Koje je značenje imena Marija?
Foto: churchofjesuschrist.org

Pod imenom se misli na ono jedinstveno, osobno, neponovljivo kod svakog čovjeka. Koje je značenje imena Marija?

Vjerujem da nam ime voljene osobe zvuči potpuno drugačije nego sva druga imena. Ime majke našega Gospodina nama kršćanima je posebno drago.

Koje je značenje imena Marija?

Ime Marija (hebrejski Mirjam: MYR – Ljubljena; JAM: kratica Božjeg imena, Jahve) različito se tumači. Nosi ga više osoba koje se spominju u Bibliji. Prva osoba toga imena bila je Mirjam, Mojsijeva sestra (Izlazak 15,29). Najraširenije tumačenje imena Marija je: “od Boga (Jahve) ljubljena, privilegirana”. Postoje i druga tumačenja: Gospođa, Gazdarica, Lijepa, Zvijezda mora.

Marija u Bibliji

Zamolite nekoga da imenuje poznatu Mariju i on ili ona će gotovo sigurno spomenuti “Mariju, Isusovu majku”. Ona je možda najpoznatija “Marija” u povijesti, čak i predmet obožavanja za neke. Tko je bila Marija, Isusova majka?

Proročanstvo iz Izaije 7, 14 proreklo je da će se žena, kao što je Marija, jednog dana pojaviti da rodi Spasitelja grešnika: “Zato, sam će vam Gospodin dati znak: Evo, začet će djevica i roditi sina i nadjenut će mu ime Emanuel!”

Isusova je majka vjerojatno rođena u Nazaretu za vrijeme vladavine Heroda Velikog. Ta je vladavina trajala od 37. do. 4. godine pr. Krista.  Ona je govorila aramejski, s galilejskim naglaskom.

Marija se, smatraju mnogi, udala već s 15 godina. Živjela je s Josipom, Isusom, a također i “Jakovom i Josipom i Judom i Šimunom” i sestrama čija imena nisu navedena u Bibliji (Marko 6, 3).

Bila je snažna žena, sposobna hodati brdovitim područjem Judeje dok je bila trudna, poroditi se u štali, hodati četiri ili pet dana pješice do Jeruzalema jednom godišnje …

Naučena je da očekuje obećanog Mesiju. Kao Židovka, cijeli je život učila o biblijskim proročanstvima. Postala je “dio ispunjenja konačnog Božjeg plana” kada je anđeo objavio: “Evo, začet ćeš i roditi sina i nadjenut ćeš mu ime Isus. On će biti velik i zvat će se Sin Svevišnjega. Njemu će Gospodin Bog dati prijestolje Davida, oca njegova.” (Luka 1, 31-33).

U Luki 1, 44-55 nalazi se Marijin hvalospjev ili Veliča.

O Mariji ne znamo puno jer evanđelja veličaju i govore o Isusu, a ne o njoj. Mogli bismo pretpostaviti da je prije Isusova uskrsnuća morala biti zbunjena. Uostalom, Isus je započeo svoju službu sablaznivši ljude u sinagogi u Nazaretu (Luka 4) i neprestano je uznemirivao farizeje.

Marija je bila jedina osoba koja je bila prisutna uz Isusa – od njegova rođenja do zemaljske smrti. Njegov zemaljski otac, Josip, vjerojatno je umro jer se ne spominje nakon Lukinih izvještaja o Isusovom djetinjstvu.

PROČITAJTE: Evo ti sina! Evo ti majke!

Kad Isus vidje majku i kraj nje učenika kojega je ljubio, reče majci: “Ženo! Evo ti sina!” Zatim reče učeniku: “Evo ti majke!” I od toga časa uze je učenik k sebi. (Ivan 19, 26-27)

Po ovim riječima znamo da je Isus duboko i osobno brinuo za svoju majku, a vidimo da je Marija svjedočila posljednjim satima Isusova života. U to je vrijeme vjerojatno imala blizu 50 godina.

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare