NaslovnicaDuhovnostKako pobijediti Sotonu?

Kako pobijediti Sotonu?

Na temelju spasenja koje nam je Bog pribavio, Biblija nam daje praktične smjernice kako pobijediti Sotonu.

Umjesto da pokušavamo pobjeći od Boga i prikloniti se filozofijama koje niječu Njegovo postojanje, možemo Mu prići. ”Ali Bog pokaza svoju ljubav prema nama time što je Krist, dok smo još bili grešnici, umro za nas” (Rim 5,8).

Imajte povjerenje u Boga

Prva odluka koju moramo donijeti jest da vjerujemo Bogu i tako se oslobodimo sotonine sile. Moramo priznati svoju bespomoćnost, grješnost i izgubljenost. Zatim moramo prihvatiti dar spasenja koji nam je Bog ponudio u Isusu Kristu i stati pred Boga odjeveni u pravednost Njegova Sina (Filipljanima 3,1-9; Titu 3,5).

Pokorite se Bogu i oduprite se Sotoni

Iako Krist ima vlast nad Sotonom (1. Ivanova 4,4), možemo ga otjerati samo ako se pokorimo Bogu i odupremo neprijatelju (Efežanima 6,11; Jakovljeva 4,7; 1. Petrova 5,8-9).

Budite svjesni sotoninih strategija

Sotona nas može prevariti ukoliko ne poznajemo njegove varke (2. Korinćanima 2,11). Tako, primjerice, ako se ljutimo dajemo mjesto đavlu (Efežanima 4,26-27); uskraćivanjem intimnosti bračnom partneru dajemo sotoni mogućnost da nas kuša (1. Korinćanima 7,5); postavimo li novoobraćenog čovjeka na vodeće mjesto u crkvi, otvaramo mogućnost da postane ponosan i da upadne u istu osudu kao i đavao i ”đavolsku zamku” (1. Timoteju 3,6-7).

Obucite bojnu opremu Božju

Rabeći metaforu dobro naoružanog rimskog vojnika, Pavao nam govori kako se možemo pripremiti za duhovnu borbu (Efežanima 6,11-18):

– Opašite bokove istinom. Budući da sotona ovisi o prijevarama i pomoću njih zadržava svoju moć, naša je prva crta obrane držati se istine. Bez obzira što time postižemo, ne smijemo nikada preinačiti ili iskriviti istinu.

– Obucite oklop pravednosti. Grijeh, ma kakav bio, ostavlja nas otvorenima za napade sotone. Iako smo u Kristu postali pravednošću Božjom (2. Korinćanima 5,21), i dalje moramo na sebe stavljati zaštitu svetoga života.

– Obujte noge spremnošću za radosnu vijest. S nogama čvrsto usađenim u istini da smo u miru s Bogom i da je On na našoj strani, možemo se oduprijeti napadima Sotone.

– Uzmite štit vjere. Da bismo ugasili ”vatrene strijele” sotoninih kušnji, moramo se pouzdati i vjerovati onome što Bog kaže o svakom području našega života.

– Prihvatite kacigu spasenja. To je uvjerenje da u budućnosti dolazi velika pobjeda i slavlje. Na nas se odnosi i ”nada spasenja” (1 Sol 5,8). Ta nas kaciga štiti od sotoninog dvosjeklog mača, malodušnosti i sumnje.

– Prihvatite mač Duha Svetoga. Budući da je Božja Riječ temelj naše vjere, moramo naučiti zamahnuti njome s autoritetom. Biblija je naše najubojitije oružje protiv zla (Matej 4,1-11).

Nakon što je opisao različite dijelove bojne opreme, Pavao kaže da moramo neprekidno biti u molitvi. Molitva pokazuje našu ovisnost o Bogu. Možemo se boriti protiv sotone i biti jaki ”u Gospodinu i njegovoj silnoj moći!” (Efežanima 6,10).

U Kristovoj snazi, s bojom opremom Duha Svetoga, bit ćemo pobjednici!

Autor: Dan Vander Lugt