Kako se Isus odnosio prema ženama?

Isus nam je ostavio primjer kako se treba odnositi prema ženama s poštovanjem, jednakošću i poštivanjem. Isus je poštovao žene.

U kulturi u kojoj žene nisu imali stvarnih prava, vrlo malo autonomije i gdje ih se u najboljem slučaju podcjenjivalo, Isus ih je slušao i postavio novi kulturni primjer u Svom odnosu prema ženama i ponašanju prema ženama. Isus nije imao niti malo predrasuda, a ne trebamo ni mi. 

Božji plan otkupljenja svijeta započeo je sa ženom

Bog je otkrio Isusov pravi identitet ženama prije nego je Isus bio dovoljno star da bi govorio sam za Sebe. Božji plan otkupljenja svijeta započeo je sa ženom. On je odabrao objaviti dolazak Mesije ženi – Mariji, majci Isusovoj (Luka 1,26-38).

Nakon što je Isus rođen, kada je imao samo 8 dana, Bog je otkrio da je Isus Mesija muškarcu Šimunu i ženi, proročici Ani, u hramu (Luka 2,22-38).

Isus i žene: Žene su slušale Njegova naučavanja

Kada su započele Isusove godine poslanja, Njega su podržavale žene te bi dolazile slušati Njegova naučavanja (Matej 27,55; Marko 15,41; Luka 8,2-3). On je ujedno imao ženske prijateljice (Luka 10,38-39; 24,10; Ivan 11,5). Kroz Novi zavjet se spominju imena žena i njihove određene uloge u Kraljevstvu Božjem, što je zaista revolucionarno. 

Jednom su židovski starješine dovele Isusu ženu koja je uhvaćena u preljubu u nastojanju da Ga navedu da odabere hoće li poštovati zakon ili pogaziti svoje riječi o oprostu (Ivan 8,2-11; vidi: Marko 2,15-17).

Isus je pokazao milost ženi preljubnici

Prema židovskom zakonu, žena (i muškarac) su odmah trebali biti ubijeni (Ponovljeni zakon 22,22; Levitski zakonik 20,10). Umjesto da ju osudi na smrt ili odobri njezino grešno ponašanje, Isus je taj trenutak iskoristio za podučavanje kada je izazvao prisutne da sagledaju vlastite grijehe tako što je rekao: „Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen“ (Ivan 8,7). Niti jedna osoba nije bacila kamen te su svi otišli. Isus je ukazao milost toj ženi i podučio sve prisutne (vidi Rimljanima 3,23). 

PROČITAJTE: BOG SPAŠAVA: 7 lekcija koje nas uči Isusov susret s preljubnicom

Isus je razgovarao sa Samaritankom o njezinom životu što se čini kao nešto vrlo jednostavno, ali je taj razgovor bio zapravo vrlo snažna društvena pouka. Ne samo da je ona bila žena, imala je nemoralan život i bila je Samarijanka. Židovi su imali jako velike predrasude prema Samarijancima. U tom razgovoru Isus joj se otkrio kao Mesija.

Upotrijebio je taj razgovor kako bi joj donio izlječenje i dao oprost, a kroz to ju je mogao upotrijebiti kada je ona podijelila vijesti o Mesiji s cijelim gradom (Ivan 4,4-42). 

Isus je pokazao milost ženi preljubnici
Foto: ldsdaily.com

Isus je razgovarao s ženama i brinuo za njih

Isus je razgovarao sa ženama, brinuo se je za žene, davao im je glas i mjesto u Njegovu kraljevstvu. On je prebacio društveni narativ za vjernike od toga da uopće nisu razmatrali žene do toga da ih gledaju kao osobe koje imaju jednaku vrijednost i položaj u Božjem Kraljevstvu.

Ljudske kulture možda diskriminiraju, ali Radosna vijest o Kraljevstvu ne diskriminira, kao ni Bog. Isus je upotrijebio kulturne sustave oko sebe i nadogradio ih, pokazujući Svojim sljedbenicima – to uključuje i nas – bolji način za ponašanje i djelovanje.

PROČITAJTE: 10 žena koje su voljele Isusa: od rođenja do praznog groba

Isusovi apostoli nastavili su to putovanje prema istinskoj jednakosti za žene što možemo vidjeti kroz Petrovo naučavanje o braku i kako žene treba poštivati i kako njihovi muževi trebaju brinuti za njih jer su one baštinice Božjih obećanja (1 Petar 3,7).

Pavao je napisao kako smo svi mi jedno u Kristu (Galaćanima 3,28). Kao sljedbenici Isusa, kada uvidimo nejednakost ili nepravdu, trebamo slijediti Kristov primjer: „Tko veli da u njemu ostaje, valja mu ići putom kojim je on hodio“ (1 Ivan 2,6; vidi i: Efežanima 5,1; 1 Petar 2,21).