Kako spriječiti srčani udar
Foto: Pixabay

Kako spriječiti srčani udar? Ako vam je stalo do zdravlja svog srca, poslušajte savjete kardiologa koje donosimo u ovom opširnom članku.

Kada želite dobiti mišiće, onda idete kod osobnog trenera. Kada želite ojačati mišiće srca, pa, tko je bolji za liječenje, zaštitu i održavanje organa koji doslovno pumpa život vašim venama od kardiologa? 

Portal Eat This, Not That! Health se obratio izravno najboljim stručnjacima kako bi ih zamolio za savjete kako održati naše kucavce u top formi.

S obzirom da su bolesti srca glavni uzročnik smrti za muškarce i žene u Sjedinjenim Državama – i čine oko jednu od 4 smrti – jako nam je drago što smo to i učinili.

Kako spriječiti srčani udar i sačuvati zdravlje srca? Doznajte što savjetuju liječnici!

1. Cijepite se protiv gripe

Gripa? I zdravlje srca? Koja je poveznica? Ovo: Odrasle osobe starije od 65 godina imaju veću mogućnost od kroničnih komplikacija gripe, uključujući srčani udar. Zbog toga kardiolozi kao Allen J. Taylor, MD, voditelj odsjeka za kardiologiju na Medstar Heart and Vascular Institutu, preporuča cijepljenje protiv gripe svake godine. „Mnoge osobe nisu svjesne da se rizik od srčanog udara povećava 10 puta u danima i tjednima nakon akutne infekcije gripom“, rekao je. 

2. Obavite sistematski pregled svaku godinu

Podignite ruku ako liječniku idete samo kada nešto nije u redu. 

Iako to nije neuobičajeno, bolje je prevenirati problem (kada je to moguće) nego liječiti bolest. Zbog toga kardiolozi kao što je Tarak Rambhatla, MD, smatraju da je jako dobro jednom godišnje ići na sistematski pregled i preduhitriti mnoge probleme. 

„Čak i ako se sada osjećamo zdravima, cilj je izbjeći srčani udar u slijedećih 10-20 godina. Ako imamo neke rizične faktore kojih nismo svjesni, onda to može dovesti do prave bolesti za 10-15 godina“, rekao je, „Ako barem znate te brojeve, onda ćete imati dobar okvir za određivanje rizičnih faktora za srčani udar i srčane bolesti.“ 

3. Znate… radite ono…

Ne, nismo ispitivali kardiologe o njihovom intimnom životu – toga dobijete dovoljno u Uvodu u anatomiju. No znamo da oni znaju da je seks u braku dobar za zdravlje srca. 

„Korisnost seksa za zdravlje srca je velika: seks je vrsta vježbe i pomaže ojačati vaše srce, smanjiti krvni tlak, smanjiti stres i poboljšati san. Uz to, intimnost u vezi može pospješiti povezivanje“, izjavili su s John Hopkinsa. A „veća društvena povezanost“, rekao je Michael Blaha, M.D, M.P.H., direktor kliničkog istraživanja u Johns Hopkins Ciccarone Centru za prevenciju srčanih bolesti, „može smanjiti osjećaje usamljenosti, depresije i tjeskobe, koji su povezani s višim rizikom od srčanih bolesti.“ 

hodanje
Foto: Unsplash

4. Hodajte kako biste spriječili srčani udar

Američko udruženje za bolesti srca (AHA) preporuča 75 minuta umjereno intenzivne vježbe svaki tjedan kako bi vaše srce ostalo zdravo – broj koji se čini gotovo nedostižan s obzirom na zahtjeve posla i obiteljskog života. 

Rješenje? Uklopite vježbu u vaš svakodnevni život, kao i Roger Blumenthal, MD, kardiolog u John Hopkinsu. 

„Nosim pedometar svaki dan kako bi mjerio broj koraka koji napravim u danu“, rekao je stručnjak i volonter za Američko udruženje za bolesti srca, „Nastojim napraviti 7500 koraka – oko 5 kilometara – minimalno svaki dan. Ako osoba nema pedometar broj koraka i udaljenost može pratiti putem mobitela (kao što je iPhone) ili na FItBitu ili Apple Watch-u.“ 

5. Smanjite unos natrija na minimum

Ovo je pomalo uznemirujuća statistika: Osobe koje redovno jednu masnu hranu konzumiraju 50% više od dnevnog preporučenog unosa natrija, prema istraživanju objavljenom u AHA časopisu Circulation. 

Iako AHA preporuča maksimalno 2300 mg natrija na dan, prosječna odrasla osoba konzumira više od 3400 mg. To može biti jako opasno za zdravlje budući da je natrij jedan od vodećih uzročnika visokog krvnog tlaka, jednog od rizičnih faktora za srčane bolesti i srčani udar. 

Izbjegnite taj rizik tako što ćete smanjiti unos soli što je više moguće. 

„Za prerađenu hranu korisne mogu biti tablice na poleđini proizvoda kako biste odredili koji proizvodi imaju manje natrija, a za hranu u restoranima, možete zamoliti za te informacije“, rekla je glavna istraživačica, Lisa J. Harnack, Dr.PH., profesorica na Sveučilištu u Minnesoti u Minneapolisu. „Ujedno, ako često dodajte sol u hranu dok jedete ili dok kuhate, pokušajte koristiti manje soli.“ 

6. Držite se podalje od prerađene hrane

Jedete li često zamrznute proizvode, peciva i hranu iz konzerve? Barbara Hudson Roberts, MD, kardiologinja i izvanredna profesorica na Brown sveučilištu,  preporuča da to ne činite. 

„Glavno pravilo za zdravu prehranu koje ova kardiologinja prati jest jedenje što manje hrane s kojima su se ljudi bilo kako igrali“, rekla je, „Izbacite prerađenu hranu i prigrlite kuhanje.“ Razlog: dva velika – i nedavna – istraživanja su pokazala da takozvane „iznimno prerađene“ namirnice mogu povećati rizik od srčanih bolesti i preuranjene smrti. 

Jedno od istraživanja, provedeno u Francuskoj, je otkrilo da je došlo do 12% povećanog rizika od kardiovaskularnih bolesti za svakih 10% povećanja u količini „iznimno prerađene“ hrane koju su sudionici konzumirali  – čak i nakon što su u obzir uzeti faktori kao što su dob, indeks tjelesne mase, pušenje, konzumacija alkohola i fizička aktivnost. 

7. Jedite masti dobre za srce

Donna Arnett, AHA volonterka, kaže da je njezin najveći savjet „mudro birati masti.“ 

„Orašasti plodovi, avokado i masna riba su dobar izbor“, rekla je. Razlog: Oni su puni omega-3 masnih kiselina, vrste nezasićene masti koja pomaže smanjiti upalu u tijelu koja uzrokuje srčane bolesti i druge probleme sa zdravljem. 

Crveno meso
Foto: Pixabay

8. Ako želite spriječiti srčani udar, smanjite unos crvenog mesa

Crveno je meso posebno povezano sa srčanim bolestima – zahvaljujući količini zasićene masti u njemu – no drugo istraživanje, koje je vodio Stanley Hazen, MD, PhD, voditelj Odjela za preventivnu kardiologiju i rehabilitaciju u Cleveland klinici, je otkrio da Trimethylamine N-oksid (TMAO), prehrambeni nusproizvod koji se stvara nakon probavljanja crvenog mesa, može doprinijeti srčanim bolestima. 

U istraživanju, količina TMAO-a se povećala u skupini koja se hranila prehranom bogatom crvenim mesom. Količine TMAO-a su se smanjile nakon što se skupina prebacila na konzumaciju bijelog mesa ili je prestala konzumirati meso na mjesec dana. 

„Ovo istraživanje po prvi put pokazuje koliko dramatičan učinak promjena prehrane ima na količinu TMAO-a, koji je povezan sa srčanim bolestima“, rekao je Hazen. 

9. Jedite puno povrća

Povrće je korisno za zdravlje srca. Ono je puno antioksidanata koji drže slobodne radikale na uzici – slobodne radikale koji mogu uzrokovati upale opasne za srce. Zbog toga kardiolozi uvijek jedu jako mnogo šarenog povrća. „Neka pola vašeg ručka i večere bude ispunjeno povrćem u raznim bojama“, preporuča Arnett. 

„Konzumiranje hrane koja je svježa iz zemlje ili s drveća, bez naljepnica i dodataka je najbolja prehrana“, dodala je Suzanne Steinbaum, kardiologinja, volonterka za AHA i direktorica Zdravlja srca za žene na Heart and Vascular Institutu, Lenox Hill bolnice u New Yorku. 

10. Izbjegavajte namirnice na kojima piše da imaju malo masti

Ponekad je nemoguće izbjeći prerađenu hranu. No tada Roberts preporučuje čitanje naljepnica na proizvodima. 

„Izbjegavajte sve na čemu piše da ima malo masti“, rekla je. Mast je tada većinom zamijenjena nečim mnogo gorim. 

Srčani udar možete spriječiti izbjegavanjem šećera
Foto: Pixabay

11. Srčani udar možete spriječiti izbjegavanjem šećera

Postoji razlog zašto kardiolozi kao Roberts izbjegavaju hranu s malo masti: proizvođači hrane moraju nadoknaditi okus koji mast daje hrani, a to većinom čine šećerom. 

„Šećer je vaš neprijatelj tako da ga trebate izbaciti i naučiti mnoga imena kojima vas pokušava zavarati“, dodala je Roberts. Postoje i podatci kojima je potkrijepila svoje izjave: rezultati 15-godišnjeg istraživanja objavljenog u JAMA Internal Medicine 2014. godine, otkrili su da su sudionici, koji su jeli 25% dnevnih kalorija kroz šećer imali dva puta veću mogućnost od obolijevanja od smrtonosne bolesti srca nego osobe koje su konzumirale samo 10%. 

12. Sudjelujte u „ponedjeljcima bez mesa“ 

Dodavanje „ponedjeljka bez mesa“ u vaš tjedni plan prehrane je jedan od načina na koji kardiolozi smanjuju unos crvenog mesa – i zasićenih masti koje ono uključuje. „Ujedno je jako zabavno imati ponedjeljke bez mesa kao tradiciju u vašoj obitelji. Možete smišljati razne recepte bez mesa“, rekao je Dharmarajan. 

13. Planirajte obroke

Izbjegavanje namirnica punih natrija i prerađenih obroka je ključno za zdravlje vašeg srca, ali je teško zanijekati da su takve namirnice lako dostupne i brzo ih se spravlja. Možete održati zdravlje srca vašim obrocima ako pratite Dharmarajanov savjet i ako pripremite obroke unaprijed. 

„Ako moja obitelj i ja planiramo naše obroke kroz cijeli tjedan, veća je vjerojatnost da ćemo usvojiti zdrave navike jedenja nego da idemo jesti van ili naručujemo hranu“, rekao je, „Zamrzivač mi je prijatelj: mi često pripremimo i zamrznemo nekoliko zdravih opcija za večeru koje su spremne za konzumiranje dan kada ih želimo jesti.“ 

Što se događa vašem tijelu kada vježbate 30 minuta na dan?
Foto: Pexels

14. Radite vježbe snage

Iako se uobičajene kardio vježbe, kao hodanje i trčanje, preporučuju za zdravlje srca, kardiolozi znaju da je važno jačati mišiće srca zahtjevnijim vježbama. Ipak je i srce mišić. 

„Nedavna istraživanja pokazuju da čak i malo dizanja utega može smanjiti vaš rizik od srčanog udara ili moždanog udara“, rekao je Dharmarajan. 

15. Odlijepite se

Kardiolozi – kao i većina nas – su zalijepljeni za mobitele. Iako oni moraju uvijek biti dostupni zbog posla, znaju da je korisno ponekad se malo odmaknuti od ekrana. 

I u pravu su: Nedavno istraživanje koje je objavila Američka psihološka komora je otkrilo da osobe koje neprestano provjeravaju društvene mreže, e-mail i druge aplikacije na mobitelima osjećaju veći stres nego osobe koje to ne čine. „Odmorite se od uređaja preko vikenda“, preporučila je Nieca Goldberg, MD, kardiologinja i volonterka za AHA, „Odaberite vikend kako bi se odmorili.“ 

16. Kada god je to moguće, smanjite stres

Postoji razlog zašto kardiolozi kao Goldberg preporučuju smanjenje stresa: On može naštetiti srcu ako ga se ne kontrolira. Razlog: Stres povećava adrenalin, hormon koji aktivira reakciju na stres i povećava rad srca i krvni tlak. To povećanje može stvoriti upalu u tijelu zbog čega pati srce, može doći do srčanih bolesti i do srčanog udara. 

Kako kava utječe na zdravlje?
Foto: Pixabay

17. Pijte kavu

Brinete li se da bi vaša jutarnja šalica (ili tri) kave mogla naštetiti vašem srcu? Nemojte se brinuti. „Na svu sreću, kava je još uvijek u redu te čak donekle štiti srce od bolesti i dijabetesa“, rekao je Richard Collins, MD, kardiolog iz Littletona, Colorado. 

Nedavno istraživanje koje su proveli na Queen Mary sveučilištu u Londonu je pokazalo da ni pijenje oko 25 šalica kave na dan neće naštetiti vašem srcu. Iako nas većina ne pije toliko, drugo istraživanje iz Njemačke je otkrilo da pijenje 4 šalice kave na dan može pomoći endotelijalnim stanicama – stanicama koje oblažu unutrašnjost krvnih žila  – da bolje funkcioniraju što pomaže da srce bolje pumpa krv. 

18. Započnite dan s proteinom 

„U jutro pojedem šalicu grčkog jogurta s jagodama ili borovnicama, ili s bananama i borovnicama“, rekla je Evelina Gray, direktorica Koronarne jedinice u Sandra Atlas Bass bolnici u sklopu North Shore sveučilišne bolnice, za Northwell Health. 

„Proteini kao grčki jogurt rano u jutro vas drže sitima do ručka i pomažu izbjeći nezdravu hranu kao međuobrok. Protein će ujedno dovesti do stabilizacije šećera u krvi. Borovnice dokazano smanjuju krvni tlak i smanjuju kolesterol.“ Plus: „One sadrže antioksidante koji sprječavaju upale.“ 

19. Završite dan s proteinom

Rohan Bhansali, voditelj Odjela za kardiologiju u Long Island Jewish centru uživa u lososu sa šparogama za večeru. „Šparoge sadrže mnogo vlakana koje smanjuju reakciju našeg tijela na inzulin, što pomaže pri smanjenju upale“, rekao je za Northwell Health, „Omega-3 u lososu pomaže pri regulaciji upale koja često uzrokuje srčane bolesti.“ 

20. Da, jedite desert

Dok kardiolozi pokušavaju izbjegavati šećer, ipak uživaju u desertu s vremena na vrijeme – samo pažljivo biraju. Sharlene Day, MD, kardiologinja za Michigan Medicine, ponekad jede sladoled, ali zato češće jede smrznuti jogurt ili sorbet. „Dobrog je okusa, nema previše masti ni previše kalorija“, dodala je. 

21. Pokušajte održati ravnotežu

„Nema namirnice koja će vam spasiti život… nema ni namirnice koja će vas ubiti. Riječ je o ravnoteži“, rekla je Sharonne Hayes, profesorica kardiovaskularne medicine i osnivačica Klinike za zdravlje srca kod žena u Mayo klinici u Rochesteru, Minnesota, za Today Show. Ona je vegetarijanka te preporuča biljne proteine. 

Jaja smanjuju rizik od dijabetesa tipa 2
Foto: Pexels

22. Da, jedite jaja

„S onim što danas znamo, ovo je zaključak: za većinu ljudi jedno jaje na dan ne pridonosi riziku od srčanog ili moždanog udara ili koje druge vrste kardiovaskularnih bolesti“, rekao je Anthony Komaroff, MD, za Harvard Health, „Ako imate dijabetes, ako ste rizična skupina za srčane bolesti iz drugih izvora (kao što je pušenje) ili ako već imate problema sa srcem onda ne trebate jesti više od 3 jaja na tjedan.“ 

23. Držite se mediteranske prehrane

„Ja sam pesketarijanac – jedem ribu, povrće, a ne jedem meso te većinom slijedim mediteransku prehranu“, napisao je Gary Gabelman, kardiolog u New York Prezbiterijanskoj Lawrence bolnici te izvanredni profesor medicine na Sveučilištu u Kolumbiji, Vagelos fakultet za liječnike i kirurge, „Ona ima sve osnove zdrave prehrane te sadrži prirodne namirnice – plus malo maslinovog ulja i možda čašu crvenog vina. Istraživanja su pokazala da tradicionalna mediteranska prehrana smanjuje rizik od srčanih bolesti te je povezana sa smanjenjem lošeg kolesterola koji se često nakuplja u arterijama. To je zdrav način prehrane i nije ga teško održavati.“ 

24. Nemojte pušiti

Iako se broj Amerikanaca koji puše smanjuje svake godine, pušenje je još uvijek vodeći uzrok preventabilnih bolesti (i smrti) u Americi, prema Centru za kontrolu bolesti. 

Zbog toga kardiolozi kao Kumar Dharmarajan, MD, MBA, kardiolog, gerijatričar i glavni znanstveni voditelj u Clover Healthu, ne ide blizu duhana. 

„Ta navika uzrokuje oko jedne od 4 smrti povezane sa srcem“, rekao je Dharmarajan. No, zadržite dah i polako izdahnite: „Nikada nije prekasno stati – pušaći koji se odviknu pušenja imaju mnogo manji rizik od srčanog udara nakon samo godinu dana nakon prestanka pušenja“, dodao je. 

25. Nemojte koristiti elektroničke cigarete

Vape ili elektroničke cigarete često su razvikane kao sigurnija alternativa pušenju jer ne uključuju sve kancerogene kao uobičajene cigarete, no nedavna istraživanja su pokazala da pušenje elektroničkih cigareta može naštetiti kardiovaskularnom sustavu. 

„Do sada nije bilo mnogo toga poznato o povezanosti kardiovaskularnih problema i e-cigareta“, rekao je Mohinder Vindhyal, MD, izvanredni profesor na Sveučilištu u Kansasu, u Školi za medicinu, Wichita, i vodeći autor istraživanja, dodajući da bi ti podatci trebali biti „otrježnjujući“ kada je riječ o opasnostima elektroničkih cigareta. 

26. Slušajte vaše tijelo

Naša su tijela prilično dobra kada nam treba reći da nešto nije u redu – većinu vremena. Kardiolozi kao što je doktor Dharmarajan obraćaju pozornost na svoje tijelo i ono što im tijelo govori. 

„Bol u prsima je najčešći simptom srčanog udara“, rekao je Dharmarajan. 

Iako se to možda čini očitim, postoje i drugi, manje uočljivi, znakovi upozorenja da je vaše srce u opasnosti. „Oni uključuju kratkoću daha, bol ili neugodu u ruci ili ramenu, bol u vratu, čeljusti i leđima“, rekao je, „Budite svjesni tih simptoma te budite spremni pozvati hitnu pomoć ako mislite da imate srčani udar.“ 

27. Posjetite liječnika ako se nešto promijeni 

Iako vas godišnji sistematski pregled može upoznati s promjenama u vašem cjelokupnom zdravlju, kardiolozi znaju da se problemi ipak mogu javiti i to ne prema određenom rasporedu. „Važno je ići na preglede svakih nekoliko godina jer se naše tijelo mijenja kako starimo. Ponekad bolesti srca i rizici za bolesti srca nisu dijagnosticirani dok ne bude prekasno.“ 

28. Ne koristite „S“ riječ

Doktor David Becker, MD, FACC, postao je mnogo oprezniji u razgovoru s pacijentima o debljini. „Provokativnu riječ, salo, treba izbjegavati u medicinskom okružju“, rekao je za Inquirer, „Reći nekome da je pretio je mnogo manje bolno nego reći mu da je debeo.“ Nastavio je objašnjavati: „Simptomi kao što su bolovi u prsima, gubitak daha, ubrzan rad srca i teška iscrpljenost nikada ne trebaju biti svrstavani samo pod nazivnik pretilosti. Jako je važan detaljan pregled kako bi se uklonile sumnje o bilo kojem drugom razlogu za te simptome.“ 

29. Vodite dnevnik prehrane

„Ako napišete da ste pojeli kolačić s čokoladom ili čokoladnu tortu, onda ćete lakše razumjeti zašto vam je problem izgubiti kilograme ili smanjiti šećer u krvi, kolesterol ili krvni tlak“, napisala je doktorica Elsa-Grace Giardina, direktorica Centra za zdravlje žena na Odjelu za kardiologiju pri New York prezbiterijanskoj bolnici i Sveučilištu u Kolumbiji te profesorica medicine na Sveučilištu u Kolumbiji, fakultetu Vagelos za liječnike i kirurge.

smijeh zdravlje
Foto: Flickr/Pexels

30. Više se smijte 

Kardiolozi pri UnityPoint Health se ne smiju vama, nego s vama. 

„Kada smo pod stresom naša tijela povećavaju količinu adrenalina te stavljaju pritisak na srce“, rekli su, „Vratite svoj mir prakticiranjem ovih savjeta za smanjenje stresa: 

  • Više se smijte
  • Povežite se s prijateljima ili obitelji
  • Budite kreativni
  • Zapisujte svoje osjećaje 
  • Dobro se naspavajte
  • Često se opuštajte.“ 

„Ako ste pokušali smanjiti stres ovim savjetima, ali vam nije upalilo, onda potražite pomoć“, nastavljaju, „Profesionalni terapeuti ili savjetnici mogu pomoći odrediti izvor vašeg stresa i naučiti vas tehnikama nošenja s njim.“ 

31. Započnite dok ste mladi

„Povećava se broj podataka koji naznačuju da, ako ne obraćate pozornost na zdravlje kada ste mladi i u srednjoj dobi, onda ćete u starosti zapeti s kardiovaskularnom bolesti“, rekao je doktor Timothy Jacobson, kardiolog u Kaiser Permanente, za The Oregonian. Držite to na umu ako imate djecu. 

32. Ako želite spriječiti srčani udar, volontirajte! 

U Medscape anketi, „oko 70% kardiologa je izjavilo da sudjeluju u nekom obliku volonterstva… bilo kakvo volontiranje je povezano s povećanim osjećajem sreće“. Sretniji ljudi = sretnija srca. „Mnogi kardiolozi…kažu da su volontirali u školama svoje djece. Druge određene skupine su spomenule Habitate, Američke izviđače, AHA, Olimpijski odbor, Loaves and Fishes i Hope institut za zdravlje srca.“ 

33. Dobro se naspavajte

Vrijeme je za buđenje: „Sredovječni muškarci koji spavaju pet ili manje sati u noći imaju duplo veći rizik od ozbiljnih kardiovaskularnih problema tijekom slijedeća dva desetljeća nego muškarci koji spavaju sedam do osam sati“, tvrdi istraživanje objavljeno prošle godine na kongresu Europskog kardiološkog društva. „Za osobe koje žive užurbanim životima san se može činiti kao gubitak vremena, ali naše istraživanje tvrdi suprotno“, rekla je autorica istraživanja Moa Bengtsson, sa Sveučilišta u Gothenburgu, Švedska. 

34. Perite zube dva puta na dan

Pa, sigurno se nadamo da to činite. No, kardiolozi znaju da pranje zubi dva puta na dan može koristiti srcu. 

„Pranje zubi dva puta na dan najmanje dvije minute može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti“, izjavila je AHA prošle godine. „Doktorica Ann Bolger, kardiologinja i profesor emeritus medicine na Sveučilištu u Kaliforniji, San Francisco, je rekla da je bolest desni jedna od bolesti u kojoj ‘tijelo može ostati u neprestanom stanju upale, a to ukazuje na potencijalnu buduću kardiovaskularnu bolest.’“ 

35. Redovno idite na toalet

„Gotovo svatko ponekad ima ‘neredovitu stolicu’, kako tvrde reklame za laksative. No oko jedna od 5 odraslih osoba se bori s kroničnim zatvorom stolice“, izjavljuje Harvard Health

To je zaista užasno, no utječe li na vaše srce? „Nema sumnje da je zatvor uključuje stvaranje pritiska na kardiovaskularno zdravlje utjecajem na krvni tlak“, rekao je doktor Adolph M. Hutter, profesor medicine na Harvardu i direktor Programa za rad srca u bolnici u Massachusettsu. Ako imate težak zatvor, pijte više vode, jedite više vlakana i konzultirajte se s liječnikom ako uzimate lijekove. 

36. Ne vjerujte Apple satu

Apple sat ima novu funkciju koju je odobrila Američka uprava za hranu i lijekove (FDA) – funkciju mjerenja nepravilnog rada srca – no vjeruju li tome kardiolozi? Jedan ne vjeruje – barem ne u potpunosti. 

„Čini se kao divna ideja i siguran sam da postoje neke potencijalne pozitivne strane u tome“, rekao je Micah Eimer, M.D, kardiolog i direktor medicine za Northwestern Medicine Glenview i Deerfield Outpatient centre, za SELF. No on je zabrinut za alarme koji se javljaju kada zapravo ne postoji problem. Neka vam ta aplikacija bude kao dobar prijatelj. A liječnik neka ipak ostane stručnjak.

Psi su ugodno društvo
Foto: Pexels

37. Prigrlite pse

„Ljudi koji imaju pse dulje žive nego ljudi koji imaju mačke, a pretpostavka je da psi prirodno dovode do veće aktivnosti svojih vlasnika“, rekao je doktor Thomas Lee, pomoćni urednik za Harvard Heart Letter, „Emocionalna dobit posjedovanja privrženog stvorenja je ujedno jedna od teorija zašto osobe koje preferiraju pse dulje žive.“ Odie 1: Garfield 0. 

38. Liječnici znaju da ste ljudi. I oni su

Nemoguće je potpuno pratiti sve na ovom popisu – kardiolozi to znaju, a i neki od njih se muče s pušenjem, pijenjem ili nezdravom prehranom. No većina kardiologa koji su ovdje spomenuti je rekla da svaka malena promjena može dovesti do velikih rezultata nakon nekog vremena. Oni znaju da ste i vi ljudi. Oni samo žele da to ostanete duže vrijeme i da budete što zdraviji i sretniji.  

Sada ste saznali kako spriječiti srčani udar. Ako želite znati kako prepoznati srčani udar, pročitajte ovaj članak. Simptome srčanog udara otkrijte na ovom linku. A u ovom članku donosimo nekoliko namirnica koje trebate konzumirati kako biste izbjegli probleme sa srcem.