Kako vratiti izgubljenu radost
Foto: Unsplash

Ako ste ikada izgubili osjećaj radosti, izgubili ste mnogo, uključujući izvor snage. Ovako možete vratiti svoju radost. 

Radost

Jeste li znali da nam Biblija nikada ne obećava sreću? Ali radost… to je druga priča. Grčka riječ za radost jest „chara“, a znači doslovno „biti drago“.

U Psalmu 47,1 piše: „Narodi svi, plješćite rukama, kličite Bogu glasom radosnim.“. Hebrejska riječ koja se koristi za radost jest „rinnah“, a znači „izjava, proklamacija, hvala“.

Radost nije samo osjećaj nego je izraz koji dolazi iz srca, a odražava se prema van. U Mudrim izrekama 10,28 piše: „Pravedničko je ufanje puno radosti, a opakima je nada uprazno“, no tu je riječ o drugačijoj hebrejskoj riječi za radost. Hebrejska riječ koja se ovdje koristi je „simchah“, a znači „užitak, veselost“.

PROČITAJTE: Izgubili ste radost? Bog vam je može vratiti, a ovih 10 biblijskih stihova vam mogu pomoći

Kada se sve zbroji, radost može značiti „izjavljivanje hvale Bogu sa užitkom i veselošću“. Sreća je radikalno drugačija od radosti. Sreća ovisi o događanjima. To znači da je kratkog vijeka i da je prolazna. Sreća dolazi i odlazi kao i novac te ju ne možete kupiti više nego što možete kupiti ljubav.

Nebeski izvor

Biblija govori o radosti koja ne dolazi od ispod, nego od iznad, ona ima nebeski izvor. Ona dolazi od Boga. Apostol Pavao piše: „A Bog nade napunio vas svakom radošću i mirom u vjeri da izobilujete u nadi snagom Duha Svetoga“ (Rimljanima 15,13) – zamolite Boga da vas ispuni radošću Gospodina.

Radost je moguća kroz silu Duha Svetoga. Pavao to ovako postavlja: „Bog nade napunio vas svakom radošću i mirom u vjeri“. Rezultat će biti bujanje nade i radosti. Ne bismo li trebali biti ispunjeni radošću kada znamo da je gnjev Božji bio preusmjeren s nas na njegovog sina Isusa? Sada nas Bog gleda kao jednako pravedne kao Isus te tako možemo stajati pred Njim.

Bogom dana radost

Apostol Pavao je napisao u pismu crkvi: „Mnogo bih vam imao pisati, ali ne htjedoh na papiru i crnilom, nego se nadam da ću doći k vama i iz usta u usta govoriti da radost vaša bude potpuna“ (2 Ivanova 1,12), tako da su Ivan i drugi već imali radost Gospodina… samo su željeli da se upotpuni tako što će ih i osobno vidjeti.

PROČITAJTE: RADOST DOLAZI OD BOGA: Sedam izvora radosti koju ništa ne može uzdrmati

Isus je rekao učenicima da će napustiti ovaj svijet zbog čega su oni bili ožalošćeni, ali im je Isus rekao: „Tako dakle i vi: sad ste u žalosti, no ja ću vas opet vidjeti; i srce će vam se radovati i radosti vaše nitko vam oteti neće“ (Ivan 16,22). Nakon Isusova uskrsnuća bili su ispunjeni radošću… kao što im je Isus obećao, radost koju On daje ostaje zauvijek!

On kaže da „nitko“ ne može „oteti“ vašu radost – niti jedna druga osoba, uključujući Sotonu i njegove sljedbenike. Pavao je napisao: „Ta kraljevstvo Božje nije jelo ili piće, nego pravednost, mir i radost u Duhu Svetome“ (Rimljanima 14,17).

Uvećavanje vaše radosti

Jednom sam čuo propovjednika kako govori: „Niste ono što mislite da jeste… ono što mislite, jeste“, a to je točno ono što piše u Izrekama 23,7a: „jer on je onakav kako u sebi misli“. Razmislite o svim razlozima zbog kojih trebate biti radosni.

Radost nije samo izbor, nego: „radost Jahvina vaša je jakost“ (Nehemija 8,10). Razmislite o sigurnosti koju imamo u Kristu; budućnosti koju imamo s Bogom i radosti dana kada ćemo po prvi put ugledati Njegovo lice (Otkrivenje 21,3; 22,4). Ovo sadašnje stanje patnje nije ništa spram onoga što tek ima doći (Rimljanima 8,18).

Kada dođe nevolja „Kazni ih, o Bože! Nek’ propadnu oni i osnove njine, otjeraj ih zbog mnogih nedjela njihovih; ta oni se digoše na tebe. Nek’ se raduju svi što se utječu tebi, neka kliču sve dovijeka! Štiti ih i nek’ se vesele u tebi koji ljube ime tvoje,“ (Psalam 5,11-12), tako da je rečeno: „plješćite rukama, kličite Bogu glasom radosnim“ (Palmi 47,1).

I ponovno, radost znači klicati, slaviti Gospodina punim plućima i duboko Mu i iskreno vjerovati. Pavao je rekao: „I pravo je da tako osjećam o svima vama! Ta ja vas nosim u srcu jer u okovima mojim i u obrani i utvrđivanju evanđelja svi ste vi suzajedničari moje milosti“ (Filipljanima 1,7).

VIDI OVO: Kratka molitva za radost

Samo razmislite o našem dragocjenom Isus Kristu: „Njega vi ljûbite iako ga ne vidjeste; u njega, iako ga još ne gledate, vjerujete te klikćete od radosti neizrecive i proslavljene što postigoste svrhu svoje vjere: spasenje duša“ (1. Petrova 1,8-9).

Primijetite prošlo i sadašnje vrijeme spasenja: „klikćete od radosti neizrecive i proslavljene što postigoste svrhu svoje vjere“ kao da je sve već svršeno. Nije ni čudo da je njihova radost bila „neizreciva“.

Radost iznad sreće

Danas se čini da je svima cilj u životu da budu sretni. Gotovo svaki roditelj želi da njegovo dijete bude sretno, da njihovi susjedi budu sretni, da oni sami budu sretni itd., no sreća nema jednako trajanje kao i radost.

Kada počnemo više razmatrati okolnosti nego Krista, onda izgubimo radost. Mi trebamo uprijeti „pogled u Početnika i Dovršitelja vjere, Isusa, koji umjesto radosti što je stajala pred njim podnese križ, prezrevši sramotu te sjedi zdesna prijestolja Božjega“ (Hebrejima 12,2).

Radost je od Gospodina, ona je plod Duha. U Poslanici Galaćanima 5,22-23 piše: „Plod je pak Duha: ljubav, radost, mir, velikodušnost, uslužnost, dobrota, vjernost, blagost, uzdržljivost. Protiv tih nema zakona“.

Radost ne ovisi o okolnostima ili događajima kao sreća. Naša radost dolazi iz moći Duha Svetoga. Ona dolazi iz osjećaja sigurnosti koju vjernik ima (Ivan 3,16-17; 6,37,39; 10,28-29; Rimljanima 8,37-39; 9,1), ona dolazi kada Bogu upućujemo hvale (Psalmi 27,6; 47,1-3; 71,23) i dolazi iz saznanja da će se čak i liše stvari u životu riješiti u planu koji Gospodin Bog ima za nas (Rimljanima 8,28).

Zaključak

Ne možete poznavati radost koja dolazi u Gospodinu dok ne upoznate Gospodina, a znanje o Njemu može doći kroz Njegovog Sina, Isusa Krista. Kada shvatite da ste zgriješili i udaljili se od Gospodina i spoznate da trebate Spasitelja, pokajat ćete se i okrenuti se Kristu te ćete u Njega staviti svo svoje povjerenje.

Pavao kaže: „Jer ako ustima ispovijedaš da je Isus Gospodin, i srcem vjeruješ da ga je Bog uskrisio od mrtvih, bit ćeš spašen“ (Rimljanima 10,9). Danas je zaista savršen dan da točno to i učinite (2 Korinćanima 6,2).

Autor: Jack Wellman; Prijevod: Ida U.; Izvor: Whatchristianswanttoknow.com