Svaki put kada se dogodi neki sukob u Izraelu ili oko njega, mnogi to smatraju znakom da nam se brzo približavaju posljednji dani.

Međutim, postoji problem s takvim razmišljanjem, jer nas ono u konačnici dovodi do toga da ćemo se umoriti razmišljajući o konfliktu u Izraelu, tako da nećemo prepoznati kada se odviju pravi, proročki značajni događaji. Konflikt u Izraelu nije nužan znak posljednjih vremena.

Sukobi u Izraelu bili su stvarnost od samoga početka nacije Izrael. Bez obzira je li se radilo o Egipćanima, Amalečanima, Midjancima, Moapcima, Amoncima, Amorejcima, Filistejcima, Asircima, Babiloncima, Perzijancima ili Rimljanima, Izraela su njegovi susjedi uvijek progonili. Zašto se to događalo?

Prema Bibliji, to je zato što Bog ima poseban plan za naciju Izrael, koji Sotona želi poraziti. Susjedne zemlje žele uništiti Izrael zato što ga mrze nadahnuti Sotonom koji mrzi izraelskoga Boga. Bez obzira o kome se radi – o Sanheribu, kralju Asirije; Hamanu, službeniku Perzije; Hitleru, vođi nacističke Njemačke; ili o Ahmadinedžadu, predsjedniku Irana – pokušaji da se Izrael u potpunosti uništi nikada neće uspjeti. Progonitelji Izraela će dolaziti i prolaziti, ali progonstvo će opstati do Kristova drugog dolaska. Stoga, konflikt u Izraelu nije pouzdan pokazatelj skorašnjeg dolaska posljednjih dana.

Međutim, Biblija kaže da će se u posljednjim danima Izrael zbilja zadesiti strašan sukob. Zbog toga je taj vremenski period poznat i kao Nevolja, Velike nevolje i „vrijeme nevolje za Jakova“ (Jeremija 30,7). Evo što Biblija kaže o Izraelu u posljednje dane:

Židovi će se masovno vraćati u izraelsku zemlju (Ponovljeni zakon 30,3; Izaija 43,6; Ezekiel 34,11-13; 36,24; 37,1-14).

Antikrist će s Izraelom sklopiti sedmogodišnji savez „mira“ (Izaija 28,18; Daniel 9,27).

U Jeruzalemu će se sagraditi hram (Daniel 9,27; Matej 24,15; 2. Solunjanima 2,3-4; Otkrivenje 11,1).

Antikrist će prekršiti svoj savez s Izraelom, a zato će uslijediti progonstvo Izraelaca diljem svijeta (Daniel 9,27; 12,1, 11; Zaharija 11,16; Matej 24,15, 21; Otkrivenje 12,13). Izrael će biti napadnut (Ezekiel poglavlja 38-39).

Konačno, Izrael će prepoznati Isusa kao svoga Mesiju (Zaharija 12,10). Izrael će se nanovo roditi, obnoviti i bit će otkupljen (Jeremija 33,8; Ezekiel 11,17; Rimljanima 11,26).

U današnjem Izraelu puno je meteža. Izrael progone neprijatelji koji ga okružuju: Sirija, Libanon, Jordan, Saudijska Arabija, Iran, Hamas, islamski Džihad, Hezbollah itd. Međutim, ta mržnja i progonstvo Izraela samo je nagovještaj što će se dogoditi u posljednjim danima (Matej 24,15-21).

Posljednji niz progonstava započeo je kada je Izrael obnovljen kao nacija 1948. godine. Mnogi koji proučavaju proroštva vjerovali su da je šestodnevni rat između Arabije i Izraela 1967. godine bio „početak kraja“. Je li moguće da ono što se događa danas u Izraelu znači da je kraj blizu? Moguće je. Znači li to da je kraj sigurno blizu? Ne. Sam Isus je najbolje rekao: „Pazite da vas tko ne zavede … Čut ćete za ratove i glasine o ratovima. Gledajte da se ne uznemirujete! Jer to se mora dogoditi, ali nije još svršetak” (Matej 24,4-6).

IZVORGotquestions.org