Zašto je Isus postio

Isus je postio 40 dana nakon što ga je krstio Ivan Krstitelj. Zašto je Isus postio u pustinji? Koja je bila svrha Njegovog posta?

Post predstavlja uskraćivanje zemaljskih žudnji tijelu u svrhu približavanja Bogu. Praksa se može pronaći u čitavoj Bibliji i obično se radi o uskraćivanju hrane tijekom određenog vremenskog perioda. Cilj je posta ostvariti snažniji duh i bolje usmjerenje na Boga, a ne na zemaljsko.

Mnogi smatraju da je Isus često postio zbog toga što se priča o postu u pustinji koji je trajao 40 dana često pripovijeda. Međutim, mnogi su Isusovi suvremenici kritizirali ga da „jede i pije“ (Matej 11, 19).

Isus je postio odmah nakon krštenja

Isus je započeo svoj post od 40 dana odmah nakon što je kršten (Matej 3, 13-3, 2). Ovo se isto tako dogodilo prije nego li je Isus započeo svoje trogodišnje djelovanje koje je promijenilo svijet.

Njegovo ga je krštenje uvelo u javno djelovanje. Duh je Sveti potaknuo Isusa da posti te ga je odveo u pustinju na 40 dana i noći (Matej 4, 1-2). Dok je bio u pustinji, Isusa je neprestano iskušavao đavao.

VIDI OVO: Zašto kršćani poste?

Isusovo je fizičko tijelo bilo na najnižoj razini zbog nedostatka jela, a tada ga je Sotona bespoštedno iskušavao. Sotona je napadao Isusov identitet kao Sina Božjeg, ponudio mu je i obećao moć koja bi bila odstupanje od Božjeg plana te mu je nudio stvari koje bi zadovoljile njegove prirodne žudnje (Matejevo 4, 2-10).

Isus je pobijedio Sotonine kušnje zato što se oslanjao na Božju riječ i Božja obećanja. Ovo je izniman primjer kako je Isus nadvladao grijeh tako što se pouzdao u Božju riječ, a ne svoju snagu.

Post je ojačao Isusa

Matejevo evanđelje 4, 11 kaže da kada je Krist bio iskušavan: „Tada ga pusti đavao. I gle, anđeli pristupili i služili mu“. Isusa je post ojačao, ali ne zato što se oslanjao na svoju ljudskost, već na Boga.

Lukino evanđelje 4, 14 potvrđuje njegovu snagu u Bogu riječima: „A Isus se u snazi Duha vrati u Galileju te glas o njemu puče po svoj okolici.“

Vrijeme posta i trpljenja iskušenja pripremilo je Isusa za njegovo trogodišnje javno djelovanje tijekom kojeg je izbavljao potlačene, izvodio čudesa i pobijedio zlo.

VIDI OVO: 9 načina kako kršćani mogu postiti

Važno je to da je Isus živio svaki trenutak pod vodstvom Duha Svetog (Luka 10, 21-22), jer to pokazuje njegovo gospodarstvo nad ljudskom prirodom.

Ovo je iznimno ohrabrujuće svima koji slijede Krista, jer u Rimljanima 8, 9-10 nam se kaže: „A vi niste u tijelu, nego u Duhu, ako Duh Božji prebiva u vama. A nema li tko Duha Kristova, taj nije njegov. I ako je Krist u vama, tijelo je doduše mrtvo zbog grijeha, ali Duh je život zbog pravednosti.“

Izvor: Compellingtruth.org; Prijevod: Mislav U.