Kako prestati brinuti o budućnosti?

Kako prestati brinuti o budućnosti? Uz Božju pomoć to je moguće!

Jeste li razvili naviku zabrinutosti? To je jedna od onih navika koje se većina nas želi riješiti, ali nismo sigurni kako to učiniti. Neki su ljudi skloniji zabrinutosti od drugih i stalno brinu o zdravlju, financijama, izgledu tijela, voljenima, politici, terorizmu ili bilo kojem nizu okidača u isto vrijeme. Drugi se počinju brinuti kada se dogodi traumatski događaj.

Zašto je važno prestati brinuti o budućnosti?

Vjerojatno već znate da briga nije dobra i može vas stajati više od vašeg mira (koji je, usput rečeno, vrlo vrijedan).

PROČITAJTE: Što učiniti s brigom?

Kada brinete, vaš je mozak u stanju pripravnosti, bez obzira postoji li stvarna prijetnja ili ne. Tijekom stresa, vaše tijelo proizvodi hormone koji vam pomažu da pobjegnete ili se borite kao da postoji prava prijetnja. Ovaj sustav odgovora dobro funkcionira u situacijama opasnim po život. Ali, ako ovu reakciju na stres doživljavate dan za danom, tjedan za tjednom, hormon stresa može izazvati pustoš u vašem fizičkom zdravlju. Briga iz godine u godinu može vam čak i skratiti životni vijek. Srećom, postoje koraci koje treba poduzeti kako biste svom mozgu i tijelu omogućili odmor od stresa uzrokovanog zabrinutošću.

Zašto Bog želi da prestanete brinuti?

Bog već zna vaše misli. On ne želi da se usredotočite na stvari koje su izvan vaše kontrole. Bog želi da Mu vjeruješ umjesto da cijeli dan razmišljaš o zabrinjavajućim stvarima.

Sotona ne bi volio ništa više nego da vas drži u stanju tjeskobe, sumnje i straha. Ako vas može uhvatiti u zamku brige, zna da nećete dosegnuti svoj puni potencijal za ono što Bog želi učiniti preko vas.

Bog vam može pomoći da pobijedite Njegovom moći i snagom. Ne morate se oslanjati na vlastitu snagu volje. Možete se osloniti na Njega svaki put kad ste u iskušenju da se brinete.

Važno je imati plan kada želite prestati sa svojom navikom zabrinutosti. Kada imate plan, imat ćete veće šanse za uspjeh. Također ćete biti spremni kada vas Sotona bude htio napasti iskušenjima da se uzrujate i uplašite. Upotrijebite ove taktike kada vas briga obuzima.

Predajte svoje brige Bogu – evo i kako!

Razmislite o svojoj najvećoj brizi sada. Kada biste to mogli kontrolirati, kontrolirali biste, zar ne? Ali budući da to ne možete kontrolirati, dolazite u iskušenje da brinete o tome. Napravite popis svega što možete kontrolirati i popis svega što ne možete kontrolirati. Predajte stvari koje ne možete kontrolirati Bogu i usredotočite se na stvari koje možete kontrolirati. Ono na što se fokusirate raste, pa se pobrinite da se fokusirate na prave stvari.

Bog upravlja svime. On je jedini koji ima savršenu kontrolu nad svime u vašem životu. Bog vas bezuvjetno voli i dopušta da sve zajedno funkcionira za vaše dobro, čak i ono o čemu se možda brinete (Rimljanima 8, 28).

PROČITAJTE: Molitva protiv brige

Noć prije nego što je Isus umro, svoju je najveću kušnju predao Bogu. Rekao je: “Oče moj! Ako je moguće, neka me mimoiđe ova čaša. Ali ne kako ja hoću, nego kako hoćeš ti.” (Matej 26, 39) Vjerovao je svom Ocu da će savršeno riješiti stvar.

Svaki dan svoje brige možete ponuditi Bogu u molitvi. Predajte Mu ih i vjerujte Mu da će se pobrinuti za te stvari.

Također možete imati koristi od vođenja dnevnog dnevnika zahvalnosti. Kada tražite stvari na kojima možete biti zahvalni, vaš će um biti zauzet na zdravije načine. Upotrijebite bilježnicu da svaki dan zapišete pet razloga za zahvalnost. Ova redovita praksa pomoći će vam da ostanete u sadašnjem trenutku.

Razmišljajte o Božjoj riječi

Umjesto ponavljanja stvari o kojima brinete u svom umu, možete ponavljati Božju Riječ. Uzmite vašu Bibliju, čitajte i razmišljajte o pročitanom. To je također dokazani način za smanjenje stresa i povećanje mira.

Evo nekoliko ključnih stihova o kojima možete razmišljati kada vas uhvati briga: Ponovljeni zakon 31, 8; Psalam 18, 30; Izaija 44, 8; Jeremija 29, 11; Filipljanima 4, 6.

Zapamtite ove stihove ili ih napišite na samoljepljive cedulje i gledajte u njih tijekom dana. Tada ćete biti bolje pripremljeni da uzvratite udarac kada vas Sotona navede da se brinete.