kako znamo da je Biblija istinita
Foto: Pixabay

To je izvrsno pitanje, budući da se toliko toga dovodi u pitanje u vezi kršćanske vjere u smislu istinitosti Pisma. Biblija je naš primarni izvor informacija o Isusu i sve u vezi toga prihvaćamo kao elemente naše vjere. Naravno, ako Biblija nije istinita, onda kršćani koji ispovijedaju svoju vjeru imaju ozbiljnih problema. Vjerujem da je Biblija istina. Vjerujem da je ona uistinu Riječ Božja. Kao što je sam Isus izjavio o Pismu: „tvoja je riječ istina“. No, zašto sam uvjeren da je Biblija istina?

Prvo moramo postaviti šire pitanje. Kako znamo da je bilo što istina? Time postavljamo tehničko pitanje u epistemologiji. Kako testiramo istinite tvrdnje? Postoji određena vrsta istine koju testiramo kroz opažanje, eksperimentiranje, svjedočanstvo, ispitivanje i znanstvene dokaze.

Što se tiče povijesti u vezi Isusa, s obzirom na ono što znamo o povijesti, želimo provjeriti biblijske priče koristeći ta sredstva kojima se povijesni dokazi mogu testirati – primjerice, putem arheologije. Postoje neki elementi Pisma, kao što su povijesne tvrdnje, koje treba mjeriti uobičajenim standardima historiografije. Pozivam ljude da učine to – provjere činjenice.

Drugo, želimo ispitati istinite tvrdnje putem testa racionalnosti. Je li Biblija logički dosljedna ili govori lažno? Ispitujemo sadržaj Biblije da vidimo je li dosljedna. To je još jedan test istine. Naravno, jedna od najzapanjujućih stvari jest da Biblija ima doslovno na tisuće dokazivih povijesnih proročanstava, slučajeva u kojima su događaji jasno navješteni, a ujedno i nagovještaji i ispunjenja stvar su povijesnog zapisa. Sama obuhvatnost potpunog ispunjenja starozavjetnih proročanstava trebala bi biti dovoljna da se nekoga uvjeri da se radi o nadnaravnoj literaturi.

Naravno, neki teolozi kažu da unatoč svim dokazima koji postoje u vezi istinitosti Biblije, istinu možemo prihvatiti samo uz Duha Svetoga koji djeluje u nama i nadvladava naše predrasude i sklonosti protiv Riječi, protiv Boga. U teologiji, to se naziva unutarnje svjedočanstvo Duha Svetoga.

U ovom trenutku želim naglasiti da kada mi Duh Sveti pomaže da vidim i prihvatim istinu Pisma, to nije zato što mi Duh Sveti daje neki poseban uvid kojeg ne daje nikome drugome ili mi daje posebne informacije koje nitko drugi ne može imati.

Sve što Duh Sveti čini jest da mijenja moje srce, mijenja moj stav prema dokazima koji već postoje. Mislim da je sam Bog unutar Biblije posijao unutarnju dosljednost koja svjedoči o tome da je to Njegova Riječ.

Autor: R. S. Sproul; Prijevod: Vesna L.; Izvor: Ligonier.org