10 opasnih navika kojima uništavamo bubrege

Bubrezi imaju vitalnu ulogu u organizmu – filtriraju krv, uklanjaju toksine, apsorbiraju minerale, proizvode mokraću, proizvode hormone i neutraliziraju kiseline.

Ovim opasnim navikama uništavamo zdravlje naših bubrega:

1. Ne pijemo dovoljno vode

Filtriranje krvi i eliminacija toksina su važne funkcije bubrega. Ako ste kronično dehidrirani, otpadne i toksične materije se mogu nakupljati i oštetiti bubrege.

2. Previše soli u prehrani

Sok dovodi do povećanja krvnog tlaka, što stvara veliki stres za bubrege. Opća pravila kažu ne više od 5 grama soli dnevno.

VIDI OVO: 10 simptoma da vam bubrezi ne rade dobro

3. Često odlažete odlazak u toalet

To što redovno ne praznite mjehur stvara veliki pritisak na bubrege, i na kraju dovodi do zastajanja, urinarne inkontinencije, bubrežnih kamenaca i bolesti bubrega.

4. Previše šećera

Višak šećera može igrati ogromnu ulogu u zdravlju bubrega. Ljudi koji konzumiraju dva ili više slatka pića dnevno, imaju proteine u mokraći, što je prvi znak lošeg rada bubrega.

5. Manjak vitamina i minerala

To dovodi do bubrežnog kamenca.

VIDI OVO: Bubrezi su filteri našeg organizma: Ovako ih možete očistiti od nagomilanih toksina!

6. Previše životinjskih proteina

Ako jedete velike količine mesa, posebno crvenog, povećava se opterećenje bubrega što dovodi do prekomjernog rada, oštećenja i disfunkcije bubrega. Umjesto mesa, jedite povrće koje sadrži proteine.

7. Upotreba alkohola

Umjereno konzumiranje alkohola nije štetno, ali u velikim količinama uništava organizam. Alkohol je toksin, koji uništava bubrege.

8. Kofein

Kao i sok, kofein povećava krvni tlak i opterećuje bubrege te povećava rizik od oštećenja.

VIDI OVO: Ako su vam bubrezi u opasnosti, tijelo će vam dati ovih 12 znakova

9. Zloupotreba lijekova protiv bolesti

Uzimanje analgetika često predstavlja stres za bubrege. Umjesto da popijete lijek, probajte da ublažiti bol biljnim čajem, esencijalnim uljima ili začinima.

10. Manjak sna

San daje tijelu vrijeme da se izliječi, uključujući i oštećenje bubrega.

NAJNOVIJE!