Kineske vlasti uništavaju crkve, pale križeve te pokušavaju izmijeniti Bibliju

Kineske vlasti na različite načine pokušavaju uništiti kršćanstvo – prekidaju vjerske obrede, uništavaju crkve, pale križeve, mijenjaju Bibliju kako bi poruka koju ona prenosi bila više u skladu s komunističkom partijom.

Kineski državni službenici prekidaju vjerske obrede i ceremonije poput sprovoda i vjenčanja koji se održavaju izvan crkvenih objekata.

Bitter Winter, časopis koji izvještava o zlouporabi ljudskih prava i religijskih sloboda u Kini, objavio je da sudionicima takvih obreda prijeti istraga i zatvor, dok u nekim slučajevima bivaju uhićeni i pritvoreni na više od dva tjedna, prenosi Catholic News Agency.

Oštre mjere dio su državne kampanje koja nastoji „sinificirati“ religiju s ciljem njenog usklađivanja s kineskom komunističkom kulturom.

Izvješće je objavljeno samo pet dana nakon što je Chris Smith, supredsjednik Komisije za zaštitu ljudskih prava „Tom Lantos“, priopćio na saslušanju u američkom Kongresu da religijske slobode u Kini „nikada nisu bile u gorem stanju nego danas“.

Kineski državni službenici su 12. travnja ove godine prekinuli kršćanski sprovod u provinciji Henan na kojemu je sudjelovalo 11 osoba, a koji se održavao u čast pokojnog člana vjerske zajednice.

U veljači su državni službenici prekinuli još jedan kršćanski sprovod starije osobe u drugom gradu iste te provincije. Lokalne vlasti su navodno prijetile sudionicima da će ih uhititi zbog održavanja vjerske službe izvan crkvenog objekta, a sudionici su se potom razišli.

Kineski državni službenici također su pokušali zaustaviti vjenčanje u crkvi u Henanu naredivši sudionicima da napišu svoja imena u registar. Osim toga, nisu dozvolili nikakva druga slavlja izvan crkve te su zabranili sudjelovanje osobama mlađim od 18 godina.

Župnik je izjavio za časopis Bitter Winter kako misli da su propisi uvedeni s ciljem odvraćanja ljudi od planiranja vjenčanja u crkvi. Vjenčanje koje se trebalo održati u ožujku otkazano je nakon uvođenja ograničenja.

Na drugom vjenčanju koje se održavalo 1. svibnja u provinciji Shanxi, policija je uhitila jedan kršćanski par jer je tražio da bend svira kršćanske pjesme na vjenčanju njihova sina.

Kineski državni službenici također su, između ostalog, osnovali masovne sabirne logore za ujgurske muslimane te uništavaju crkve, pale križeve, ograničavaju izražavanje vjerskih uvjerenja na internetu, te pokušavaju izmijeniti Bibliju kako bi poruka koju ona prenosi bila više u skladu s komunističkom partijom, prenosi Narod.hr.

IZVOR:Narod.hr