7 životnih iskušenja s kojima se Isus može poistovjetiti

Ako bilo tko može razumjeti ono kroz što prolazite, to je Isus. Ovo su životna iskušenja s kojima se Isus može poistovjetiti.

Svako od nas je rekao ili barem pomislio: „Isus nikako ne može razumjeti ovo kroz što trenutno prolazim. Jer On nikada nije iskusio ono s čime se ja nosim“! Vrlo često, takve izjave prethode tjelesnoj boli, osjećajima samoće u određenim iskušenjima, pogreškama ili sukobima. Na određen način, ovakve misli dodatno potaknu čitanja Biblije gdje ne piše ništa o tome kako je Isus živio svoj ljudski život, već gdje piše samo o Njegovom rođenju, smrti i uskrsnuću. 

Kada je Sin Božji došao na Zemlju prije 2.000 godina, bio je u potpunosti Bog i u potpunosti čovjek. S ovime dolaze sva iskustva onoga što znači biti čovjek. Ako bilo tko može razumjeti ono kroz što prolazite, to je Isus. 

Isus je znao kako je to iskusiti neimaštinu

Živjeti od plaće do plaće može biti muka za svakoga. Bog zasigurno ne može razumjeti što to znači kada idemo na spavanje gladni ili u hladnoći, zar ne? Isus, Božji Sin, znao je točno što znači biti siromašan. Nakon svega, Isus je bio beskućnik, tako da se može poistovjetiti s onima koji su u sličnoj situaciji. „Lisice imaju rupe, ptice imaju gnijezda, ali Sin Čovječji nema mjesto gdje bi položio svoju glavu“. (Luka 9, 58) 

VIDI OVO: 6 načina kako se Isus borio s depresijom

Isus je znao kakav je osjećaj iskusiti iscrpljenost 

Dobro je priznati: u nekim danima, možda čak i u većini dana, osjećamo se jako iscrpljeno. Isus je itekako znao što je to iscrpljenost. On je hodao svagdje gdje je išao. Osim toga, morao se nositi sa svojim učenicima, koji su se svađali oko toga koji je od njih najveći i kada nisu shvaćali lekcije koje ih je pokušavao naučiti. Da ne spominjemo religijske vođe koji su planirali Njegovu smrt, dok je Isus iscjeljivao ljude, podizao ih iz mrtvih i hranio gladne. Isus zna kako je to biti tjelesno i emocionalno iscrpljen. 

Isus zna kako je to biti izdan

Isusu je itekako bila poznata bol izdaje. Ne samo da su Ga izdali ljubomorni religijski vođe, već su Ga izdali i Njegovi najbliži, čak Njegova obitelj. „Kada je Njegova obitelj za to čula, željeli su Ga uhvatiti i govorili su: „On je poludio“. (Marko 3, 21) Jedan od Njegovih najbližih prijatelja, Petar izdao Ga je tako što je porekao da Ga poznaje. Naravno, jedan od Dvanaestorice prodao Ga je za trideset srebrnjaka. 

VIDI OVO: Zašto je Isus plakao?

Isus zna kako je to patiti zbog tuge

Isus je znao što znači iskusiti bol u srcu i tugu. Nekoliko primjera iz Biblije pokazuju nam da je Isus plakao, najprije zbog stanja Jeruzalema: 

„Nakon što se približio i vidio grad, zaplakao je“. (Luka 19, 41) Drugi puta zbog smrti svog voljenog prijatelja: „Isus je plakao“. (Ivan 11, 35) Također Ga je rastužilo ljudsko odbacivanje Boga: „Bio je prezren i odbačen od ljudi, čovjek tuge, dobro upoznat s boli“… (Izaija 53, 3) 

Isus zna kako je to biti kušan

Možda možete prihvatiti to da je Isus znao za tugu i iscrpljenost, no kada se radi o iskušenju, s time se Isus zasigurno ne može poistovjetiti. No pisac poslanice Hebrejima podsjeća nas kako ovo ne može biti dalje od istine. Iako Isus nikada nije počinio grijeh, bio je kušan. Stoga ”iz razloga što je i sam patio kada je bio kušan, on može pomoći onima koji su kušani”. (2, 18)  

Isus zna kako je to iskusiti patnju 

Kada tražimo značenje patnje, to može biti teško za pronaći s ove strane neba, jer ne možemo znati sve namjere suverenog Boga. No imamo Spasitelja koji zna kako je to patiti. On je svoju emocionalnu bol ispovjedio svojim učenicima, govoreći: „Moja duša nasmrt je žalosna“. (Matej 26, 38) Jasno je da je izdržao veliku tjelesnu bol zbog Njegove iznimno bolne smrti na križu. 

Isus zna kako je to osjećati se napuštenim od strane Boga

Čak i onda kada se osjećamo kao da nas je Bog napustio, Isus se može poistovjetiti s nama. Bog Otac okrenuo je svoje lice od Sina, nakon što je Sin postao grijehom umjesto nas na križu. „Moj Bože, moj Bože, zašto si me napustio“? (Matej 27, 46) No moramo upamtiti da, iako je to bila stvarnost za Isusa, osjećaj napuštenosti samo je osjećaj kojeg osjete Božja djeca. Istina je, Bog nam je to rekao: „Nikada vas neću napustiti ni ostaviti“. (Hebrejima 13, 5) 

VIDI OVO: Isus zna kako se osjećaš

Jednostavno rečeno: Isus zna kako je to biti čovjek. Bio je gladan. Bio je žedan. Spavao je. Morao je učiti stvari. Rastao je. Volio je. Bio je sretan. Bio je ljut. Bio je ponekad uznemiren. Molio je. Prikazivao je vjeru. Čitao je Bibliju. Bio je povrijeđen kada bi vidio da je druga osoba bolesna. Plakao je kada je vidio smrt. Kao što kaže stara himna ”Kakvog prijatelja imamo u Isusu”, „Isus pozna svaku našu slabost“. Kakva je velika utjeha znati da ”imamo Velikog svećenika koji se može poistovjetiti sa našim slabostima, koji je bio kušan u svemu u čemu smo mi kušani, ali koji nije sagriješio“. (Hebrejima 4, 15) Da, Isus zna.

Autor: Shane Pruitt; Izvor: Relevantmagazine.com