Koliko dugo čovjek može preživjeti bez hrane

Koliko dugo čovjek može preživjeti bez hrane? Je li moguće postiti 40 dana kao što je to Isus učinio, a mnogi su ga pokušali kopirati? 

Sposobnost ljudi da prežive bez hrane značajno varira i na njih utječe nekoliko čimbenika kao što su tjelesna težina, genetske varijacije i cjelokupno zdravstveno stanje. Međutim, najvažniji čimbenik koji određuje preživljavanje je prisutnost ili odsutnost dehidracije.

U slučajevima potpunog izgladnjivanja kod osoba koje su imale odgovarajuću hidraciju, podaci o preživljenju su rijetki.

Mahatma Gandhi, koji je imao 74 godine i bio je slabe građe, preživio je 21 dan uz samo gutljaje vode tijekom štrajka glađu. Drugi štrajkači glađu navodno su preživjeli i do 40 dana (izuzev Isusa u pustinji).

Čovjek ne može preživjeti bez hrane više od nekoliko tjedana

Međutim, izvješća o dugoročnom preživljavanju slabo su potkrijepljena, a gladovanje bez hidracije može biti kobno za nekoliko tjedana.

Gotovo potpuno izgladnjivanje uz stalnu hidraciju je češće i dokumentirano je u koncentracijskim logorima, gladi i medicinskim stanjima kao što su anoreksija nervoza i završni stadij malignih bolesti, piše scientificamerican.com.

Međutim, preživljavanje u tim slučajevima vrlo je različito, a tijelo može sačuvati energiju moderiranjem metabolizma kroz promjene u funkciji štitnjače.

VIDI OVO: Zašto je Isus postio?

Liječnici se susreću sa slučajevima gotovo potpunog izgladnjivanja kod pacijenata s anoreksijom nervozom, krajnjim stadijem zloćudnih bolesti i onih koji slijede ekstremne dijete.

U slučajevima anoreksije nervoze, smrt zbog zatajenja organa ili infarkta miokarda je česta kada tjelesna težina rapidno padne. Bolesnici s terminalnim stadijem raka često umiru nakon što izgube 35 do 45 posto svoje tjelesne težine.

Pretili pacijenti na dijetama s gladovanjem mogu izgubiti puno više težine, ali počinju s velikim viškom tjelesne masti, što može održati metabolizam.

Preživljavanje bez hrane u medicini i etici

Preživljavanje bez hrane (hrane i hidratacije) važnije je razmatranje u medicini i etici. Ova situacija javlja se u slučajevima nesposobnih terminalno bolesnih pacijenata kojima umjetno održavanje života više nije poželjno, te pojedinaca koji više ne žele živjeti i odluče odbiti hranu i hidrataciju kako bi okončali svoj život.

U slučajevima prekida prehrane kod pacijenata u perzistentnom vegetativnom stanju (PVS), smrt obično nastupa nakon 10 do 14 dana.

U situacijama dobrovoljnog odbijanja hrane i hidracije, smrt obično nastupa u sličnom vremenskom okviru, iako rano uzimanje komadića leda ili gutljaja vode za smanjenje žeđi to može malo odgoditi.

Zaključno, preživljavanje bez hrane ovisi o različitim čimbenicima, uključujući status hidracije, tjelesnu težinu, genetske varijacije i cjelokupno zdravstveno stanje. Dok ljudsko tijelo može ublažiti metabolizam kako bi sačuvalo energiju, gladovanje bez hidratacije može biti kobno za nekoliko tjedana.