Kako smanjiti brige
Foto: Pexels

Ovo su tri jednostavna načina kako možete smanjiti brige u vašem životu.

Budite zahvalni

Smanjite anksioznost već danas tako što ćete biti zahvalni. Čekajte, to zvuči previše jednostavno, ali Pavao je napisao: „Ne brinite se ni za što, nego u svemu — molitvom i prošnjom, sa zahvaljivanjem — iskanja svoja obznanjujte Bogu“ (Fil 4,6).

Pavao je rekao da način na koji smanjujete tjeskobu jest molitva u vezi tih stvari koje vam donose brige, ali vašu molitvu također učinite zahvaljivanjem.

Jako je teško biti zabrinut kada zahvaljujemo Bogu. Kada zahvaljujemo Bogu, čak i u tjeskobnim vremenima, govorimo mu da se u Njega pouzdajemo i da smo zadovoljni s onim što imamo.

Možda možete napisati popis onoga za što ste zahvalni Bogu: Isusa Krista, Njegovu milost, Njegov oprost, vaše spasenje, vašu suprugu, vašu djecu, vašu slobodu štovanja, krov nad vašom glavom, posao, hranu u frižideru, i tako dalje. Molitva sa zahvaljivanjem daje vam stav zahvalnosti, a istovremeno je i strašno oružje protiv briga.

Živite dan po dan

Ono što mislim pod time da „živite dan po dan“ jest da ne biste trebali posuđivati brige koje se odnose na sutra dok još uvijek proživljavate danas. Pokojni pastor Adrian Rogers je rekao da se 85-90% onoga za što se brinemo nikada ne dogodi, a preostalih 10-15% se odnosi na ono što ionako ne možemo kontrolirati, pa zašto brinuti onda oko nečega što se možda uopće neće dogoditi, te gubiti vrijeme na brigu oko toga što ne možete promijeniti? Koje gubljenje energije. A trebao bih znati da upravo to činim.

Isus podsjeća vas i mene: „Ne budite dakle zabrinuti za sutra, jer sutra će se brinuti za svoje. Dosta je svakomu danu zloće njegove“ (Mt 6,34), jer „tko od vas brinući se može stasu svojemu dodati jedan lakat“ (Mt 6,27)? Odgovor je: „Nitko od nas“.

Molitva protiv brige

Pojednostavite svoj život

Uzrok stresa i briga može biti zbog našeg zatrpanog života. Priznajem da sam sklon tome da na sebe preuzimam previše obaveza, do mjere da ne mogu sve ni završiti. Ipak sam nedavno, na teži način, naučio kako reći „ne“ drugima koji od mene nešto traže. Naravno, to ne možete reći na lijep način, ali zato isto tako možete reći odlučno.

Još jedna stvar koja vrijedi za mene jest da napravim popis onoga što moram učiniti i postavim prioritete, te učinim prvo teže stvari, čime ostaje nada da ću sve ostalo taj tjedan učiniti s manje briga, te imam više energije za ono što je manje zahtjevno prema kraju tjedna, ali također ograničim vrijeme i datume obveza onda kada imam određeno vrijeme s obitelji.

Na primjer, svaki petak navečer izlazimo u jedan talijanski restoran, stoga je sve ostalo podređeno tome, ali moram priznati da još uvijek imam svakodnevnu borbu sa spoznajom kada je dosta!

Zaključak

Znam da vježbanje, glazba, a ponekad jednostavno uzimanje popodnevnog odmora može pomoći, zato nam recite što mislite da može pomoći. Za mene, moju zabrinutost može umiriti pamćenje određenih biblijskih stihova, kao što je u vrijeme financijskih poteškoća. Prisjetim se Psalma 37,25 koji kaže: „Mlad bijah, i ostarjeh; al’ ne vidjeh pravednika ostavljena niti potomstvo njegovo kako kruha prosi.“ Nije li to veliko obećanje koje uništava mnogo briga?

Autor: Jack Wellman; Prijevod: Vesna L.