Kako pronaći ljepotu u ”dosadnom” braku?

Nakon što nestanu leptirići zaljubljenosti brak se mnogima čini monoton. Kako pronaći ljepoti u takvom ”dosadnom” braku?

Prvi izazov kojeg većina brakova treba izdržati ne dolazi kroz iskušenja i nevolje već kroz svakodnevni život. Dok jeka svadbenih zvona otvara put radu i zajedničkom plaćanju računa euforija stupanja u brak biva zamijenjena blagom razočaranošću.

Brak koji se razvija je poput gledanja iluzionista samo što smo otkrili njegove trikove. Čarolija je postala normalna. Ona više ne izaziva uzbuđenje i ne očarava.

Pitanje na koje se odgovor pokušava pronaći na blogovima, seminarima i internetskim predavanjima glasi: „Kako da tu čaroliju vratimo u naš brak“? To je pogrešno pitanje. Trebali smo se pitati: „Postoji li nešto bolje od čarolije“?

PROČITAJTE: Zašto je Bog stvorio brak?

U nedavnoj epizodi „Ovog američkog života“ domaćin Ira Glass podijelio je citat poznatog iluzioniste Rickyja Jaya:

„Postoji mnoštvo efekata u čaroliji kada je ono što se događa iza scene zapravo puno zanimljivije od onoga što publika vidi. Kao iluzionist vi kao da želite reći, „kada biste barem mogli znati što se uistinu događa ovdje“…

Posljednji citat „kada biste barem mogli znati što se uistinu događa ovdje“ je perspektiva nekoga tko je još uvijek zapanjen, čak i nakon što je čarolija razotkrivena kao iluzija. Isto vrijedi i za brak.

Dosadan brak može biti bolji od ”leptirića” koje je zamijenio

Izvana brak može izgledati kao čahura koja djeluje obrnuto; pretvara vašeg prekrasnog, spontanog leptira ljubavi u gusjenicu koja plaća račune i stvara djecu. No, kod braka je suprotno istinito. Dosadan brak može biti bolji od ”leptirića” koje je zamijenio.

U „Značenju braka“ pastor i pisac Tim Keller piše:

„Iako je brak puno stvari, on je sve samo ne sentimentalan. Brak je slavan, ali težak. On je goruća radost i snaga, ali isto i krv, znoj i suze; ponižavajući porazi i iscrpljujuće pobjede“.

Ako tražite čaroban odnos u kojem vi upotpunjujete jedno drugo, vaš suprug nadilazi vaša očekivanja, a supruga vam pomaže otkriti vaše ”pravo ja”, bit ćete razočarani. Brak nije stvoren za to. Brak je osmišljen kako bi nas učinio da budemo više kao Krist.

Drugim riječima, brak je poput topionice, osmišljen da istopi naš ponos te da nas oblikuje u nešto slavno. Poput oblikovanja metala, brak je polagan proces koji zahtjeva vrućinu i pritisak. „Dok nas smrt ne rastavi“ nije privlačno niti je čarobno.

Ustvari, tradicionalni bračni zavjeti su posebni zbog čuda i ljepote koja ostaje u braku nakon što čarolija nestane. „U dobru i zlu, u siromaštvu i bogatstvu, u bolesti i zdravlju“…

Brak nije stvoren kako bi vas učinio sretnima

Vaš vas supružnik neće upotpunjivati, vaš brak vas neće savršeno zadovoljiti, a vaš zajednički život nikada neće biti dovoljan ako je cilj braka ispunjavanje vaše sreće. Brak nije stvoren kako bi vas učinio sretnima. On nije osmišljen da donese trajnu radost.

Frustrirajuća stvarnost o životu jest da unatoč tomu što privremena sreća i trajna radost ponekad na površini izgledaju slično, oni su često u potpunoj suprotnosti.

PROČITAJTE: Alat za uspješan brak kojeg nam je Bog dao

U članku New York Timesa pod nazivom „Puna soba čežnje i žaljenja“ kada piše o preljubu kojeg je počinila u svom prvom braku, Wendy Plump opisuje razliku između sreće i radosti:

„Kada imate izvanbračnu vezu već znate da ćete imati strastven seks. Hitnost, novina i nedopuštenost izvanbračne veže to gotovo jamče… Ono što si ne dopuštate misliti jest da će vaš zbog toga život postati nepodnošljiva kombinacija čežnje i žaljenja“.

Na kraju članka Plump uspoređuje svoju izvanbračnu vezu s prekrasnim i ”dosadnim” brakom svojih roditelja.

„Gledam na svoje roditelje i na to koliko su njihovi život jednostavniji u 75. godini, uglavnom jer se nisu vjenčali s velikom obmanom. Njihov brak traje više od 50 godina i to je veliki uspjeh. Nekoliko tjedana ili mjeseci nedopuštene veze ovome nije ni do koljena.

Ako sebe zamišljate u sličnoj situaciji gdje biste ugodno smjestili svoju izvanbračnu vezu? Da imate 75 što biste radije imali: godine neprestane i povremeno usiljene odanosti ili nešto što izgleda poput iračkog grada Falluje; nastalo artiljerijskim hicem“?

Brak ne jamči sreću, ali obećava trajnu radost

Brak je doživotna veza između dvoje ljudi koji su u dobre dane voljeli jedno drugo i to osjetili, a u njihove loše dane odabirali voljeti jedno drugo, čak i ako to ne osjete. Brak ne jamči sreću, ali obećava trajnu radost.

Brak ponekad donosi smjeh, kolutanje očima i zabavne noći sastanaka. U drugim situacijama donosi nenaspavane bebe, vođenje brige oko novca i planirani seks.

To izvana možda ne zvuči romantično, ali kada vas stvarnost udari u trbuh nema ničeg utješnijeg od toga da znate da će bez obzira na sve, dobro ili loše, sutra ujutro vaš supružnik biti ondje da se s vama suoči sa svijetom.

Razočaranje brakom nije crveni karton. To nije razlog za paniku i to nije pokazatelj da se odljubljujete. Zapravo, to bi mogao biti početak razumijevanja istine da je ljubav bezuvjetna.

Autor: Kenneth Reid; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Relevantmagazine.com

NAJNOVIJE!