Kako se nositi s ljutnjom
Foto: Background photo created by kues - www.freepik.com

Svatko se od nas makar jednom na nekoga naljutio. Kako se trebamo nositi s ljutnjom?

Pravedan gnjev

Ako znate nekoga tko ima problem s ljutnjom, onda možda ovo trebate podijeliti s tom osobom, ali ako je riječ o vama onda zapamtite da čak i kršćani ponekad dopuste da ih ljutnja kontrolira.

I ja često imam problema s ljutnjom te se često ne nosim s njom kako bi to Bog htio. Možda će ovaj članak nekima staviti stvari u perspektivu i pomoći im zauzdati ljutnju i bijes prije nego kažu ili učine nešto što će kasnije požaliti.

Apostol Pavao nam govori da ljutnja nije grijeh ako su okolnosti ispravne. Bog se isto ljuti, no to je pravedan gnjev, ali naša ljutnja možda nije takva. Pavao je rekao: „Srdite se, ali ne griješite! Sunce nek ne zađe nad vašom srdžbom i ne dajite mjesta đavlu.“ (Efežanima 4,26-27).

PROČITAJTE: 6 stvari koje su učinile Isusa ljutim, a čine to i danas

Ako dopustimo ljutnji da nas obuzme preko noći, onda vjerojatno nećemo baš dobro spavati, ali ćemo ujedno i dati Sotoni priliku da raspiri tu ljutnju dok se ne počnemo ponašati na jako loš način.

Umjesto da nekome vratimo „milo za drago“ kada smo ljuti, mi trebamo u srcu nositi slijedeće: „Blag odgovor ublažava jarost, a riječ osorna uvećava srdžbu“ (Izreke 15,1).

Spori na ljutnju

Znam nekoliko osoba koje je jako teško naljutiti. Treba im napraviti ili reći nešto zaista užasno da bi se naljutili. Nekako su naučili biti spori na ljutnju. Možda su spoznali da je Bog vladar svega i zbog toga mogu ostati smireni.

Pavao kaže da: „Ne osvećujte se, ljubljeni, nego dajte mjesta Božjem gnjevu. Ta pisano je: Moja je odmazda, ja ću je vratiti, veli Gospodin“ (Rimljanima 12,19).

PROČITAJTE: Kada vam netko nanese zlo, nemojte se osvećivati: Evo što Bog želi da učinite!

Jakov piše: „Svatko neka bude brz da sluša, spor da govori, spor na srdžbu. Jer srdžba čovjekova ne čini pravde Božje“ (Jakovljeva 1,19-20). Ujedno možemo zaključiti: „Bezumnik izlijeva sav svoj gnjev, a mudrac susteže svoju srdžbu.“ (Izreke 29,11).

Vrlo često mi je Duh Božji šapnuo da šutim, ali sam umjesto toga ja progovorio i gurnuo nos gdje mu nije bilo mjesto, tako da sada zahvaljujem Solomonu što me je podsjetio: „Ne nagli u srdžbu, jer srdžba počiva u srcu luđaka“ (Propovjednik 7,9), „Um čovjeka usteže od srdžbe, a čast mu je oprostiti krivicu“ (Izreke 19,11).

Postoje vremena kada je bolje da samo šutimo.

Brzi na okidaču

Možda ste čuli za frazu da je netko brz na okidaču. To znači da mu ne treba mnogo da eksplodira. Možda nisu dobro razmislili ili počivali u Bogu. Pavao kaže: „Ali sada i vi odložite sve! Gnjev, srdžba, opakost, hula, prostota van iz vaših usta“ (Kološanima 3,8). Možemo razmotriti izvor naše ljutnje i upitati: „Odakle ratovi, odakle borbe među vama? Zar ne odavde: od pohota što vojuju u udovima vašim? Žudite, a nemate; ubijate i hlepite, a ne možete postići; borite se i ratujete. Nemate jer ne ištete“ (Jakovljeva 4,1-2).

Trebamo proučiti naša srca i naše motive. Znamo da je u našem najboljem interesu sve prepustiti Bogu i uzdati se u Njega (Psalmi 37,9). Temperamentna osoba ili „Gnjevljiv čovjek zameće svađu, a ustrpljiv utišava raspru“ (Izreke 15,18). To znači da imamo mogućnost izbora.

PROČITAJTE: Božji gnjev dolazi na Zemlju

Ne možemo kontrolirati kako se drugi ponašaju… možemo samo kontrolirati kako reagiramo na njihovo ponašanje, ali sve počinje kontroliranjem svoje ljutnje. Jakov je u pravu; to je način na koji su počeli mnogi ratovi… oko prava na zemlju… oko minerala… oko prava na vodu… drvo i slično.

Ljutnja je opasna

U Izrekama 16,32 piše: „Tko se teško srdi, bolji je od junaka, i tko nad sobom vlada, bolji je od osvojitelja grada“. To možda znači da će osobe hladnije glave biti uspješnije, da takve osobe, koje je teže naljutiti, mogu razriješiti sukobe između ljudi (i država!). Koliko ste samo u životu vidjeli dokaza da „Nagao čovjek čini ludosti, a razborit ih podnosi“ (Izreke 14,17). Ja se mogu sjetiti nekoliko primjera, ali svi moramo izabrati slijedeće riječi: „Daleko od vas svaka gorčina, i srdžba, i gnjev, i vika, i hula sa svom opakošću“ (Efežanima 4,31).

PROČITAJTE: Evo zašto NIKADA ne trebate raspravljati kada ste ljuti

Sigurno je dobra ideja poslušati savjet: „Ne druži se sa srditim i ne idi s čovjekom jedljivim“ (Izreke 22,24-25). Isus je vidio da je ljutnja u srcu bliska ubojstvu te je rekao: „A ja vam kažem: Svaki koji se srdi na brata svoga bit će podvrgnut sudu. A tko bratu rekne ‘Glupane!’, bit će podvrgnut Vijeću. A tko reče: ‘Luđače!’, bit će podvrgnut ognju paklenomu“ (Matej 5,22).

Zaključak

Apostol Pavao želi da budemo skromni tako da nas podsjeća: „Doista, ako se s Bogom pomirismo po smrti Sina njegova dok još bijasmo neprijatelji, mnogo ćemo se više, pomireni, spasiti životom njegovim“ (Rimljanima 5,10). Bog je umro za grešnike, za svoje neprijatelje (Rimljanima 5,6-10), a samo da znate – to smo mi!

Zapitajte se, kao što ja često činim, kako možemo pokazati ljutnju drugima kada je Božja ljutnja zadovoljena u Kristu? Bog je umro za neprijatelja – a to smo bili mi! Koliko bi od nas umrlo za svog neprijatelja? Sigurno ne bi mnogi, pretpostavljam.

PROČITAJTE: Otvara vrata Sotoni: 6 ključnih istina za razumijevanje ljutnje

Možda bismo umrli za člana obitelji ili nekoga koga volimo, najboljeg prijatelja, ali ne mogu zamisliti grešna ljudska bića kako umiru za nekoga tko je zao, izopačen i tko im je najgori neprijatelj. To je veličina Božje milosti. Bog nam daje ono što ne zaslužujemo (milost), a ne daje nam ono što zapravo zaslužujemo (Njegov gnjev) – to je milost.

Ako želimo biti sličniji Bogu onda trebamo biti spori na ljutnju, trebamo vjerovati u Njegovu vlast nad svime, trebamo spoznati da je Bog umro za nas … za grešnike dostojne pakla … „Suzbio te Jahve, Satane! Suzbio te Jahve koji izabra Jeruzalem! Nije li on glavnja iz ognja izvučena?“ (Zaharija 3,2).

Isus je dao svoj život kao otkupninu za nas (Marko 10,45) te nakon svega toga – kako možemo biti ljuti na druge ljude, znajući da su i oni stvoreni na Božju sliku (Postanak 1,26-27)?

Autor: Jack Wellman; Prijevod: Ida U.; Izvor: Whatchristianswanttoknow.com