Kako vaša ljubavna veza može postati vaš bog?

Prije nego što je romantika postala moj saveznik, bila je agresor, je mi je postala bog.

Bio je to naravno,  suptilan bog. Ali suptilni bogovi, novac, sportski uspjeh i uspjeh u karijeri, međuljudski odnosi, često donose funkcionalniji autoritet od bogova organizirane religije. Možda ćete pronaći više odanosti u športskim arenama, kinima, sastancima odbora i temama na društvenim mrežama nego u mnogim crkvenim klupama.

Štovatelji tih bogova okupljaju se sedam dana u tjednu. Tijekom svojih tinejdžerskih i dvadesetih godinama, redovito sam čitao svoju Bibliju i rijetko sam izostajao iz crkve, ali ako biste me pozorno promatrali, mogli biste pretpostaviti da je brak, a ne Bog, jedino zadovoljstvo koje je dovoljno veliko kako bi mogli zadovoljiti moju nemirnu dušu. 

U ljubavnim vezama sam bio uključen prerano, te sam odnose shvaćao preozbiljno, emocionalno i tjelesno. Kroz te neuspjehe otkrio sam koliko su mi očajnički potrebni oprost i iskupljenje. Naučio sam i da da izlasci, kao i brak, seks i obitelj, nikada neće zadovoljiti sve što ono što sam želio. Budući da je romantika postala moj bog, izdao sam Boga: jedinog pravog i živog Boga, kako bih služio svom zlatnom teletu. Vezu nakon veze, uništavao sam zlato koje mi je Bog dao kako bih mogao od toga oblikovati nešto što bi moglo u trenutku zadovoljiti moje čežnje. 

Zahvaljujući Božjoj milosti, sličnoj onoj koja je susrela Savla na putu za Damask, romantika je dramatično pretvorena u mojoj priči, iz agresora i ubojice u Kristovog slugu. Dakle, ako ste se poput mene, poklonili oltarima romantične privrženosti i intimnosti, nadam se da ću vam otvoriti oči za veću Ljubav, kao i za veću, ispunjeniju viziju zemaljske ljubavi. Nadam se da ćete početi uviđati kako je romantična ljubav istovremeno u srži onoga što je ispravno i lijepo u ovom svijetu, što je razlog zašto izlasci i brak mogu biti tako uzbudljivi, a opet i u srži onoga što može biti toliko pogrešno, što je razlog zašto ovo može biti tako destruktivno i razorno.

Naše dobre želje za ljubavlju

Moja želja za romantičnom ljubavlju, čak i dok sam bio naivan, impulzivan tinejdžer, nije bila posve disfunkcionalna. Doživljavao sam nešto što je Bog stvorio u meni. Uostalom, on sam kaže: ”Tko je našao ženu, našao je dobro i stekao milost od Gospodina”. (Izreke 18, 22) To znači da onaj tko želi ženu želi dobru stvar i želi milost od Boga. Vidimo dobrotu romantike već u prvim ulomcima Svetoga pisma. Primijetite kako prvih šest dana Božjeg remek-djela dolazi do vrhunca: ”Tada reče Bog: ”Načinimo čovjeka na svoju sliku, sebi slična…” (Postanak 1, 26) Osvijetlio je pozornicu, objesio mjesec, isklesao morske obale, formirao planine, posadio cvijeće, pustio ptice i oslobodio medvjede iz kaveza. Sada će staviti nešto od sebe ,na tu divlju i čudesnu pozornicu: uzet će pune šake prašine i oblikovat će stvorenje kakvo će Njegov Sin jednoga dana postati. 

„Načinimo čovjeka na svoju sliku, sebi slična, da bude gospodar ribama morskim, pticama nebeskim i stoci – svoj zemlji – i svim gmizavcima što puze po zemlji! Na svoju sliku stvori Bog čovjeka, na sliku Božju on ga stvori, muško i žensko stvori ih.“ (Postanak 1, 26-27)

Ne samo muško, nego muško i žensko. Nekoliko stihova kasnije, više nisu bili odvojeno muško i žensko, nego jedno tijelo. Kad je Bog oblikovao svoju sliku u stvorenje, nije samo stvorio čovjeka: stvorio je muškarca i ženu, zajedno. Sklopio je brak. Bračna ljubav, u najboljem slučaju, pripovijeda priču za koju je svemir stvoren kako bi je ispričao, priču o ljubavi unutar samog Boga, Oca, Sina i Duha i ljubavi tog Sina prema Njegovoj mladenki, Crkvi. Naše želje za romantičnom ljubavlju, koja opet, u svom najboljem izdanju, gore onda kada ih Bog zapali, uvlače nas u ljubav koja je oblikovala Zemlju i svaki drugi planet, Mliječni put i svaku drugu galaksiju. Brak je čudesan dar, kojeg je darovao naš velikodušni Otac, kako bi pomogao dovesti svoje sinove i kćeri do onoga što će im priuštiti najveću moguću radost. 

VIDI OVO: 12 stvari koje svaka ljubavna veza treba

Naše loše želje za ljubavlju

No, nije dugo trebalo kako bi se skulptura od jednoga tijela raspala. Medeni mjesec je bio poražavajuće kratak; barem u priči koju smo dobili. Nedugo nakon što čitamo o njih dvoje kako su zajedno, goli i bez srama, čitamo o tome kako se Sotona uvlači između njih i okreće ih jedno protiv drugoga. Kada čitamo Postanak, 1. i 2. poglavlje, teško da možemo zamisliti kakav bi takav odnos mogao biti, ljubav bez straha ili sumnje, bez tajni ili ljutnje, bez grijeha ili boli. Odnos u kojem ne treba nikada reći zao mi je. No Sotona upada u njihov dom, prevrće bračnu postelju i zapali vatru razdora u dnevnoj sobi. Zapanjujuće je, zar ne, koliko brzo grijeh pretvara ovu ljubavnu priču u horor film.

Prvi puta njih se dvoje skriva. (Postanak 3, 8) Odjednom su se uplašili Boga, koji im je bio sigurnost (10. stih). Unutar nekoliko rečenica, vidimo da muž upire prstom u ženu. (12. stih) Prvi puta se svađaju kao par. (stih 15), žena se bori sa svojim mužem za prevlast. Nailaze na bol (stih 16), koja nastaje na njihovim ulaznim vratima i nikada ne odlazi. Njihov rad postaje težak; ne samo težak, nego i frustrirajući i neučinkovit (stihovi 17-18). Što je najgore od svega, izbačeni su iz raja, ostavljeni da lutaju bez odnosa s Bogom (stihovi 23-24) Njegova prisutnost bila je njihova adresa, njihov temelj, njihov prvi i jedini dom. Kada dođe vrijeme za rađanje djece, ona s djecom rađaju gnjev, suparništvo i smrt. (Postanak 4, 1-8)

U istom trenutku nakon što je Bog bio iščupan iz središta njihove zajednice, a oni iz sigurnosti Njegovog vrta, romantika je izgubila duhovnu sigurnost. Njihova je golotinja sada bila ranjivost. Dvije tisuće godina kasnije, u svijetu upoznavanja muškaraca i žena situacija nije ništa drugačija. Pad Adama i Eve upozorenje je da, koliko god romantika bila lijepa, čak božanska, može biti i opasna, čak i smrtonosna.

Uvježbavanje za pravu stvar

Nisam bio potpuno u krivu što se tiče romantike, čak ni kao tinejdžer. Bio sam u krivu, jer sam od romantike očekivao ono što mogu pronaći samo u Bogu, da bih nakon toga tražio da me pravi Bog izbavi od moga boga i to sada i odmah. Nakon toga sam se iznenadio kada nisam dobio ono što sam želio te sam zbog toga bio usamljeniji i jadniji nego prije.

Nemojmo se zavaravati, romantika obuhvaća štovanje. Idolopoklonstvo poput moga objašnjava zašto je seksualni grijeh raširen. To je razlog zašto demonska kraljevstva pornografije zarađuju milijarde dolara svake godine. To je razlog zašto vidimo toliko razvoda. To objašnjava mnoge depresije i samoubojstva. Međutim, naše želje za ljubavlju, u svojim najdubljim, najčišćim, najintenzivnijim izrazima, su želje za brakom izvan braka. Nećete se osloboditi svih frustracija, zbunjenosti i slomljenog srca obožavanja romantike dok ne opazite ovo. 

Jednog dana doći će nebo na zemlju, Krist će se vratiti na oblacima, a mi ćemo imati svadbu, baš kao što je opisano ovdje:

„Radujmo se i kličimo i slavu mu dajmo jer dođe svadba Jaganjčeva, opremila se Zaručnica njegova! Dano joj je odjenuti se u lan tanan, blistav i čist”! A lan – pravedna su djela svetih.“ (Otkrivenje 19, 7-8)

Tada će Isus otpjevati zaručnikovu himnu nad nama: „Ovo je napokon kost od mojih kostiju i meso od mog mesa“. (Postanak 2,23) Došao je kako bi se dao za Nju, kako bi umro za njezino otkupljenje, ustao je od mrtvih za Nju i dolazi kako bi svoju Crkvu vratio u Njezin dom. Kako ćemo pamtiti ove kratke godine neželjene usamljenosti ili ustrajnog sukoba, čak i paralizirajuće izdaje kada vidimo plamteću vatru u Njegovim očima, kada čujemo toplu grmljavinu u Njegovome glasu, kada osjetimo strastvenu snagu Njegovog zagrljaja?

Zdravi i sretni brakovi nalaze svoje zdravlje i sreću u tom budućem braku. Pronalaze zadovoljstvo, jer njihovo zadovoljstvo ne počiva u bračnim supružnicima. Te godine braka, pa i desetljeća zajedničkog života, doživljavaju kao blagoslovljenu probu za pravu stvar.

VIDI OVO: Ovako Bog definira ljubav kakvu On želi da iskusimo u vezama

Romantika ukorijenjena u temelju

U ovom slučaju ne moramo čekati vjenčanje kako bismo uživali u užicima romantike. Po vjeri Krist je već naš. Iako još nismo proslavljeni kao što ćemo jednog dana biti, već imate ”svaki duhovni blagoslov nebesa” u Njemu. (Efežanima 1, 3)

Apostol Pavao, koji je i sam bio neoženjen, okusio je tu slađu, puniju romantiku: ”Sve smatram gubitkom zbog nevjerojatne vrijednosti poznavanja Krista Isusa, Gospodina moga”. (Filipljanima 3, 8) Da se oženio i dalje bi govorio isto. Znao je da ga niti jedna žena ne bi mogla učiniti tako sretnim kao što ga je učinio Isus, iako bi i sam vjerojatno bio dobar muž.

Naše želje za ljubavlju su u korijenu dobre. To su urođene, neizbježne želje za Kristom. No, grijeh iskrivljuje naše želje za ljubavlju i vodi ih na krivi put; ponekad daleko na takav put. To znači da romantika može biti prijatelj ili bog, saveznik ili neprijatelj. Stoga ne bježite od svojih svetih želja i nemojte ih idolizirati. Neka vaše zemaljske ljubavi ili potencijalne zemaljske ljubavi služe vašoj prvoj i većoj ljubavi, prema Bogu.

Izvor: Desiringgod.org; Prijevod: Ivan H.; Prevedeno i objavljeno uz dopuštenje portala Desiringgod.org koje vrijedi za Novizivot.net.

NAJNOVIJE!