Kako prepoznati Božji glas?

Razlikovati Božji glas od naših vlastitih misli može biti teško. Evo pet ključnih testova koji vam mogu pomoći prepoznati što je što.

1) Ispitajte podrijetlo (1. Iv 4, 1). Misli naših vlastitih umova su dinamične, i jedna misao vodi ka sljedećoj, ali to čine tangencijalno. Misli iz duhovnog svijeta su spontane. Hebrejska riječ za istinsko proroštvo je naba, što doslovno znači “mjehurati”, dok je lažno proročanstvo ziyd, što znači “kuhati.” Istinite riječi od Gospodina će kao mjehurić doći iz našeg unutarnjeg bića; ne trebamo ih skuhati sami.

2) Usporedite to s biblijskim načelima. Bog vam nikada neće reći nešto za vas osobno, a da je to u suprotnosti s Njegovom sveopćom objavom koja je izražena u Svetom pismu. Ako Biblija jasno kaže da je nešto grijeh, ništa ga ne može učiniti ispravnim. Međutim, velik dio onoga što pišete u svom duhovnom dnevniku neće biti specifično spomenuto u Bibliji, te je također potrebno razumijevanje biblijskih principa.

3) Usporedite to s imenima i karakterom Boga objavljenim u Bibliji. Sve što Bog kaže vama bit će u skladu s Njegovom suštinskom prirodom. Pisanje duhovnog dnevnika će vam pomoći da osobno spoznate Boga, ali znajući što Biblija govori o njemu će vam pomoći razlučiti koje su riječi od njega. Potrudite se da ton vašeg dnevnika bude u ravni sa Božjim karakterom, onakvim kakav je opisan u imenima Oca, Sina i Duha.

4) Ispitajte plodove (Mt 7, 15-20). Kakav utjecaj ono što ste čuli ima na vašu dušu i duh? Riječi od Gospodina će ojačati vašu vjeru i povećati vašu ljubav, mir i radost. Oni će u vama stimulirati osjećaj poniznosti time što ćete postati svjesniji toga tko je Bog i tko ste vi. S druge strane, bilo koje riječi koje primite i koje izazivaju strah ili sumnju, koje vam donose zbunjenost ili anksioznost ili da vam pumpaju ego (posebno ako čujete neštošto je “samo za vas samo,i nitko drugi nije dostojan to čuti”) mora biti odmah ukoreno i odbačeno kao laž neprijatelja.

5) Podijelite to s duhovnim savjetnicima (Izr 11,14). Mi smo dijelovi Tijela Kristova. Nismo projektirani ili pozvani da hodamo sami. Ništa neće povećati vašu vjeru i vašu sposobnost da čujete od Boga kao kad to potvrdedruge dvije ili tri osobe! Podijelite ono što ste čuli sa svojim suprugom,roditeljima, prijateljima, svojim starešinama, vašim vođama kućnih grupa ili čak i sa svojom odraslom djecom. Oni ne moraju biti savršeni, ili super-duhovni da bi bili vaš rezonator; sve što je potrebno je da vas vole, da su predani tome da su vam dostupni, da su čvrsto biblijski orijentirani, i, najvažnije, moraju biti takvi da također rado i lako sami primaju savjete. Izbjegavajte autoritarnu ličnost koja inzistira da zbog svog položaja u crkvi ili relacije s Bogom ona više ne mora slušati druge. Pronađite dvije ili tri osobe i neka potvrde da ste to čuli od Boga.

Autor: Mark Virkler

NAJNOVIJE!