kako se pouzdati u Boga u našim financijama
Foto: Caden Crawford/Flickr

Bez obzira na to gdje u svijetu živite – novac je važan! Obilje ili nedostatak financijskih sredstava može se omotati oko srca muškaraca i žena, i odvesti ih daleko od pouzdanja u Boga.

Previše novca može osobu dovesti do toga da vjeruje da ima kontrolu nad svojim životom. Premalo novca može ju dovesti u iskušenje da se okrene nemoralnom načinu zbrinjavanja želja i potreba.

Izreke 30,8-9 kažu:

“Udalji od mene ispraznost i lažnu riječ; ne daj mi ni siromaštva ni bogatstva; hrani me kruhom koji me dopada; da se ne bih nasitio, pa zatajio tebe i rekao: ‘Tko je Gospod?’ Ili da ne bih osiromašio, pa počeo krasti te oskvrnuo ime Boga svojega.”

Imate li želju da se uzdate u Boga u vezi svoje financijske situacije? Ako je tako, poduzmite sljedeće prve korake ka slobodi vjerovanja Bogu u vezi svog novca.

Korak # 1) Shvatite da Bog posjeduje sve

“Kad bih ogladnio, ne bih ti rekao, jer svijet je moj i sva punina njegova.” (Psalam 50,12)

Naš nebeski Otac posjeduje sve. On na raspolaganju ima neograničene resurse da izmiri svaku našu potrebu. Međutim, on je dobar otac koji nam daje ono što nam je potrebno u njegovo savršeno vrijeme i ispunjava naše želje u skladu sa svojom voljom. Kao djeca Božja, imamo odgovornost uzdati se u njega svim našim srcima u vezi novca, unatoč tome kakve su naše okolnosti.

Korak # 2) Oduprite se želji da postanete bogati

“Neka srebroljublje ne bude vaše življenje, budite zadovoljni onim što imate.” (Hebrejima 13,5)

Požuda za novcem je pošast koja je zarazila svaki narod pod nebom. Nikada nema dovoljno financija da zadovolji srca onih koji za sebe stalno traže više. Božja je volja da Njegova djeca nauče biti zadovoljna s onoliko koliko nam on daje. Moramo naučiti kako se prestati brinuti i primiti Božji mir kako bismo imali povjerenja primiti sve što nam treba u pravo vrijeme.

Korak # 3) Dajte velikodušno u vjeri i zahvalnosti

 “Svatko neka dadne kako je srcem odlučio; ne sa žalošću ili na silu, jer Bog ljubi vesela darivatelja.” (2. Korinćanima 9,7)

Veliki korak prema pouzdanju u Boga u vezi naših financija jest davati velikodušno za izgradnju Njegova kraljevstva kroz crkvu. Naša vjernost i velikodušnost su nužne kako bi se vodila briga o siromašnima, stvorilo više prilika za širenje evanđelja, te osiguralo za potrebe crkvene obitelji. Bog želi da dajemo u radosti i zahvalna srca, a ne nevoljko. Škrti davatelji nikada neće upotpunosti shvatiti Božju milost koja se na njihove živote u obilju izlijeva.

Korak # 4) Nastojte biti dobri i vjerni upravitelj s onim što vam je dano

 “Kako je svatko primio dar, služite njime jedni drugima kao dobri upravitelji raznolike milosti Božje.” (1 Pt 4,10)

Kao čuvari Božjih blagoslova imamo odgovornost disciplinirati se u našem darivanju, štednji, ulaganju i trošenju novca. Istinita odgovornost se može postići samo kada se obvežemo na planiranje naših financija u skladu s Božjom voljom. Božja riječ nam osobito daje financijsku uvid i smjernice u knjizi Izreka. Oni koji nauče odgovornost sa svojim novcem imaju veliku slobodu.

Korak # 5) Primite Božji blagoslov i mudrost na području financija s duhom poniznosti

 “Nagrada za poniznost i strah Gospodnji jest bogatstvo i čast i život.”(Izreke 22, 4)

Nije grešno biti bogat. Grešno je biti ohol, bahat i sebičan uz obilje blaga. Gospodin daje mogućnost da ostvarimo velike financijske dobitke. Istinski test duhovne i financijske zrelosti znači ponašati se skromno. Praksa poniznosti čuva naše srce mekim prema Bogu i rezultira suosjećanjem za one koji imaju puno manje.

Istinito bogatstvo…

Pouzdanje u Boga u našim financijama više je stvar motiva našeg srca nego toga koliko novaca imamo ili nemamo u banci. Gospodin zna što nam je potrebno da opstanemo i on je Davatelj dobrih darova (Jakov 1,17). Bez obzira na vaše financijsko stanje, naredba je ista: ostanite skromni pod moćnom rukom Božjom i on će vas uzvisiti u dogledno vrijeme.

Istinito bogatstvo proizlazi iz života potpuno posvećenog Gospodinu i pouzdanja da će nas uvijek opskrbiti onim što nam je potrebno.

Autorica: Crystal McDowell; Prijevod: Aleksandar J.

IZVORWhatchristianswanttoknow.com