Kako se pomiriti s bratom ili sestrom u Kristu?

Postoje dva glavna razloga koji će dovesti do potrebe za pomirenjem, i ti razlozi će pokriti svaku situaciju.

  1. Sagriješili smo protiv nekoga, naljutili ga ili uvrijedili.
  2. Netko je sagriješio protiv nas, naljutio nas ili uvrijedio.

U oba slučaja, ako je prošlo neko vrijeme u kojem ste mogli o tome razgovarati, ispričati se ili primiti oprost, najbolje je sjesti i napisati u čemu je problem. To pomaže da nam situacija postane jasna, te da ju možemo lakše objasniti.

Ako smo sagriješili protiv nekoga, Duh Sveti nas je o tome već osvjedočio. On čini da se osjećamo nelagodno, stoga moramo preuzeti odgovornost za naše vlastite postupke i ne kriviti nikoga drugoga, niti pokušavati pronalaziti izgovore za ono što smo učinili.

Ono što smo učinili moramo priznati Gospodinu, i tražiti Njegov oprost, a potom i mudrost za to kako napraviti korake u pomirenju. U Mateju 5,23, Isus nam daje neke savjete: „Ako idete u crkvu kako biste se molili i imali zajedništvo s drugim vjernicima, ali znate da neki brat ima nešto protiv vas, najprije idite i izmirite se s njim, a onda ćete biti u stanju vratiti se u crkvu i slaviti i služiti Gospodinu. Ne možete se praviti da se ništa nije dogodilo, niti je Gospodin zadovoljan s nama ako nastavljamo sa životom i izbjegavamo problem.

Koraci u pomirenju su:

  1. Prepoznajte da ste sagriješili.
  2. Ponizite se.
  3. Priđite onima protiv kojih ste sagriješili.
  4. Ispričajte se i tražite oprost.

Kad ponekad nažalost sagriješimo protiv nekoga ili nekoga naljutimo, oni nisu uvijek spremni odmah oprostiti, ali ako učinite svoj dio, ostalo trebate prepustiti Gospodinu. Ljubite ih, razgovarajte s njima, služite im, pomognite im, podržite ih, kako bi vidjeli da ste se zaista promijenili i da vam je žao za ono što ste učinili.

Obrnuta situacija nije tako laka. Ako je netko sagriješio protiv vas, razmislite o onom što se dogodilo kako biste mogli objasniti problem. Prije nego li išta učinite, oprostite im ili tražite Boga da vam pomogne da im oprostite. Zatim im priđite, s poniznim srcem. Nemojte se ljutiti, optuživati ih ili osuđivati. Ako još uvijek to ne možete učiniti, onda se molite sve dok ne budete mogli otići do njih u duhu u kojem bi Isus išao riješiti problem.

U Mateju 18,15-17, Isus nam također daje nauk u vezi ove situacije.

  1. Prvo ih idite vidjeti sami, objasnite problem i ono što su učinili, i ako poslušaju, priznaju svoju grešku i traže od vas oprost, onda je na djelu pravo pomirenje.
  2. Ako ne žele poslušati, ne žele priznati grešku, onda sa sobom povedite jednog ili dvoje drugih kršćana kako bi pomogli da osoba razumije da griješe protiv Gospodina.
  3. Ako i dalje odbijaju poslušati, to onda postaje stvar crkve i crkvene discipline. Vođe crkve trebaju odlučiti kako kazniti osobu koja je sagriješila.

Sve to treba činiti s ljubavlju i poštovanjem, jer smo i sami grešnici, i ne možemo biti ponosni ili drski ili osjećati da mi nikada ne bismo učinili tako nešto. Efežanima 4,15 nam kaže da govorimo istinu u ljubavi. Postoje različiti načini na koje govorimo ljudima da su u krivu, ali najbolji način i način na koji ćete se s bratom ili sestrom najvjerojatnije pomiriti jest kada je ljubav, Božja ljubav, glavna karakteristika našeg života.

Izvor: Biblword.net; Prijevod: Vesna L.

NAJNOVIJE!