Koliko godina je imao Mojsije kada je umro?

S koliko je godina Mojsije umro? Sukladno Ponovljenom zakonu 34, 7: „Mojsiju bijaše sto dvadeset godina kad umrije. Oko mu nije oslabilo niti mu je snaga popustila“.

Kako je Mojsije mogao doživjeti 120 godina? Nadalje, kako je Mojsije mogao doživjeti 120 godina i još uvijek imati snagu i zdravlje?

Mojsijev život može biti podijeljen u tri razdoblja od četrdeset godina.

Prema Djelima 7, 23 prvih četrdeset godina svoga života Mojsije je bio član egipatske, kraljevske obitelji.

PROČITAJTE: 20 stvari o Mojsiju koje možda niste znali

Nakon što je Mojsije odabrao stati na stranu izraelskog naroda umjesto egipatskog, bio je prisiljen živjeti u izbjeglištvu idućih četrdeset godina svog života. (Djela 7, 30)

Nakon povratka u Egipat kako bi oslobodio izraelski narod iz ropstva, Mojsije je živio još četrdeset godina. (Djela 7, 36)

Stoga, Mojsije je bio princ četrdeset godina, pastir u izbjeglištvu četrdeset godina i nakon toga vođa naroda oslobođenih robova četrdeset godina.

Gospodin je želio da Mojsije nauči biti ponizan

Netko može razmatrati da je ono što je Mojsije naučio kao egipatski princ četrdeset godina bilo ono što ga je pripremilo da bude izraelski vođa za vrijeme četrdesetogodišnjeg izbivanja u divljini. No Gospodin je isto tako želio da Mojsije nauči biti ponizan.

PROČITAJTE: 5 lekcija iz Mojsijeva susreta s Bogom u gorućem grmu

Mojsijevo četrdesetogodišnje čuvanje ovaca naučilo ga je da bude ponizan i da se pouzda u Gospodina. Brojevi 12, 3 objavljuje: „Mojsije je bio veoma skroman čovjek, najskromniji čovjek na zemlji“.

Mojsijevo iskustvo i uvježbavanje za vrijeme prvih osam godina njegova života pripremile su ga da bude izraelski vođa. No ono što je Mojsija zausta učunilo da bude moćan i Božji vođa bio je njegov odnos ”licem u lice” s Bogom. (Izlazak 33, 11)

Mojsije u dobi od 120 godina nije umro zbog starosti?

Zanimljivo je primijetiti da, kada je Mojsije umro u dobi od 120 godina, on nije umro od starosti. To je bilo suprotno činjenici koja je govorila da je u Mojsijevo vrijeme, životni vijek bio puno kraći od 120 godina.

Mojsije je bio natprirodno osnažen i zaštićen od učinaka starenja; umro je jer je Bog dovršio ono što je planirao za Mojsija. Bog je upotrijebio Mojsija kako bi Izraelce izbavio iz ropstva u Egiptu, za zapisivanje Božjeg Zakona te dovođenje Izraelaca do granica Obećane zemlje.

PROČITAJTE: Zbog čega su se Mihael i Sotona prepirali oko Mojsijeva tijela?

Zbog toga što Mojsije nije bio poslušan Bogu u Brojevima 20, 1-12, Bog nije dopustio Mojsiju da uđe u Obećanu zemlju s Izraelcima. Stoga, kada su Izraelci postali spremni ući i zaposjesti zemlju, Mojsije je otišao na planinu Nebo i promotrio zemlju s osmatračnice, nakon čega ga je Gospodin poveo kući. (Ponovljeni Zakon 34, 1-7)

120 godina Mojsijevog života je savršen primjer sljedbenika koji je ”neuništiv” sve dok se Božji plan za nju ili njega ne ostvari.

Izvor: Gotquestions.org; Prijevod: Ivan H.