Evo ti sina! Evo ti majke!
Foto: freebibleimages.org

Evanđelje dana za ponedjeljak, 20. svibnja 2024. godine: Evo ti sina! Evo ti majke! (Ivan 19, 25-27)

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu

U ono vrijeme: Uz križ su Isusov stajale majka njegova, zatim sestra njegove majke, Marija Kleofina, i Marija Magdalena. Kad Isus vidje majku i kraj nje učenika kojega je ljubio, reče majci: »Ženo! Evo ti sina!« Zatim reče učeniku: »Evo ti majke!« I od toga časa uze je učenik k sebi! (Ivan 19, 25-27)

Evanđelje dana – komentar

Mnogi stručnjaci za Bibliju misle da se u ovome stihu navode četiri žene: (1) Marija, Isusova majka; (2) Marijina sestra Saloma, Ivanova majka; (3) Marija, Kleofina žena; (4) Marija Magdalena.

Usprkos vlastitim patnjama, Gospodin je bio brižan prema drugima. Ugledavši svoju majku i Ivana, učenika, rekao joj je da je Ivan onaj koji će joj poslije nadomjestiti sina. Obraćajući se svojoj majci sa “ženo”, Gospodin uopće nije pokazao manjak poštovanja. Ali, uočavamo da je nije nazvao “majkom”. Je li u tome kakva pouka za one koji bi mogli biti skloni uzvisiti Mariju i postaviti je za predmet obožavanja? Isus je ovdje uputio Ivana da skrbi za Mariju kao da mu je vlastita majka. Ivan ga je poslušao i odveo Mariju k svojima. (William MacDonald; prema “Komentaru Novoga zavjeta”)

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Gospodine Isuse, podno tvoga križa nalazimo duhovnu obitelj. Po vjeri u Tvoju smrt i uskrsnuće postajemo članovi Tvoje obitelji. Hvala što si nas izabrao za vječnost i što nas ništa ne može rastaviti od Tvoje ljubavi. Upravljaj naše korake na putu ka nebeskoj domovini. Amen!