Koliko dugo čovjek može preživjeti bez hrane? Je li moguće postiti 40 dana?

Koliko dugo čovjek može preživjeti bez hrane? Je li moguće postiti 40 dana kao što je to Isus učinio, a mnogi su ga pokušali kopirati? 

Sposobnost ljudi da prežive bez hrane značajno varira i na njih utječe nekoliko čimbenika kao što su tjelesna težina, genetske varijacije i cjelokupno zdravstveno stanje. Međutim, najvažniji čimbenik koji određuje preživljavanje je prisutnost ili odsutnost dehidracije.

U slučajevima potpunog izgladnjivanja kod osoba koje su imale odgovarajuću hidraciju, podaci o preživljenju su rijetki.

Mahatma Gandhi, koji je imao 74 godine i bio je slabe građe, preživio je 21 dan uz samo gutljaje vode tijekom štrajka glađu. Drugi štrajkači glađu navodno su preživjeli i do 40 dana (izuzev Isusa u pustinji).

Čovjek ne može preživjeti bez hrane više od nekoliko tjedana

Međutim, izvješća o dugoročnom preživljavanju slabo su potkrijepljena, a gladovanje bez hidracije može biti kobno za nekoliko tjedana.

Gotovo potpuno izgladnjivanje uz stalnu hidraciju je češće i dokumentirano je u koncentracijskim logorima, gladi i medicinskim stanjima kao što su anoreksija nervoza i završni stadij malignih bolesti, piše scientificamerican.com.

Međutim, preživljavanje u tim slučajevima vrlo je različito, a tijelo može sačuvati energiju moderiranjem metabolizma kroz promjene u funkciji štitnjače.

VIDI OVO: Zašto je Isus postio?

Liječnici se susreću sa slučajevima gotovo potpunog izgladnjivanja kod pacijenata s anoreksijom nervozom, krajnjim stadijem zloćudnih bolesti i onih koji slijede ekstremne dijete.

U slučajevima anoreksije nervoze, smrt zbog zatajenja organa ili infarkta miokarda je česta kada tjelesna težina rapidno padne. Bolesnici s terminalnim stadijem raka često umiru nakon što izgube 35 do 45 posto svoje tjelesne težine.

Pretili pacijenti na dijetama s gladovanjem mogu izgubiti puno više težine, ali počinju s velikim viškom tjelesne masti, što može održati metabolizam.

Preživljavanje bez hrane u medicini i etici

Preživljavanje bez hrane (hrane i hidratacije) važnije je razmatranje u medicini i etici. Ova situacija javlja se u slučajevima nesposobnih terminalno bolesnih pacijenata kojima umjetno održavanje života više nije poželjno, te pojedinaca koji više ne žele živjeti i odluče odbiti hranu i hidrataciju kako bi okončali svoj život.

U slučajevima prekida prehrane kod pacijenata u perzistentnom vegetativnom stanju (PVS), smrt obično nastupa nakon 10 do 14 dana.

U situacijama dobrovoljnog odbijanja hrane i hidracije, smrt obično nastupa u sličnom vremenskom okviru, iako rano uzimanje komadića leda ili gutljaja vode za smanjenje žeđi to može malo odgoditi.

Zaključno, preživljavanje bez hrane ovisi o različitim čimbenicima, uključujući status hidracije, tjelesnu težinu, genetske varijacije i cjelokupno zdravstveno stanje. Dok ljudsko tijelo može ublažiti metabolizam kako bi sačuvalo energiju, gladovanje bez hidratacije može biti kobno za nekoliko tjedana.