5 načina kako vas Sotona napada, a vi ih možda ne prepoznajete

Kako Sotona napada? Ovo su 5 taktika duhovnog ratovanja koje neprijatelj koristi, a koje treba znati svaki kršćanin.

Pavao nas upozorava: „Jer nije nam se boriti protiv krvi i mesa, nego protiv Vrhovništava, protiv Vlasti, protiv upravljača ovoga mračnoga svijeta, protiv zlih duhova po nebesima.“ (Efežanima 6,12). Zato nam kaže i sljedeće: „Zbog toga posegnite za svom opremom Božjom da uzmognete odoljeti u dan zli i održati se kada sve nadvladate“ (Efežanima 6,13).

Duhovni oklop uključuje 5 stvari koje su nužne, i ovih 5 stvari su u skladu s 5 taktika koje neprijatelj koristi protiv vas.

Napad na Istinu

Neprijatelj voli istinu pomiješati s lažima, a i polulaži su laži, zato se čuvajte lažnih ideja i učenja onoga koji se predstavlja kao sluga ili anđeo svjetlosti (2 Kor 11,14-15). Provjerite sve u odnosu na Božju Riječ kako biste vidjeli je li nešto istina ili nije.  Ovo je razlog zašto je Pavao rekao da „opašemo bedra istinom“ (Efežanima 6,14a), a istina se može naći samo u Bibliji.

Kompromis s grijehom

Zli duhovi vole kad pokušavamo opravdati svoj grijeh. Mnogi koji to nastoje čine kroz vađenje stihova iz konteksta, kako bi lažno naučavali ili vjerovali da „Biblija zapravo to (što god to bilo) ne naziva grijehom“. Čuvajte se takvih metoda. Zbog ovog je razloga Pavao rekao da dio našeg oklopa treba biti „oklop pravednosti“ (Efežanima 6,14b), što znači da trebamo nastojati živjeti svetim životom, a ne raditi kompromis s grijehom, jer ni Bog to ne čini.

VIDI OVO: 7 znakova da se suočavate s duhovnim napadom

Drugo Evanđelje

Moramo biti svjesni da postoje takozvana evanđelja za koja Pavao tvrdi da to uopće nisu (2 Kor 11,4). Prečesto ćete čuti evanđelja koja vam kažu da trebate raditi određene stvari kako bi okončali proces svog spasenja, ali ako dodate samo jednu kap otrova u bocu izvorske vode, sva voda će postati smrtonosna. Iz tog razloga Pavao upućuje vjernike „potpašite noge spremnošću za evanđelje mira!“ (Ef 6,15), jer djela + spasenje = ništa, dok Krist + ništa = vječni život (Efežanima 2,8-9).

Napad na vašu vjeru

S vremena na vrijeme, mnogi od nas imaju sumnje, što je razlog zašto Pavao kaže da uzmemo „štit vjere“ na koji neprijatelj stalno odapinje ognjene strijele, a ovaj „štit vjere“ može „ugasiti ognjene strijele Zloga“ (Efežanima 6,16).

Napad na naš um

Neprijatelj često napada um mnogih vjernika, time što nastoji negativne misli staviti u naš um, i zato nam je rečeno da uzmemo i stavimo „kacigu spasenja“, a zatim uzmemo i „mač Duha“, koji je Riječ Božja (Efežanima 6,17). Zašto se kaciga koristi? Zato što štiti glavu i naše znanje o Bogu. Mač, koji je Božja riječ, može se koristiti kako bi zaštitio naš um putem nepromjenjivih obećanja i istina o Bogu. Što se više udubite u Riječ, to će više Riječ ostati u vašoj glavi. Božja Riječ čuva naše poznavanje Njegovih obećanja, i što je više čitate, više ćete ojačati ovu „kacigu spasenja“, i imat ćete sve jače uvjerenje o tome koliko je Božja riječ jasna u tome da ste spašeni (Ivan 6,37. 39; Ivan 10,28-29) i ništa, uključujući smrt, život, anđele, vlasti, trenutne ili buduće stvari, odnosno ništa što je stvoreno nas nikada ne može odvojiti od Božje ljubavi (Rimljanima 8,37-39), budući da smo pročitali da „nikakve dakle sada osude onima koji su u Kristu Isusu!“ (Rim 8,1). To je čvrsta kaciga spasenja, zar ne?

Autor: Jack Wellman; Prijevod: Aleksandar J.; Izvor: Faithinthenews.com