Koliko je ljubomora opasna za brak?

Ljubomora je vrlo opasna za brak!

U pitanju djetinjasta emocija koja je s vremenom trebala u velikoj mjeri iščeznuti, ali se kod nekih odraslih ljudi zadržala, ponekad i dramatično razvila do te mjere da doslovno uništava i njih i njihove partnere.

Korijeni patološke ljubomore mogu biti razni, ali ova dva su najčešća:

  1. Osobe iz mnogobrojnih obitelji, naročito ako su se djeca rađala s malim razmakom pa su se roditelji morali više baviti drugom djecom a ne njima, podsvjesno cijeli život može mučiti osjećaj nedostatka ljubavi.
  2. Neuspješne veze prije braka koje su završavale napuštanjem od strane partnera, kod osoba može stvoriti misao da nisu dovoljno dobre i da uz sebe neće moći zadržati voljenu osobu.

Podsvjesno i djelomično svjesno, ljubomorna osoba ima lošu sliku o sebi i vlastitoj vrijednosti i umjesto da radi na osobnoj promjeni utapa se u samohvali i samoisticanju. Prema partneru, umjesto da iskazuje ljubav, postaje neugodna. To se očituje u vidu raznih zabrana, sumnjičenja, ispitivanja, omalovažavanja, ucjena… učestalih svađa.

Ljubomora je loša

Da je ljubomora nešto loše, Biblija govori u Knjizi Izreka: ‘Mirno je srce život tijelu, a ljubomora je gnjilež u kostima’ (Izr 14,13). Prema ovom tekstu, s jedne strane je mirno srce koje daje život tijelu a s druge, ta fantomska emocija, koja čak može uništiti kosti. Dakle, više je razloga za oslobođenje od ove paklene stvarnosti za što je potrebno:

  1. Osviještenost
  2. Pokajanje
  3. Molitva za duboko nutarnje iscjeljenje Isusu koji je prema proroku Izaiji došao zato da iscijeli slomljena srca
  4. Bračno savjetovanje kod nekog kršćanskog savjetnika ili psihoterapeuta, obzirom da je riječ o dubokom problemu pa partneri bez vanjske pomoći to ponekad sami ne mogu riješiti

Bit rada na rješavanju ljubomore je u tome da osoba koja ima ovaj problem radi sama na sebi a ne toliko da partner radi umjesto nje/njega. Sve potvrde ljubavi i poštovanje od strane muža/žene mogu ostati bez ploda ako ta osoba ne promijeni sliku o sebi i ako ne dopusti Bogu da joj iscijeli i preobrazi nutrinu, biblijskim rječnikom rečeno: SRCE.

Autor: Dražen Bušić

IZVOR:Dnevno.hr

NAJNOVIJE!