Može li kava biti naš idol?

Kava je omiljeni napitak mnogim kršćanima. No, s obzirom na količine koje se ispijaju, može li kava biti naš idol?

“Mogao bih odustati kad god poželim!”, kaže ovisnik prije nego što si natoči još jednu šalicu aromatične crne tekućine.

Mnogi vole kavu. Ipak, nitko zapravo ne želi previše razmišljati o tome što čini našem zdravlju. Možda držite šalicu kave dok ovo čitate.

Može li kava biti naš idol?

U crkvi je kava poprimila zabrinjavajuće važan status. Ne samo da ju pijemo poslije svakog bogoslužja, već se koristi kao dodatak svakom sastanku. Kafići diljem zemlje puni su ljudi koji popiju i po nekoliko šalica kave. Na društvenim mrežama objavljujemo slike naših šalica za kavu … Kava je postala službeno piće i među kršćanima.

Kako možemo znati volimo li nešto previše? Volim piti kavu. No, jedno duže razdoblje sam pio nekoliko šalica kave na dan. Zadnju sam kuhao oko 23 sata. Volim li previše kavu? Jesam li idolopoklonik kave? Kako to mogu znati?

Evo nekoliko simptoma idolopoklonstva:

  • shrvan si kad ne dobiješ ono što želiš;
  • stavljaš svoje zadovoljstvo na to da dobiješ ono što želiš;
  • gunđaš i žališ kada nemaš ono što želiš.

U 1. Ivanovoj 5, 21 čitamo: “Dječice, klonite se idola.” Većina nas nije nimalo uzbuđena kada pročita te riječi. Iskreno, malo smo se vezali za naše idole. Brinemo se da budu dobro nahranjeni i da dobiju dovoljno pažnje. Pomisao da se odreknemo našeg idola nije tako privlačna. Možda ne možemo imati ono što želimo, ali barem možemo sanjati i to nam pričinjava zadovoljstvo.

PROČITAJTE: 10 znakova da imate idola s kojim vrijeđate Boga, a da toga niste ni svjesni

Ali igrati se s idolima je kao igrati se s udavima. Što je dulje idol nekontroliran, to je njegov stisak na naše srce jači. Idol slama naša srca sve dok se naša ljubav prema Bogu gotovo ne ugasi. Idolopokloničke želje moraju biti uništene.

Moje uživanje u kavi se pretvorilo u ispijanje skoro litre kave na dan. Osim što sam dobio žgaravicu, moj spavanje se skroz poremetilo. Malo bih odspavao poslije podne, bio budan i do 1 u noći, a onda se pola sata okretao u krevetu da zaspim.

Nema ništa loše u nekoliko šalica ukusne kave

Puno toga je dozvoljeno u umjerenim količinama. Problemi nastaju kada popuštamo samodisciplini, a kava ili postane ovisnost, ili idol… ili oboje.

Biblija ne zabranjuje pića s kofeinom. Puno toga nam je dozvoljeno, no trebamo se pitati kontroliramo li mi tu stvar (ovdje je riječ o kavi) ili ona kontrolira nas. Ono što je doista opasno jest ono što nam radi kontinuirana konzumacija kave. Osim što ubrzavaju otkucaje srca, povećavaju krvni tlak i ubrzavaju disanje, napitci s kofeinom osmišljeni su kako bi nam pomogli da budemo što duže budni i predani nekom poslu. Ali našem tijelu je potreban i kvalitetan odmor. Kava može biti baš “kamen spoticanja” kada je riječ o odmoru. Možda je, ako ćemo iskreno, kofein postao porok koji se “udomaćio”. No, ne morate sada prijeći na upotrebu napitka bez kofeina. Važno je postati samo malo svjesniji štete koju može učiniti šalica nevinog izgleda.

NAJNOVIJE!