Koliko sati sna nam je dovoljno da bismo se naspavali i bili zdravi? Ne smijemo spavati manje od pet sati ni više od devet.

Stopa smrtnosti odraslih osoba koje spavaju manje od pet sati noću je mnogo veća od onih koji imaju duži san, a u rizičnoj grupi su i oni koji spavaju duže od devet sati, pokazuje znanstveno istraživanje.

Pokazalo se i da duže spavanje vikendima ublažiti zdravstvene probleme uzrokovane nedovoljnom količinom sna radnim danom, pa čak i smanjiti od prerane smrti.

Istraživanje provedeno na više od 38.000 odraslih osoba ukazuje na višu razinu smrtnosti među mlađim i sredovječnim muškarcima koji noću spavaju manje od pet sati.

Ipak, ta razlika je nestala kod onih koji su vikendima uspjeli nadoknaditi propušteno, navode švedski znanstvenici.

PROČITAJTE: Nesanica: Kako Bog može pomoći?

Ispitanici su sami prijavili podatke o količini sna, a praćeni su 13 godina.

Ustanovljeno je da su osobe mlađe od 65 godina koje su spavale manje od pet sati svakog dana, uključujući i vikende, umirale za 65 posto više od grupe koja je spavala šest ili sedam sati.

Zanimljivo je i da je kod onih koji su spavali duže od devet sati dnevno zabilježena veća smrtnost.

Znanstvenici smatraju da je razlog za to činjenica da je dug boravak u krevetu, vjerojatno, bio u vezi s nekim skrivenim zdravstvenim problemom, prenose znanstveni portali.