Kako se dinosauri uklapaju u Bibliju?

Kada po prvi put vide kreacionistički model Zemljine povijesti, i kršćani i nekršćani obično postavljaju isto pitanje: „Što je s dinosaurima?“ Izgleda da su desetljeća ispiranja mozga evolucijom dovela mnoge ljude do toga da izjednačavaju dinosauruse s evolucijom. Dinosaurusi su odavno učinkovit alat za učenje evolucijske dogme, ali oni doista jesu postojali, i zato se nekako moraju uklopiti u biblijske okvire.

Biblija kaže da je sve stvoreno tijekom šest dana tjedna stvaranja (Izlazak 20,11 itd.), uključujući dinosaure. Reptilski dinosauri su (po definiciji) bili kopnene životinje koje su stvorene šestog dana pod kategorijom „zvjerad zemaljska“ (Postanak 1,24.25). Tu je bilo i velikih morskih nemani koji su stvoreni petog dana (s. 21). Zajedno sa svim životinjama i ljudima, stvoreni su kao biljojedi (s. 29-30), budući da nije bilo smrti prije nego što su se Adam i Eva pobunili protiv Boga.

Od brojnih fosila dinosaura koji su pronađeni, gotovo svi daju dokaze da su bili isključivo biljojedi. Međutim, nekoliko vrsta fosilnih dinosaurusa posjeduju oštre zube, oštre kandže, bodlje, obloženu kožu ljuskama itd., možda da bi ih koristili u razne napadačke ili obrambene svrhe. Znanstvenici naravno nikada ne mogu biti sigurni u vezi navika stvorenja kada za proučavanje imaju samo dijelove mrtvih dinosaurusa, a većina fosila izuzetno su fragmentarni, pri čemu se obično sastoje od dijela jedne kosti. I mnoge životinje koje danas žive i imaju oštre zube koriste ih isključivo u miroljubive svrhe. No, dovoljno se zna o dinosaurima da se s razlogom pretpostavlja kako su neki od njih jeli meso.

Biblija ne kaže kada su stekli tu sposobnost, ali mislim da nam daje trag. Kada su se Adam i Eva pobunili, Bog je izrekao strašno prokletstvo smrti na cijelu kreaciju. Na taj način, ne samo da je ispunio svoje obećanje da će početi umirati (Post 2,17), već je evidentno zapravo promijenio genetski sastav svake „vrste“ kako bi svi njihovi potomci zauvijek bili drugačiji. Promijenio je Evinu tjelesnu strukturu (Post 3,16); biljke (s. 18), kao i životinje (s. 14). Možda su u ovom trenutku dinosauri i ostale životinje dobili ili počeli dobivati dijelove tijela dizajnirane za napad ili zaštitu. Ovo je možda pretjerana špekulacija, ali grijeh uništava sve, i nije prošlo puno vremena prije nego što je cijeli planet postao iskvaren (Post 6,7.11-12).

Bog je rekao Noi da donese par od svake vrste životinja na korablju, uključujući očito i dinosaue (Post 7,15). Imajući na umu da bi, kao gmazovi, dinosauri nastavili rasti dok god žive, što znači da će najstariji biti najveći, na brodu je bilo dovoljno prostora za one mlađe. Stoga su dinosaurusi na korablji vjerojatno bili mladi, možda ne veći od krave. No, svijet nakon Potopa bio je mnogo drugačiji nego prije, s mnogo manje vegetacije i hladnijom, oštrijom klimom, te su očito dinosauri postupno izumirali. Možda ih se čak i lovilo do istrebljenja, na što ukazuju mnoge legende o zmajevima, opisi koji mnogo nalikuju na dinosauruse.

U svakom slučaju, biblijska povijest ima objašnjenje za dinosauruse, njihovo stvaranje, način života i izumiranje. Potičemo roditelje koji su kršćani da koriste dinosauruse i uče svoju djecu biblijsku istinu.

Autor: John D. Morris; Izvor: Biblija i znanost/icr.org

NAJNOVIJE!