Kolegice s posla donirale bubrege
Snimka zaslona

Dvije kolegice s posla su donirale bubrege te međusobno spasile živote supruzima nakon što su otkrile da im se krvne grupe podudaraju. 

Tia Wimbush i Susan Ellis su dio IT odjela u Children’s Healthcare of Atlanta već 10 godina. 2019. godine su saznale da njihovi muževi pate od bolesti bubrega i da im treba donacija bubrega. 

Žene su rekle da su podijelile svoje brige jedna s drugom dok jednog dana, dok su prale ruke u toaletu, nisu shvatile da bi mogle pomoći jedna drugoj na nevjerojatan način. 

Tia je pitala Susan koja je krvna grupa njezin suprug Lancea te je saznala da je on 0 negativna što je odgovaralo njezinoj krvnoj grupi. Tiin suprug Rodney je bio AB krvna grupa što je odgovaralo Susaninoj krvnoj grupi A. 

„Sve što mi je prolazilo kroz glavu bilo je: ‘Što ako možemo međusobno donirati svoje bubrege muževima?’ Nisam to mogla zamisliti“, rekla je Tia. Tia je nazvala koordinatora za doniranje bubrega te je započela proces potvrde krvnih grupa. 

Rodney Wimbush bio je učitelj i trener te je jednog dana na poslu saznao da mu bubrezi otkazuju. Nije mu bilo dobro te je završio u hitnoj. 

„Bilo je to vrlo emotivno“, rekla je Tia, „Unutar sat vremena od dolaska u bolnicu počeli su nas ispitivati o zatajenju bubrega. Mi nismo znali što se događa. Što to znači za nas? O čemu pričaju?“ 

Rodneyju je dijagnosticirano zatajenje bubrega i kronična bolest bubrega te je odmah morao na dijalizu da bi preživio. To je bilo u kolovozu 2019. godine. 

Doniranje bubrega
Foto: Faithpot.com

Lance Ellis je svoju dijagnozu dobio 2010. godine te je primio bubreg od svoje mame 2017. godine zbog čega je mislio da je na sigurnom. No, 2019. godine mu je tijelo odbacilo taj bubreg.

VIDI OVO: 10 opasnih navika kojima uništavamo bubrege

Oba su muškarca bila na listi za transplantaciju bubrega

2020. godine oba su muškarca bila na listi za transplantaciju s vremenom čekanja od 5 godina. Bojeći se za život svojih supruga, Tia i Susan su nastojale same pronaći bubrege za njih.

„Uvijek je tu bio strah od nepoznatog. Strah od najgoreg mogućeg ishoda“, rekla je Tia, „Mi nikada nismo znali što se može dogoditi.“ No, nakon razgovora dviju prijateljica, obje su se otišle testirati da vide mogu li donirati bubreg mužu one druge. 

Tia je bila podudarna za transplantaciju i sa svojim suprugom, no odlučila je bubreg dati Lanceu, Susaninom suprugu koji je imao jako rijetku krvnu grupu. Zbog toga je Susan dala svog bubreg Tiinom suprugu Rodneyu. 

Doniranje bubrega 1
Foto: Faithpot.com

U ožujku 2021. godine započele su četiri operacije. Tia je dala bubreg Lanceu, a Susan Rodneyju. Sve četiri operacije prošle su vrlo glatko, a tijela muževa su jako dobro prihvatila nove bubrege. 

„Rijetko je da dva imunološki nepodudarna para predlože takvu zamjenu i da zapravo budu podudarni“, rekla je Christina Klein, liječnica zadužena za transplantaciju u bolnici u Atlanti, „Radim ovo od 2008. godine te nikada nisam vidjela da se nešto ovakvo dogodilo.“ 

Transplantacija je ujedno jako zbližila ove parove. 

Tia je rekla: „Ovo je više od prijateljstva. Mi smo obitelj. Svi smo riskirali s ovim te smo sada zauvijek povezani, uvijek smo tu jedni za druge, tijekom oporavka, a i u ovoj drugoj prilici za životom.“ 

Lance je rekao: „Wimbushesi su naša obitelj i najbolji ljudi koje smo upoznali. Radujemo se provođenju vremena s njima i stvaranju novih zdravih uspomena.“ 

Obje su žene na poslu dočekane s pljeskom i suzama radosnicama, a njihov doček je snimljen i objavljen na društvenim mrežama. Tia i Susan se nadaju da će dijeljenjem svoje priče i drugi postati inspirirani postati donatorima. 

„Zauvijek sam promijenjena. Imam nadu za čovječanstvo te se nadam da će drugi nešto naučiti iz ove priče“, rekla je Tia, „Vi možete biti nečija nada, vi možete biti nečiji pogled u iskreno čovječanstvo.“