iskušenja. Kada je Sotona iskušavao Isusa u pustinji, što je On učinio? Citirao je Bibliju Sotoni. Zato je Isus rekao: „Ne živi čovjek samo o kruhu, nego o svakoj riječi što izlazi iz Božjih usta“ (Matej 4,4). Postoji velika moć u Božjoj Riječi, zašto ju ne biste upotrijebili?

PROČITAJTE: BOG NUDI PUT BIJEGA: Najučinkovitiji način na koji možete nadvladati iskušenje

Budite svjesni svojih slabosti

Svi mi imamo Ahilovu petu što znači da imamo neku slabost. Mnoge slabosti nisu iste, ali svatko od nas ima neko područje na koje smo najosjetljiviji. Za neke je to možda alkohol, za neke droga, a za neke to može biti pornografija.

Moramo biti svjesni svojih slabosti te svjesno trebamo odlučiti izbjegavati mjesta, situacije i ljude koji bi nas mogli dovesti u iskušenje. Na jednoj strani moje obitelji vole pušiti travu, a na drugoj strani vole piti alkohol.

Tako ja moram biti vrlo oprezan tijekom obiteljskih okupljanja. Ja tako nosim svoju vodu ili kavu i onda im mogu reći: „Ne hvala, ponio sam svoje“.

PROČITAJTE: TRI OBEĆANJA GRIJEHA: Kako prepoznati iskušenje kada ono dođe?

Zaključak

Ako smo svaki dan u Riječi i pamtimo citate iz Biblije, tada ćemo se moći često oduprijeti iskušenju. Grijeh će vas udaljavati od Biblije, ali će Biblija tako udaljavati grijeh. Što više izbjegavamo iskušenja to ćemo više izbjegavati grijeh. Mi smo snažni samo koliko je snažna naša najslabija karika, tako da je potrebno moliti se.

Autor: Jack Wellman; Prijevod: Mislav U.; Izvor: Faithinthenews.com