Kako pobijediti strah
Foto: Pexels

Kako pobijediti strah koji nas paralizira u svakodnevnom životu? Donosimo nekoliko savjeta koji mogu pomoći kada se počnemo bojati.

Strah možemo opisati kao negativan osjećaj, kojeg doživljavamo prilikom suočavanja s opasnošću. Osjećaj straha i katastrofe u tim se slučajevima nadvije nad nas, bez obzira je li opasnost stvarna ili izmišljena.

Poznato je da se možemo bojati za naša radna mjesta, financije ili u vezi odnosa. U našim se tijelima taj osjećaj može manifestirati kroz znojenje, trešnju, zabrinutost ili nemogućnost usredotočivanja.

Bez obzira na kojem se životnom području pojavio strah, uvijek imamo izbor kako ćemo reagirati. Bez obzira koliko on djelovao preplavljujuće, strah nas ne mora kontrolirati.

Kako pobijediti strah? Možemo preuzeti kontrolu nad našim mislima. Možemo preuzeti kontrolu nad našim osjećajima. Pitanje je vjerujemo li u to? Biblija nam potvrđuje da ovo možemo učiniti.

Što da učinim sa svojim strahovima?

Jer Bog nam nije dao duha straha, već duha snage, ljubavi i zdravog prosuđivanja.“ (2. Timoteju 1, 7)

Rušimo sve argumente i svaku ponosnu misao, koja je podignuta protiv spoznaje Boga i svaku misao zarobljavamo u pokornost Kristu.“ (2. Korinćanima 10, 4-5)

Ne moraju nas opterećivati tjeskobne misli naših umova. Bog nam je dao moć da naše misli možemo zarobiti. Ako ih zarobimo, znači da mi nismo zarobljenici njih. Posjedovanje “zdravog prosuđivanja” suprotno je od popuštanja strahu.

Uz pomoć zdravog prosuđivanja možemo mirno razmišljati i procjenjivati stvarnost okolnosti. Ako naši osjećaji nisu pod našom kontrolom, riskiramo bijeg od Boga. Zbog osjećaja možemo u našim životima vidjeti stvari kojih nema te nas mogu zaslijepiti toga da vidimo kako je Bog uključen u naš život.

Strah nam može reći da ćemo na neki način patiti, ali nas ne podsjeća na Božje izbavljenje ili zaštitu. Međutim, Božja Riječ pruža istinu i tu istinu danas možemo koristiti za odbacivanje strahova.

Pobjeda straha
Foto: Pexels

Kako pobijediti strah?

Strah se može pobijediti, a u nastavku vam donosimo nekoliko korisnih savjeta.

Molite

Radujte se uvijek, neprestano se molite, u svemu zahvaljujte; jer to je Božja volja za vas u Kristu Isusu.“ (1. Solunjanima 5, 16-18)

Kršćani su pozvani na ”neprestanu” molitvu: kada je život ugodan i neugodan, kao i u svim situacijama između. Tijekom ”neprestane” molitve, ono što činimo jest da, umjesto zadržavanja strahova i briga koje nas tlače u našim umovima, sve to predajemo Bogu. Bog nas želi čuti. Kada stvari dijelimo s Bogom, to znači da tada ne moramo ovisiti o sebi samima za pronalazak rješenja. Ponekad odgovor na problem uopće ne ovisi o nama. (Izreke 3, 5-6) Potreban nam je Bog.

Jedan od načina na koji možemo gledati na strah jest ako ga promatramo kao neiskorištene molitve. Strahove komuniciramo ponavljanjem “opasnosti” u našim umovima, kao i svih načina kako neka situacija može poći po zlu. Postoji mir koji možemo iskusiti nakon što promijenimo fokus. Spisateljica Jennie Allen tvrdi da je način borbe protiv bilo kojeg “što ako” sa “Bog hoće.” Kroz molitvu Bogu, možemo saznati što Bog želi.

Ovaj stih iz poslanice Solunjanima također nas podsjeća na zahvaljivanje Bogu. Tijekom razgovora s Bogom o tome zašto smo zahvalni, podsjećamo sami sebe i na Božju sposobnost pružanja. Ako se u prošlosti pobrinuo za nas, zašto to ne bi ponovio? Strah nas može navesti na razvijanje zabluda o Bogu. No tijekom molitve, možemo održati vezu s Bogom na životu i te strahove staviti na njihovo pravo mjesto: izvan naših umova. 

Čitajte Bibliju

Cijelo je Sveto pismo nadahnuto od Boga, korisno je za podučavanje, odgajanje, ispravljanje ili vježbanje u pravednosti.“ (2. Timoteju 3, 16)

Slično kao i molitva, čitanje Svetog pisma pomaže nam u ostvarivanju povezanosti s Bogom i osposobljava nas za suprotstavljanje istine strahu. Ako se odlučimo slijediti savjet spisateljice, ono ”što ako” možemo poništiti stihovima iz Biblije. Mnoštvo odlomaka u Bibliji govore o patnji, poput Psalma 13 ili Tužaljki 3, ali takvi se dijelovi završavaju s osjećajem povjerenja. Bog uvijek nalazi način kako doći do svoje djece.

Iste te lekcije koje su naučili prethodni vjernici možemo primijeniti u vlastitim životima. Bez obzira na to s čime se suočavamo, Bog će nas izbaviti. Što smo više informirani o Božjem karakteru, to manje straha može preživjeti u našim mislima. Počet ćemo shvaćati kako nijedan problem s kojim se suočavamo nije veći od Boga. U svakom trenutku kada mi nemamo kontrolu, Bog ima. Slično kao i zastrašujuće misli koje nam ulaze u umove, njih možemo zamijeniti ponavljanjem Biblije. U konačnici, korijen straha u našim umovima će umrijeti. 

Zajedništvo 

Kao što željezo oštri željezo, tako jedna osoba oštri drugu.“ (Izreke 27, 17)

Drugi način borbe protiv straha je uz pomoć drugih vjernika. Ponekad se izgubimo u mislima, jer se previše oslanjamo na vlastite sposobnosti. Potrebno nam je zajedništvo još od Edenskog vrta. (Postanak 2, 18) Ova se istina i danas odnosi na kršćane. Kad god počnemo ulaziti u spiralu straha, drugi nas ljudi mogu vratiti na pravi put. Vjernici mogu pružiti potporu svojim molitvama, podsjećajući nas na Božju istinu i jednostavnim riječima ohrabrenja. Strah ima slabiju moć nad nama kada nismo sami.

Odbacite strah 

Dok je Bog stvarao čovjeka na svoju sliku, blagoslovio nas je i osjećajima. (Postanak 1, 26) Osjećaji su sami za sebe stanje postojanja. Koliko je neki osjećaj dobar i koristan možemo znati ako smo blizu Bogu. Na primjer, možemo biti sretni što je netko izgubio posao ili sretni što je netko pronašao novi posao.

Na isti način, strah nam dobro služi kada nas štiti od stvarnih opasnosti, poput divlje životinje. Strah postane štetan za nas onda kada počnemo sumnjati u Boga. Kada razmišljamo u strahu, postajemo svjesniji opasnosti nego božje prisutnosti.

Što više našu svijest možemo preusmjeriti na razmišljanje o Bogu, kao Onome koji je uvijek prisutan, to ćemo više moći živjeti s duhom koji se sastoji od „snage, ljubavi i zdravog prosuđivanja.“

Prijevod: Ivan H.; Prema članku autora Aarona Browna objavljenog na portalu Ibelieve.com.

PROČITAJTE JOŠ: