Ovako Bog definira ljubav kakvu On želi da iskusimo u vezama

Kako Bog definira ljubav koju želi da iskusimo u našim vezama? Ljubav je više od emocija, i puno više od dobrog osjećaja. Ali naše društvo je uzelo ono što je Bog rekao o ljubavi, seksu i intimnosti, i pretvorilo to u puki osjećaj.

Bog u Bibliji jako detaljno opisuje ljubav, pogotovo u Prvoj poslanici Korinćanima, u 13. poglavlju. Kako biste shvatili punu težinu Božje definicije ljubavi, želim vam predočiti ulomak od četvrtog do sedmog stiha na slijedeći način:

Kako bi vaše potrebe bile ispunjene ako bi vas neka osoba voljela onako kako je Bog rekao da trebamo biti voljeni? (1 Kor 13,4-7)

  • ako bi vam ta osoba odgovarala sa strpljivošću, nježnošću i ne bi bila zavidna
  • ako ta osoba ne bi bila hvalisava ili puna ponosa?
  • ako ta osoba ne bi bila nepristojna prema vama ili ako ne bi tražila svoje ili bila razdražljiva?
  • ako ta osoba ne bi pamtila vaše pogreške?
  • ako bi odbila lagati vam i umjesto toga uvijek govoriti istinu?
  • ako bi vas ta osoba štitila, vjerovala vam, uvijek se nadala vašem dobru i bila ustrajna bez obzira na sve sukobe?

Tako Bog definira ljubav

Ovako Bog definira ljubav kakvu on želi da iskusimo u vezama. Primjetit ćete da je ova vrsta ljubavi usredotočena na drugoga. To je ljubav koja daje, a ne traži za sebe. I tu nastaje problem. Tko može živjeti u skladu s time?

VIDI OVO: Kratki citati o ljubavi: 40 njih koje možete podijeliti s voljenim osobama

Da bismo iskusili tu vrstu ljubavi u vezama, trebamo prvo iskusiti Božju ljubav prema nama. Ne možete dosljedno pokazivati ovu ljubav prema nekome, ako niste nikad iskusili da vas netko voli na ovakav način. Bog, koji vas poznaje i koji zna sve o vama, voli vas savršenom ljubavlju.

Bog nam govori preko drevnog proroka Jeremije: “Ljubavlju vječnom ljubim te, zato ti sačuvah milost” (Jer 31,3). To znači da se Božja ljubav prema vama neće nikada promijeniti.

Bog nas je volio toliko da je dopustio da Isus Krist bude razapet za naše grijehe tako da bi mi mogli biti očišćeni. U Bibliji piše: “Bog je tako ljubio svijet da je dao svoga jedinorođenoga Sina da ne pogine ni jedan koji u nj vjeruje već da ima život vječni.” (Ivan 3,16). Kad se okrenemo Bogu i prihvatimo njegovo oproštenje, tada počinjemo doživljavati Njegovu ljubav.

VIDI OVO: BOG JE LJUBAV: Što to uistinu znači?

Biblija nam kaže: “Ako priznajemo svoje grijehe, vjeran je on [Bog] i pravedan: oprostit će nam grijehe i očistiti nas od svake nepravednosti.” (1 Ivanova 1,9). Ne samo da nam Bog oprašta grijehe, on ih zaboravlja i čisti nas.

Bog nas nastavlja voljeti bez obzira na sve

Bog nas nastavlja voljeti bez obzira na sve. Često se veze završavaju kad se nešto u njima promijeni, kao npr. nekakva nezgoda ili gubitak financijskog položaja. Ali Božja ljubav se ne temelji ne našem fizičkom izgledu ili na tome tko smo ili što smo.

Kako možete vidjeti, Božji pogled na ljubav potpuno je drugačiji od toga što društvo govori o ljubavi. Možete li zamisliti vezu koja bi uključivala ovu vrstu ljubavi? Bog nam govori da su njegovo oproštenje i ljubav naši jednostavno zato što smo ih zatražili. Oni su njegov dar nama. Ali ako odbijemo taj dar mi smo ti koji same sebe onemogućujemo u pronalaženju pravog ispunjenja, prave intimnosti i prave svrhe u životu.

NAJNOVIJE!