Biblija ne daje točan dan, čak ni godinu u kojoj je Isus rođen u Betlehemu. Ali bliža analiza kronoloških detalja povijesti svodi mogućnosti na razuman period vremena.

Biblijski detalji Isusovog rođenja se nalaze u Evanđeljima. Matej 2,1 tvrdi da je Isus rođen tijekom vladavine kralja Heroda. Budući da je Herod umro 4. godine prije Krista, imamo pokazatelj pomoću kojeg možemo računati. Dalje, nakon što su Josip i Marija pobjegli iz Betlehema s Isusom, Herod je naredio da se svi dječaci u dobi od 2 godine i mlađi ubiju. Ovo ukazuje da je Isus mogao imati dvije godine prije nego što je Herod umro. Ovo stavlja datum Njegova rođenja između 6. i 4. godine prije Krista.

Luka 2,1-2 bilježi nekoliko drugih činjenica za razmišljanje: “U one dane izađe naredba cara Augusta da se provede popis svega svijeta. Bijaše to prvi popis izvršen za Kvirinijeva upravljanja Sirijom.” Znamo da je car August vladao od 27. godine prije Krista do 14. godine poslije Krista.

Kvirinej je vladao Sirijom tijekom ovog istog razdoblja, s izvješćima cenzusa koji je uključivao Judeju približno 6. godine prije Krista. Neki znanstvenici raspravljaju je li Luka mislio na ovaj cenzus, no čini se da je to isti događaj. Na temelju ovih povijesnih detalja, najvjerojatnije vrijeme Kristova rođenja u Betlehemu je od 6. do 5. godine prije Krista.

Luka spominje još jedan detalj povezan s našom vremenskom linijom: “Kad je Isus nastupio, bilo mu je oko trideset godina.” (Luka 3,23) Isus je započeo svoju službu za vrijeme službe Ivana Krstitelja u pustinji, a Ivanova služba je započela: “Petnaeste godine vladanja cara Tiberija, dok je upravitelj Judeje bio Poncije Pilat, tetrarh Galileje Herod, a njegov brat Filip tetrarh Itureje i zemlje trahonitidske, i Lizanije tetrarh Abilene, za velikog svećenika Ane i Kajfe” (Luka 3,1-2)

Jedini vremenski period koji odgovara svim ovim činjenicama je 27. -.29. godina poslije Krista. Ako je Isus imao “oko trideset godina” 27. godine ”Njegovo rođenje bi bilo negdje između 6. i 4. godine prije Krista. Još konkretnije, Isus bi imao otprilike 32 godine u vrijeme kada je započela Njegova služba (još uvijek “oko trideset godina”).

A koji je datum Kristova rođenja? Tradicija koja govori da je taj dan bio 25. prosinca je nastala mnogo kasnije nakon vremena Novog Zavjeta. To je dan za koji su se kršćani složili da slave Isusovo rođenje, ali točan dan Njegova rođenja je nepoznat.

Poznato je da biblijski i povijesni detalji ukazuju na približnu godinu rođenja. Isus je rođen u Betlehemu u Judeji približno između 6. – 4. godine prije Krista od strane Marije, svoje majke. Njegovo rođenje je zauvijek promijenilo povijest, kao i bezbroj života diljem svijeta.

Izvor: Gotquestions.org; Prijevod: Ivana R.