Savjet psihologa: Evo kako trebate reagirati kada netko započne svađu s vama

Kako trebate reagirati kada netko započne svađu s vama? Donosimo koristan savjet poznatog psihologa Aleksandera Svijaša.

On govori o tome kako je dobro postupiti ako vaš partner (prijatelj, kolega, šef, susjed, itd …) započne svađu, a vi ju želite izbjeći (ovo ne uključuje fizički napad što treba rješavati drugim načinima).

Ovo je jednostavna, isprobana metoda i zaista daje rezultate.

To ćete postići u samo dva koraka:

1. korak: Zapamtite – za svađu je potrebno dvoje.

Čim vam se ta osoba obrati svađalačkim tonom, ostanite smireni i prema temi svađe ukratko analizirajte što je toj osobi u stvari potrebno (dublji uzrok), što joj nedostaje, što očekuje od vas pa zbog toga započinje svađu.

To što je muči može biti nedostatak (samo)poštovanja, nedostatak povjerenja, nedostatak ljubavi, topline i pažnje, strah od nečega…

2. korak: Šutke, u mislima, dajte toj osobi ono što joj treba.

Za ovo vam treba dovoljno smirenosti, snaga karaktera i tolerancija…

Kažite u sebi:

“Dajem ti razumijevanje (povjerenje, ljubav, brigu, sigurnost, optimizam, prihvaćam te takvog kakav jesi … itd).”

Ne odgovarajte na provokacije te osobe, normalno se ponašajte i ponavljajte više puta u mislima što joj dajete.

Ta osoba će podsvjesno primiti vaš dar, umirit će se za neko vrijeme (dok nastavlja provocirati ili vikati i sli.) i ostaviti vas na miru.

Ne očekujte nikakvu zahvalnost, neka vam bude dovoljno što ćete svi dobiti ono što trebate; ta osoba vaše dobre namjere, a vi – svoj ​​mir.

Napomena: Ovo se ne odnosi na nasilje i zlostavljanje u obitelji/odnosu kod kojeg odmah trebate i fizički djelovati (zakonski ako treba) i otići od nasilne osobe.

Naš Gospodin nije uzvraćao na provokacije napadima, već smireno, a često je i šutio (npr. pred Poncijem Pilatom). Zašto ne bismo i mi slijedili ovaj dobar primjer?

Ne vraćajmo zlo za zlo, već dobrim ugasimo strijele Zloga.

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!