Ova dijeta dokazano može ubiti stanice raka

Snižavanje glukoze u krvi je utjecalo na rast stanica raka.

Ketogena dijeta, koja se zasniva na bogatom unosu masnoća i proteina, a vrlo niskom unosu ugljikohidrata i šećera, može usporiti rast stanica raka, sugerira novo istraživanje, a pored svega znatno pomaže pri mršavljenju.

Biolozi sa sveučilišta u Dallasu proveli su istraživanje na miševima koji su razvili rak pluća. Miševe su podvrgnuli ketogenoj dijeti, te su im dali lijek koji sprečava da se glukoza u krv reapsorbira kroz bubrege.

VIDI OVO: Je li istina da keto dijeta ubija stanice raka?

Otkrili su da je snižavanje glukoze u krvi utjecalo na rast stanica raka jer dotičan karcinom uvelike ovisi o glukozi kao izvoru energije.

„Ketogena dijeta i faramkološko ograničavanje glukoze u krvi spriječili su daljnji rast kancerogenih stanica kod miševa oboljelih od raka pluća“, objašnjava dr. Jung-Whan Kim.

„Iako ovi postupci nisu smanjili tumore, utjecali su na to da oni ne rastu dalje, što sugerira da je ova vrsta raka osjetljiva na restrikciju glukoze.“

Dr. Kim pritom objašnjava da se ovo otkriće ne može generalizirati, te da se ono odnosi samo na određene vrste raka, piše Tribun.