4 načina kako uništavate život svoga djeteta

Na ova četiri načina možda nenamjerno uništavate život svoga djeteta. Nadam se da će vam ova četiri upozorenja pokazati kako da ne ponavljate greške koje su počinili mnogi roditelji.

Živite njihove živote

Život svoga djeteta možete uništiti tako što vi živite njegov život. Što mislim pod time jest da ih vozite na treninge nogometa dva puta tjedno i da ih vozite nedjeljama na utakmice. Srijedom navečer možete ih voziti u biblijsku školu. Djetetov kalendar može biti tako ispunjen da mu se može činiti kao da je u kavezu i kao da trčkara na kotačiću poput hrčka.

Pronađi i spasi

Kako neobično može zvučati roditeljima kada im kažem da svojoj djeci trebamo dati mogućnost da ne uspiju. Drugim riječima, nećemo svaki puta kada oni u nečemu ne uspiju pokrenuti akciju ”pronađi i spasi”.

VIDI OVO: 3 rečenice koje nikada ne bismo trebali izgovoriti djeci

Ako roditelji izvuku svoje dijete iz svake situacije u kojoj se ona nađu ona neće znati kako se nositi sa svojim problemima u budućnosti. Ako ne uspiju u nečemu, ona se tada mogu povući i pričekati da im roditelji sve riješe umjesto njih čak i kada odrastu zbog toga što su ih roditelji i ranije ”vadili” iz svake nevolje, bez obzira je li ih prouzrokovalo dijete ili ne.

Instruktori tjelovježbe

Ako je ”pronađi i spasi” jedna strana novčića onda je ”instruktor tjelovježbe” druga. Očevima je zapovjeđeno neka ne ljute ili provociraju svoju djecu (Efežanima 6, 4). Stoga, svaki puta kada dijete učini nešto zbog toga što ste na njega primijenili stegu, bez da je to dijete zaista i željelo, ono će se osjećati kao da je u vojsci i da to mora učiniti. Jednom kada ta vojna stega završi dijete će otkazati poslušnost.

Dominacija vremena provedenog pred ekranima

Dominacija vremena provedenog pred ekranima uključuje previše televizije, previše videoigara i previše vremena provedenog na YouTubeu. Roditelji ne ne bi željeli svjesno trovati svoju djecu. Ipak, oni dozvoljavaju da njihovi umovi budu zatrovani onime što ulazi u njihove umove, bilo kroz kabelsku ili satelitsku televiziju, internet, DVD-ove ili kroz velik broj nasilnih videoigara.

VIDI OVO: Kako odgojiti dijete u kršćanskom domu? 10 korisnih savjeta

Zaključak

Odgajanje djece je svjestan rad i on zahtjeva puno teškog rada kao i iskustva, vremena, obrazovanja i također puno strpljenja. Ako ne budemo oprezni možemo lako uništiti živote svoje djece. Nadam se da će vam ova četiri upozorenja pokazati kako da ne ponavljate greške koje su počinili mnogi roditelji. Nažalost, što se nekih tiče, za njihovu djecu je već prekasno.

Autor: Jack Wellman; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Faithinthnews.com