Što učiniti s brigom?
Foto: Unsplash

Budimo iskreni i priznajmo da se često brinemo. Kada sve ide dobro, opet se brinemo koliko će dugo proći dok ne krene loše. Što učiniti s brigom?

Isus je rekao: “Svaki dan ima dosta svojega vlastitog zla.” (Matej 6, 34) Drugim riječima, danas imate dovoljno problema s kojima se suočavate, tako da se ne započinjete brinuti za sutra, za naredni tjedan ili mjesec.

Što učiniti kada nas iznenada uhvati tjeskoba? Što učiniti kada prevlada strah?

Što učiniti s brigom?

Kada se nađemo ispunjeni tjeskobom, zabrinutošću i stresom, trebamo iznijeti smeće. Smeće se odvozi barem jednom tjedno u svakoj kući. Na isti način trebamo svoje brige prepustiti Bogu. Biblija kaže: “Svoju brigu povjerite Bogu, jer se On brine za vas.” (1. Petrova 5, 7)

U izvornom jeziku to označava određeni čin volje kojim se odlučujemo prestati brinuti i umjesto toga dopuštamo Bogu da preuzme odgovornost za naše blagostanje. U osnovi kažemo: “Namjerno se odlučujem ne brinuti zbog toga. Namjerno to bacam na Boga i stavljam u Njegove ruke. I ostavljam u Njegovim rukama.”

Ne iznosite smeće jednom mjesečno. Radite to tjedno, a ponekad čak i svakodnevno. Isto je s našim brigama. Ponekad se moramo stalno i iznova vraćati Bogu. Nekih dana Mu moramo češće donijeti brige, ovisno o tome s čime se suočavamo u određenom trenutku.

Bog se brine za tebe

Pazi na tebe. Prihvaća te. Želi preuzeti tvoje brige i strepnje. U stvari, Isus je rekao: “Dođite k meni svi vi koji ste umorni i opterećeni, i ja ću vam dati odmor.” (Matej 11, 28)

Isus je također rekao: “Ne boj se, stado malo: svidjelo se Ocu vašemu dati vam Kraljevstvo.” (Luka 12, 32) Tri stvari o Bogu učimo iz tog kratkog stiha: Bog je naš pastir, Bog je naš otac i Bog je naš kralj.

Bog kontrolira naš život i ništa ga ne može iznenaditi. Zna kada nešto dođe. A ako vas nešto brine, onda je i to Njegova briga.

Mi kao vjernici ne vjerujemo u sudbinu. Mi vjerujemo da je Bog u kontroli. Kada se čini kao da se vaš svijet raspada, Bog je toga svjestan. I zapamtite, niste sami u svojoj nevolji. Drugi su doživjeli nešto vrlo slično, ako ne i isto. Drugi trenutno prolaze kroz to. I drugi će to proći u budućnosti.

“Nije vas zahvatila druga kušnja osim ljudske. Ta vjeran je Bog: neće pustiti da budete kušani preko svojih sila, nego će s kušnjom dati i ishod da možete izdržati.” (1. Korinćanima 10, 13)

Bog je blizu, i On će biti s nama ako ga pozovemo. Podsjeća nas u Izaiji 41, 10: “Ne boj se jer ja sam s tobom; ne obaziri se plaho jer ja sam Bog tvoj. Ja te krijepim i pomažem ti, podupirem te pobjedničkom desnicom.”

Ako se bavite tjeskobom i strahom, predajte to Bogu. I zapamtite: niste sami. Unatoč vašim okolnostima ili određenim izazovima s kojima se možete suočiti, unatoč svemu u životu, Bog još uvijek kontrolira. Stoga, prepustite Mu sve svoje brige.

PROČITAJTE OVO: