Kako se zvao Mojsijev otac?

Mojsijev otac bio je Levit po imenu Amram. Izlazak 2, 1-2 govori nam samo da je Mojsijev otac bio Levit: „Neki čovjek od Levijeva koljena ode i oženi se djevojkom Levijkom. Žena zače i rodi sina. Vidjevši kako je krasan, krila ga je tri mjeseca“. Kao što znamo, taj sin bio je Mojsije.

Izlazak 6, 18 govori nam kako je Mojsijev otac bio Kotahov sin iz jednoga od tri levitska klana. Izlazak 6, 20 daje nam sve druge informacije koje znamo u vezi Mojsijeva oca, uključujući i njegovo ime: „Amram se oženi svojom tetkom Jokebedom, koja mu rodi Arona i Mojsija. Amram je živio sto trideset i sedam godina“. 

U to vrijeme zakoniti brakovi između bliskih rođaka nisu bili neobični

Zbog toga što je oženio svoju tetku, Amram je bio Mojsijev i otac i pra-ujak, po braku. U to vrijeme, zakoniti brakovi između bliskih rođaka nisu bili neobični, što vrijedi i za brak Amrama i Jokebede. Zbog duljeg životnog vijeka u ono vrijeme, Amramova tetka Jokebeda, koja je postala njegova supruga, nije trebala biti puno starija od njega i vjerojatno je bila mlađa.

VIDI OVO: 20 stvari o Mojsiju koje možda niste znali

Brakovi između bliskih rođaka postali su zabranjeni Mojsijevim Zakonima, no u vrijeme Mojsijeva rođenja bili su u cijelosti dopušteni. Hebrejima 11, 23 oba Mojsijeva roditelja smatra pravednicima: „Vjerom su Mojsija netom rođena tri mjeseca krili njegovi roditelji jer vidješe da je djetešce lijepo i nisu se bojali kraljeve naredbe“.

Amram je spomenut u Brojevima 3, 19 i 27 kao jedan od sinova Kehatovih. Čovjek po imenu Amram spomenut je u Ezri 10, 34, no to je druga osoba, a ne Mojsijev otac. 

Mojsijev otac je bio običan čovjek

Izgleda da je Mojsijev otac bio običan čovjek, koji je zbog svoje vjere u Boga i ljubavi prema tek rođenom sinu odbio poslušnost egipatskom vladaru. Zbog Božje providnosti, Amramov najmlađi sin postao je jedan od najvećih vođa u povijesti Izraela.

VIDI OVO: Koliko godina je imao Mojsije kada je umro?

To bi nas trebalo podsjetiti na to kako svaki veliki čovjek ili žena imaju roditelje, djedove i bake i pradjedove i prabake. Nikada ne znamo kako Bog može upotrijebiti naše potomke.

Trebamo vjerno izvršavati dužnosti koje nam Bog daje kao roditeljima (ili kao osobama od utjecaja ili vođama) i bit ćemo iznenađeni rezultatima; ako ne u ovome, onda u životu koji slijedi. 

Izvor: Gotquestions.org