NaslovnicaŽivotKako svađe roditelja utječu na djecu?

Kako svađe roditelja utječu na djecu?

Nema brakova bez razmirica. Ipak, vrijedi se pitati što djeca doživljavaju kada se odrasli svađaju. Kako svađe roditelja utječu na djecu?

Roditelji pokušavaju zaštititi djecu od mnogih ružnih stvari, poput nasilnih videoigrica i filmova neprimjerenih njihovu uzrastu, no također je važno zaštititi ih od sukoba u vlastitom domu.

Kako svađe roditelja utječe na djecu?

Vidjeti i čuti roditelje kako nesuglasice rješavaju na zdrav i civiliziran način djetetu predstavlja dobar primjer za budućnost. S druge strane, ako dijete vidi kako se verbalno ili fizički obračunavaju, imat će dugotrajne posljedice za njega.

Uočeno je da roditeljske svađe imaju utjecaj i na mentalno zdravlje dojenčadi. Jedno je istraživanje pokazalo da bebe od samo 6 mjeseci mogu reagirati na obiteljski sukob mrštenjem ili ljutitim izrazom lica. Također, vjerojatno je da će hormon stresa djelovati na povećanje broja otkucaja srca, piše roditelji.hr.

Djetetova usamljenost i nemoć

Jedan sedmogodišnji dječak je napisao: “Noću plačem, ne spavam. Osjećam se sam. Moji roditelji se noću svađaju.”

Usamljenost je neizbježan osjećaj u takvoj situaciji. Kada su odrasli preplavljeni emocijama (uključujući i agresiju), dijete se nema kome obratiti. Kako bi se osjećao sigurnim, bez obzira je li još malo dijete ili tinejdžer, neophodna je emocionalna ravnoteža roditelja.

Ovo dijete se nema kome obratiti za podršku. Osjeća se nemoćnim, a često se javljaju: strah (npr. da će se obitelj raspasti ili da će netko biti povrijeđen), ljutnja i tuga (jer se roditelji ne vole). U takvoj situaciji dijete se osjeća kao da je samo na svijetu.

Nesigurnost i agresija

Kada se roditelji svađaju pred svojom djecom, to čak može utjecati na njihovu osobnost, mogu razviti nesigurnost, pa čak i agresivnost. Do toga dolazi jer nisu u stanju riješiti svoje nesporazume s drugima na pozitivan način. Dapače, misle da će vikanjem i vrijeđanjem drugih postići svoj cilj. To se ne događa samo s prijateljima već i sa samim roditeljima i braćom i sestrama.

PROČITAJTE: Svađate se? Evo kako riješiti svađu u braku na kršćanski način!

Važno je napomenuti da se roditelji ne moraju naglas svađati kako bi utjecali na svoju djecu. Čak i tihe prepirke – kada roditelji prestanu razgovarati jedan s drugim – uzrokuju tugu i potištenost kod djece. Ovisno o dobi, oni mogu reagirati različito.

Utezi za odrasle postaju utezi za djecu

Djetetove granice su povrijeđene kada do ušiju dopre sadržaj koji nije namijenjen djetetovom uzrastu. Odlučujući o tome “tko je u pravu”, uključujemo dijete u naš odnos i opterećenja. Htjeli mi to ili ne, počinje nositi naše neriješene probleme poput ogromne prtljage.

Dijete postaje povjerenik straha nad financijama kućanstva, svjedok debata oko toga tko više čini za kućanstvo, kome je više stalo do odnosa, tko koga i koliko vrijeđa. Može čuti riječi poniženja ili zlobe. Do ušiju dopiru stvari koje su za odraslog čovjeka teret, a za dijete puno više.

Mama ili tata?

Prirodna potreba male ili mlade osobe je da može voljeti oba roditelja. Argumenti ih tjeraju da odaberu s kim ćete se složiti i koga će braniti. Dijete, također, osjeća da izdaje jednog od svojih roditelja, jer, na kraju krajeva, toliko je odano i mami i tati.

Tragična je situacija kada roditelji svoje dijete uvlače u svađu samo da ono odluči koja je strana u pravu. Još je gore kada jedan roditelj sklopi “savez” s djetetom protiv drugog roditelja, objašnjavajući zašto “ne može živjeti s njim”. Takva šteta jednako je teška kao i seksualno zlostavljanje, jer je i to zlostavljanje – u ovom slučaju emocionalno.

Dijete se osjeća potpuno nevažnim i može imati psihičkih problema

I na neki način jest: roditelji utječu na djetetove emocije. U domu punom sukoba malo je mjesta za potrebe djece. Dijete ih počinje istiskivati ​​ili gurati u pozadinu. Također se možete osjećati krivim što se mama i tata ne slažu. Počinje misliti da bi možda njegovi roditelji bili sretniji da je on/ona bolji u školi ili ako obilnije jede.

U domovima u kojima su svađe među roditeljima svakodnevnica, djeca mogu patiti i od psihosomatskih bolesti. Uostalom, oni nose ogroman teret napetosti u svojim tijelima. Htjeli to ili ne, oni također postaju neformalni čuvari mira.

Što roditelji mogu učiniti za dobrobit svoje djece?

Prije svega, važno je da sačuvate “teme za odrasle” za vrijeme kada vaša djeca nisu u blizini. No, probleme trebate rješavati na vrijeme, po mogućnosti čim se pojave. Svako odgađanje može uzrokovati da narastu do veličine sante leda.

Uvjerite ih da nisu oni krivi kada se njihovi roditelji svađaju. Pomozite im da shvate da se ne trebaju brinuti. Podsjetite ih da se vi i vaš partner volite i da volite njih.

Pretplati se
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare