Kardiolog upozorava na piće koje uzrokuje povišeni krvni tlak
Foto: Pexels

Najnovija istraživanja ukazuju na to da samo jedno alkoholno piće ili dva tijekom dana može biti povezano s rizikom od nastanka povišenog krvnog tlakom.

Prethodna istraživanju su došla do zaključka da mala količina alkohola može pomoći radu vašeg srca, ali rigorozna nova istraživanja sugeriraju suprotno. Naime, otkriva se da je čak jedno piće ili dva na dnevnoj bazi povezano s povišenim krvnim tlakom.

“Mislim da će ovo biti prekretnica za kliničku praksu, kao i za buduća istraživanja, obrazovanje i javnu zdravstvenu politiku u vezi s konzumacijom alkohola”, rekao je glavni autor istraživanja dr. Amer Aladin, kardiolog.

Istraživanje pokazuje da teška i umjerena konzumacija alkohola jednako mogu povećati šanse za nastanak hipertenzije.

Naime, Aladinov tim je otkrio da čak i umjerena konzumacija alkohola, sedam do 13 pića tjedno, povećava izglede za nastanak povišenog krvnog tlaka.

U istraživanju je učešće uzelo više od 17.000 odraslih Amerikanaca, a otkriveno je da su umjereni konzumenti imali 53 posto veću vjerojatnost za razvijanje hipertenzije prvog stupnja i dva puta veću vjerojatnost da će imati ozbiljniju hipertenziju u drugom stadiju u usporedbi s ljudima koji ne piju, javlja Klix.