3 znaka po kojima možete prepoznati kult

Kako prepoznati kult? Postoje tri osnovna znaka po kojima se kultovi razotkrivaju kao lažni. Nijedan kult ne može proći sva tri testa.

Živimo u vrijeme kad se kultovi množe nevjerojatnom brzinom. Zapravo nema novih kultova, nego samo varijacija krivovjernih skupina koje su se pojavile u novozavjetno doba. Nova je njihova raznovrsnost, a ne temeljna vjerovanja.

Kad Ivan kaže da moramo provjeravati duhove, on misli da sve učitelje moramo provjeravati na temelju Božje riječi tako da prepoznamo one koji su lažni.

Postoje tri osnovna područja na kojima se kultovi razotkrivaju kao lažni. Nijedan kult ne može proći sva tri testa.

Kultovi ne priznaju Bibliju kao nepogrešivu Riječ Božju

Većina kultova je opasno manjkava u onome što naučava o Bibliji. Ne priznaju da je ona nepogrešiva Božja riječ i konačna Božja objava čovjeku. Jednak autoritet pridaju zapisima vlastitih vođa.

Tvrde da oni posjeduju nove objave od Gospodina i razmeću se “novim istinama”. Objavljuju vlastite prijevode Pisma u kojima se izvrće i iskrivljuje istina. Tradiciju, tj. predaju stavljaju na istu razinu s Biblijom. Oni izvrću Božju riječ.

Kultovi se mogu prepoznati po krivom naučavaju o Isusu

Većina kultova drži se krivog naučavanja s obzirom na našega Gospodina. Oni niječu da je on Bog, druga božanska osoba Trojstva. Moguće je da priznaju da je on Božji Sin, ali za njih to uvijek znači biti ispod jednakosti s Bogom Ocem.

PROČITAJTE: 10 znakova crkve koja je postala kult

Često niječu da Isus jest Krist i naučavaju da je Krist božanska emanacija koja je obuzela čovjeka Isusa. Često niječu Spasiteljevu istinsku, bezgrešnu čovječnost.

Imaju krivo učenje o putu spasenja

Treće područje u kojem kultovi stoje pod osudom je nauk o putu spasenja. Oni ne priznaju da je spasenje samo po milosti kroz vjeru u Gospodina Isusa. Svi oni naučavaju drugo evanđelje, naime spasenje po dobrim djelima ili zbog dobrog karaktera.

Kad navjestitelji ovih kultova dođu na naša vrata, kakav treba biti naš odgovor? Ivan nas ne ostavlja u nedoumici: “… ne primajte ga u kuću i ne pozdravljajte ga. Jer tko ga pozdravlja, dionik je zlih djela njegovih.” (2. Ivanova 10,11).

Autor: William MacDonald