Kako slaviti Boga usred oluje?

Je li uopće moguće slaviti Boga usred oluje? Vjerujem da jest, a evo kako.

Čak i kada boli

Je li uopće moguće slaviti Boga usred oluje? Iz vlastitog osobnog iskustva, ovo je jedna od najtežih stvari koje sam napravio u životu; hvaliti Boga i obožavati Ga nakon što je odgovor na moju molitvu bio “Ne”. Mislio sam da je ovo crkva iz snova; ona koju smo supruga i ja čekali, ali crkva je izabrala drugog župnika. A živio sam malo niz autocestu! Činilo se savršeno, ali u svojoj boli, noću bih izlazio van i gledao u zvijezde, prema nebu, i počeo Ga hvaliti za Njegov odgovor, čak i ako je bio “Ne”.

Vjerujem Mu da će učiniti ono što je najbolje za mene i znam da me želi spriječiti da se ne povrijedim, a to bi se dogodilo da je Bog odgovorio s “Da”. Nešto više od godinu dana kasnije, netko u crkvi me kontaktirao da vidi mogu li biti njihov župnik dok je drugi župnik odlazio. Isprva sam rekao “Ne”, jer sam se morao moliti o tome i razgovarati sa svojom ženom o tome. Bog je uslišio moju molitvu, ali u svoje vrijeme, ne moje. Hvalim Ga zbog toga, ali čak i kad boli, hvalim Ga u oluji. Ja Ga poznajem i On ima svrhu u tome. Ne znam koja je to svrha; ali On radi, i to mi je dovoljno. Mogu se odmoriti u tome.

Sutra je u Njegovim rukama

Mislim da je najbolje ne davati zavjete pred Bogom, jer ih možda nećemo moći održati. Vjenčani zavjeti nisu ono o čemu ovdje govorimo, ali moramo biti oprezni ako se planiramo zavjetovati pred Bogom (Propovjednik 5,4). Jakov sugerira da je najbolje ne hvaliti se sutrašnjim danom i davati obećanja koja možda nećemo moći ispuniti. U Starom zavjetu Bog je bio vrlo zadovoljan kada su se ljudi zavjetovali, čak i ako se pokazalo da je to loše. Svojim držanjem zavjeta pred Bogom; ponekad su skupo plaćali. Ono što je za nas utješno ili bi trebalo biti, jest da je Bog sveznajući i već zna što nas čeka sutra. Ne možemo ni predvidjeti što će se dogoditi u sljedećih pet minuta, ali Bog zna kraj od početka. On zna sve što će se tek dogoditi, čak i tisućama godina prije toga. Zašto? On drži sutrašnjicu u svojim suverenim rukama i drži i vas svojim zagrljajem milosti. 

Nikada zaboravljeni

Ako je vaš problem novac, evo najboljeg savjeta: “Čuvajte svoj život bez ljubavi prema novcu i budite zadovoljni onim što imate, jer je rekao: “Nikad te neću ostaviti niti ću te ostaviti”. (Hebrejima 13, 5) Kakvo obećanje! Naš novac bi nas mogao ostaviti, ali Bog? Nikada! Čuo sam jednog propovjednika kako kaže: “Novac govori. Uglavnom govori: ”Pozdrav”! pa Pavao postavlja retoričko pitanje, na koje je očito odgovor “Da!”: “Ako je Bog za nas, tko može biti protiv nas”? (Rimljanima 8,31) Izračunao sam i došao sam do nule. Sjetite se što je Martin Luther rekao; “Bog plus jedan je uvijek većina.” Ako novac preuzme naše srce, nikada nećemo imati mir niti biti zadovoljni, ali ako prvo vidimo Tugu, depresiju Krista i Njegovu pravednost, Bog obećava da će se pobrinuti za sve ono o čemu se ne možemo pobrinuti (Matej 6,33).

Osjećate li se daleko od Boga?

Bog vas ne bi pozvao u svoju obitelj da vas ostavi siromašnim. Sada ste dio Njegove obitelji; dio Božje obitelji. Poslušajte nježnost apostolovih Ivanovih riječi od Boga: „Ljubljeni, sada smo djeca Božja, a ono što ćemo biti još se nije pokazalo; ali znamo da ćemo, kad se pojavi, biti njemu slični, jer ćemo ga vidjeti kakav jest”. (1. Ivanova 3,2) Bog je beskrajno najbolji Otac ikada, pa zašto mnogi misle da ih je Bog napustio? Ako djeluje kao da je Bog daleko, tko se maknuo? To nije bio Bog. Ne mogu pronaći dio Biblije u kojem Bog kaže: “Spasit ću te, ali bih te mogao ostaviti.” Ne mogu pronaći te stihove s tom idejom, jer je nema u Svetom pismu. Tijekom teške kušnje ili oluje u životu, moramo se potpuno oslanjati na Boga i vjerovati Bogu te počivati na svim Njegovim velikim i dragocjenim obećanjima (2. Petrova 1,4). Ne možemo se osloniti na ono što “osjećamo”. Osjećaji su najplići dio ljudske mudrosti. Osjećaji i činjenice uopće nisu ista stvar!

Vapiti Bogu

Ako osjećate da nećete izdržati ovu životnu oluju, najbolje gdje možete otići jest Ocu, u molitvi i kroz uzvraćanje Njegove Riječi, kao u Psalmima. Kao i svaki otac, spreman je uzeti vas u svoje naručje i zaštititi od svake štete, ali na još bolji način jer je On naš Otac nebeski, koji je jaka utvrda u vrijeme nevolje. On je utvrda koja se ne može pomaknuti, stoga vapite k Njemu i molite Mu Njegovu Riječ i molite Ga: “Budi mi milostiv prema meni, Bože, budi milosrdan prema meni, jer u tebe se utječe duša moja; U sjeni krila tvojih sklonit ću se dok ne prođu oluje uništenja”. (Psalam 57,1)

Stvoritelj oluje 

Sjećate li se kada je Krist smirio oluju, a njegovi učenici bili zadivljeni? Mislili su da će potonuti i utopiti se, ali Krist je, znajući sve, dopustio da ih oluja nauči lekciju, a ta je pouka bila da je “zapovjedio i podigao olujni vjetar, koji je podigao morske valove”, (Psalam 107, 25) baš kao u Mojsijevo vrijeme. Budući da je On Stvoritelj, oluja mora prestati i mora ležati mirno. Pobješnjela mora moraju se smiriti, jer su na zapovijed svog Stvoritelja. Bog je trenutno suveren nad olujom u vašem životu. Bog možda gradi ustrajnost u vama (Jakovljeva 1). Vjera koja nije ispitana je vjera kojoj se ne može vjerovati. Ispitujemo automobile, pa zar ne treba ispitati i našu vjeru; ispitana kako bi se dokazalo da je originalna. On je Gospodar oluja; na kopnu i na moru, i On je Gospodar oluja u vašem životu. On drži svoju mirnu ruku na kormilu.

Zaključak

Teško je vjerovati Bogu kad smo u najmračnijem dijelu oluje, ali znajući da je On Stvoritelj oluje, oluja se mora pokoravati svome Gospodaru. Možemo se tješiti činjenicom da nas Bog nije napustio. Bog nema siročadi. On osigurava njihovo očuvanje u Kraljevstvu, jer “Bog nije poslao svoga Sina na svijet da osudi svijet, nego da se svijet po njemu spasi”. (Ivan 3,17) Jedno obećanje glasi: “Kad prođete kroz vode, ja ću biti s vama; i kroz rijeke vas neće svladati; kad prođeš kroz vatru nećeš biti spaljen, i plamen te neće progutati”. (Izaija 43, 2) Kako snažno obećanje!

Najbolji način da ojačate svoje „utočište od oluje“ jest da budete u Riječi Božjoj i molite se preko Sina Božjega našem Ocu, Bogu, međutim, važno je zapamtiti da postoje dvije strane evanđelja, jer Biblija kaže: “Tko u njega vjeruje nije osuđen, a tko ne vjeruje, već je osuđen, jer nije povjerovao u ime jedinorođenoga Sina Božjega”. (Ivan 3,18) Odaberite danas (2. Korinćanima 6,2), jer sutra može biti prekasno (Otkrivenje 20,12-15).

Autor: Jack Wellman; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Whatchristianswanttoknow.com

PROČITAJTE JOŠ: