Grčki jogurt za zdravlje: Što se događa u tijelu kada ga jedemo?

Grčki jogurt je postao vrlo popularna namirnica te mnogi tvrde da je on temelj zdrave prehrane. On se koristi kako bi se mnoga jela učinilo zdravijima. No ostaje pitanje: je li grčki jogurt zaista toliko zdrav i što se događa s tijelom kada ga redovno jedemo? 

Kako bismo saznali sve razloge zbog kojih je koristan, i zašto možda nije koristan, donosimo mišljenja nekoliko stručnjaka za prehranu. 

Može nas učiniti sitima i pomoći da smršavimo

Jedna od stručnjakinja za prehranu, Katherine Brooking, je rekla da je grčki jogurt odličan izvor proteina te da može smanjiti glad. On može pomoći u borbi protiv skupljanja sala na trbuhu, prema jednom istraživanju.

Pokazano je da, kada se protein probavi i razloži, jedna od aminokiselina koja tada nastane aktivira hormone koji pomažu smanjiti apetit što može dovesti do gubitka težine. 

Grčki jogurt je pun vitamina i minerala

Grčki jogurt je pun vitamina i minerala
Foto: Pexels

Brooking je naglasila da su svi jogurti odličan izvor kalija, proteina, cinka te vitamina B6 i B12. No, ovaj jogurt, prema Brooking, ima kremastiju teksturu jer je tekući škrob iscijeđen.

Kalcij u jogurtu je ključan za izgradnju jakih mišića i pomaganje vašim vitalnim organima da funkcioniraju.

Naše tijelo također ne proizvodi kalcij samo od sebe. Bez dovoljno kalcija, djeca možda neće dobro rasti, a odrasli mogu biti izloženi riziku od osteoporoze.

Porcija grčkog jogurta ima 18,7 posto vaše dnevne vrijednosti kalcija.

Grčki jogurt ujedno sadrži probiotike te ima manje laktoze. 

Odličan je izvor proteina

Brooking tvrdi da grčki jogurt ima gotovo dvostruko više proteina od običnih jogurta. Samo jedna porcija grčkog jogurta s malo masti ima čak 17 grama proteina dok običan jogurt ima samo 8 grama proteina u jednoj porciji.

Grčki jogurt tako daje više proteina nego dva velika jaja, piše Eat This Not That

Grčki jogurt je odličan izvor probiotika

Grčki jogurt je odličan izvor probiotika
Foto: Unsplash

Druga stručnjakinja za prehranu, Leah Silberman, je rekla da redovno konzumiranje grčkog jogurta obogaćuje crijeva dobrim bakterijama. No, naglašava Leah, važno je jesti samo onaj jogurt koji dolazi od krava uzgojenih na pašnjaku koje su hranjene travom. 

Grčki jogurt i kalorije

Problem s ovakvim jogurtom je što može imati dosta kalorija.

Elena Paravantes, još jedna stručnjakinja za prehranu, tvrdi da nema rizika ako se jogurt jede svaki dan dokle god ne prijeđe dvije porcije. No, ako je jogurt nekvalitetan, onda možda nećete pobrati sve njegove pozitivne učinke.

Ovaj jogurt, tvrdi Paravantes, treba sadržavati samo mlijeko i žive kulture. Ne smije sadržavati želatinu, stabilizatore, sladila, boje ili druge aditive. 

Također je jako važno paziti na kalorije. Mnogi ljudi grčkom jogurtu dodaju voće, orašaste plodove, žitarice i med. Iako je sve to zdravo, kalorije se mogu lako nanizati. Tradicionalno se ovaj jogurt konzumira s malo meda i lješnjaka

Pripazite i na količinu šećera u grčkom jogurtu te obavezno čitajte deklaraciju. Ako vam jogurt nije uopće sladak, onda ga možete zasladiti bobicama i voćem. 

Grčki jogurt produžava život

Grčki jogurt je koristan za dulji život. Nekoliko istraživanja je pokazalo da je on jedna od namirnica koje u mediteranskoj dijeti mogu pridonijeti duljem životnom vijeku. Jogurt se tako može konzumirati umjesto mlijeka na dnevnoj bazi, a probiotici koje on sadrži su jako važni za imunitet. 

PROČITAJTE JOŠ: