Zašto je kerubin čuvao Edenski vrt?

Nakon što su prvi ljudi, Adam i Eva, bili izbačeni iz Edenskog vrta, Bog je postavio kerubina u istočni dio vrta. Kakva je uloga kerubina i koje je njegovo značenje?

Kerubini kao čuvari

Vjerojatno su kerubini posebna vrsta anđela. U priči čovjeka koji je bio izbačen iz Edenskog vrta, zadatak kerubina postaje jasan: oni su čuvari (vidi Postanak 3, 24). Oni bi trebali spriječiti pale ljude da se vrate u Edenski vrt.

Jedući zabranjeni plod, Adam i Eva prešli su granicu. Sada je čovjek imao spoznaju dobra i zla. Više mu nije bilo dopušteno da jede sa stabla života (koje se nalazilo u Edenskom vrtu). U suprotnom, čovjek koji se pobunio protiv Boga imao bi vječni život bez odnosa sa svojim Stvoriteljem, što bi bio neviđeni užas.

VIDI OVO: Anđeli čuvari: Postoje li i što Biblija kaže o njima?

Nove granice

No, Bog je želio obnoviti odnos. Zato je Bog stvorio nove granice. Najprije je istjerao Adama i Evu iz Edenskog vrta. O ovome možete čitati u Postanku 3, pogotovo u stihovima 22-24: „Eto, čovjek sad postade kao jedan od nas, tako da spoznaje, što je dobro i zlo. Da sada samo on ne pruži ruku svoju i također ne uzme s drveta života i jede i vječno živi!” Zato ga progna Gospodin Bog iz vrta edenskog, da obrađuje zemlju, od koje je bio uzet. I kad je bio prognao Adama, postavi istočno od vrta edenskog kerubine s mačem ognjenim, iz kojega se vijao plamen, da čuvaju put k drvetu života.“. Kerubini su čuvari. Adam i Eva bili su istjerani iz edenskog vrta (koji je bio poput zemaljskog raja), kako bi mogli pronaći put do Božjeg vječnog raja.

Kerubin i Kovčeg saveza

Zapanjujuće je to što Izlazak 25, 22 i 26, 31 također govori o kerubinima. Bog je rekao Izraelcima kako bi trebali načiniti sveti šator, koji bi funkcionirao kao mjesto gdje bi Bog boravio među svojim narodom. Oni su trebali načiniti kovčeg koji bi na gornjoj strani imao Pomirilište.

S obje strane Pomirilišta trebali su se nalaziti dva kerubina od zlata. „Tamo ću se ja s tobom sastajati, i od pomirilišta između obadva kerubina, što su na kovčegu zavjeta, sve ću ti priopćivati, što ti imam nalagati za sinove Izraelove“. (Izlazak 25, 22) „Napravi zavjesu od ljubičastog, crvenog i tamnocrvenog prediva i prepredenog lana. Neka su na njoj izvezeni kerubini“. (Izlazak 26, 31)

VIDI OVO: 17 nevjerojatnih istina koje Biblija otkriva o anđelima

Kerubini se ovdje često ponavljaju. Postoje dva prizora kerubina na Pomirilištu. Kovčeg saveza bio je vrlo važan za odnos s Bogom. Osim toga, kerubini koji su ovdje izvezeni sprječavali bi ljude da uđu u prostoriju, gdje bi se kovčeg nalazio. Kerubini su bili čuvari Božje svetosti. Vidite također Hebrejima 9, 5: „…povrh njega pak kerubi Slave što osjenjuju Pomirilište. O tom ne treba sada potanko govoriti“.

Prolaz prema Bogu je ponovno otvoren

Gospodin Isus je, za svakoga onoga tko vjeruje u Njega, otvorio prolaz prema Ocu. On je to učinio kada je umro na križu. Isus je tako otvorio novi i živi prolaz (Hebrejima 10, 20) prema Božjoj svetoj prisutnosti.

VIDI OVO: Tko su anđeli serafi?

Ako vjerujemo u Isusa kao našeg Spasitelja, više između nas i Boga ne stoji kerubin. Baš suprotno, ohrabreni smo da „pristupamo istinitim srcem u punini vjere, očišćeni u srcima od zle savjesti, i oprani po tijelu vodom čistom“! (Hebrejima 10, 22)

Autor: Marten Visser; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Biblword.net

NAJNOVIJE!