Koliko tehnologija pomaže u pronalasku partnera?

Tehnologija je mnogima pomogla u pronalasku partnera, pa i u održavanju veze na daljinu. No, osim pozitivnih stvari, tehnologija ima i svoje negativne strane.

„Nisam upoznao nikoga već duže vrijeme i nisam bio ni na kakvom spoju nekoliko godina. Razmišljam o internetskoj stranici za upoznavanje. Što ti misliš o tome?“

S obzirom na to da sam služio mladim studentima i onima koji su završili fakultetsko obrazovanje već više od desetljeća, vrlo često sam znao čuti ovo pitanje. Svaki puta kada ga čujem, postaje mi jasnije da kršćani danas upoznaju druge ljude na drugačiji način nego što je to bio slučaj u mome naraštaju, iako sam u braku od 2015. godine.

Mnogi stručnjaci već su utvrdili ono što je očigledno: načini upoznavanja, kao i puno drugih stvari u životu, ubrzano se mijenjaju, jer tehnologija drastično mijenja naše svakodnevne živote. Stranice za upoznavanje nisu jedini primjer. 

  • „Neki lik iz crkve počeo mi je slati poruke. Što da radim?“
  • „Nije mi odgovorila cijeli tjedan. Što to znači?“
  • Nekoliko mojih fotografija označio je sa ”sviđa mi se”. Znači li to da se zanima za mene?“
  • Počela me je pratiti na društvenim mrežama. Znači li to da je trebam pozvati na spoj?“
  • Ona i dalje koristi društvene mreže. Trebam li se zabrinuti?“
  • Moja prijateljica upoznala je nekoga putem aplikacije. Trebam li i ja pokušati?“

Vjerojatno ste i sami čuli ili postavili neka od ovih pitanja. Ako ste ih postavili, vjerojatno ste se i pitali pitanje: pomaže li ili odmaže li tehnologija kršćanima kod upoznavanja?

Blagoslovi tehnologije 

Dok razmišljamo o potencijalnim dobrobitima i opasnostima u vezi tehnologije i upoznavanja, želio bih reći da je tehnologija bila ogroman blagoslov u vezi priče moje žene i mene. Upoznali smo se na jednom vjenčanju i nakon toga imali smo vezu na daljinu cijele dvije godine. Oko 95% naše interakcije odvijalo se putem tehnologije. Naš medeni mjesec bila je prva situacija da smo toliko dugo vremena proveli zajedno u istome gradu. 

Tri dana nakon što smo sreli u Los Angelesu, odletio sam u Minneapolis, koji je bio udaljen 3.075 kilometara. Zašto veza tada nije prestala? Zato što mi je dala poseban kod od devet znamenki, druga priča, kojeg sam mogao unijeti u malenu plastičnu kutiju i nakon toga bih odmah mogao čuti njezin glas, bilo kada i bilo gdje, čak i ako bih bio na snijegom zatrpanim brežuljcima. 

Prije pedeset godina svaki telefon bio je pričvršćen na zid. Prije 150 godina nismo mogli telefonirati. Da ne spominjem ovdje mogućnosti koje nam nude društvene mreže, mogućnosti putovanja, itd. Zamislite upoznavanje s ljudima u svijetu u kojem samo možete razgovarati s ljudima licem u lice i to s ljudima koji vam žive blizu. Drugi način je slanje pisama, za koja su ponekad trebali tjedni ili mjeseci kako bi stigli na odredište. 

Da ne postoje zrakoplovi, pametni telefoni, Wi-Fi mreža, moja supruga i ja vjerojatno ne bismo bili u braku. Zahvaljujući tehnologiji, ne samo da je ”hodanje” na daljinu bilo ostvarivo, nego je ono došlo s vlastitim prednostima i dobrobitima. Stoga osobno zahvaljujem Bogu na tehnologiji i na tomu kako tehnologija služi upoznavanju i braku. 

Nedostaci tehnologije 

Netko može pročitati našu priču i doći do zaključka kako tehnologija donosi samo dobro i blagoslove, kada se govori u upoznavanju. Stvarnost jest da blagoslovi, koji su stvarni, dolaze s jednakim brojem opasnosti i posljedica; kojih je još više kako idemo prema braku. 

Iako tehnologija mnoge aspekte veze olakšava ili ih čak čini mogućima, ona može neke druge aspekte učiniti izazovnijima. Vjerojatno se najveći nedostatak tehnologije odnosi na postizanje i održavanje smislenih razina odnosa. Stvoreni smo kako bismo upoznavali i bili znani u stvarnom vremenu, kako bismo mogli iskusiti ljubav i radost, što je ostvarivo kroz tjelesni aspekt. (2. Ivanova 12; Rimljanima 1, 11-12) Tehnologija može na učinkovit i prekrasan način nadopuniti takvu vrstu zajedništva, ali je ne može zamijeniti. Ovo učimo ponovno i ponovno.

Istina, tehnologija nam omogućuje održavanje velikog broja odnosa. U mom slučaju, omogućila mi je upoznavanje većeg broja žena, koje sam mogao upoznavati. No tehnologija ima problem sa stvaranjem značajnih odnosa, ako takav odnos prethodno nije postojao. Čak i ovo kako sada govorimo o tehnologiji potvrđuje ne baš tako idealno stanje što se tiče upoznavanja: „Isprobao/la sam sve drugo, ništa nije uspjelo te stoga razmišljam o stranici za upoznavanje.“ Tehnologija povezuje točkice koje su udaljene jedne od drugih, no te točkice su ipak zamućene, bez obzira na kvalitetu kamera koje koristimo. Jednostavno ne možemo upoznati ljude virtualno onako kako ih možemo upoznati uživo. Zato ih i zovemo virtualnim interakcijama. Stoga smatram da su najslabije točke tehnologije ono što jedan odnos treba najviše: dubina i jasnoća. 

Ljudi koji upoznaju jedni druge radi sklapanja braka žele se dovoljno dobro upoznati, kako bi znali žele li donijeti tu odluku. Koliko nam dobro tehnologija pomaže u donošenju takve odluke? Ovisno o tomu kako je koristimo. 

VIDI OVO: Trebaju li kršćani koristiti društvene mreže?

Dvije vrste tehnologije

Nedavno sam naišao na nove načine kako možemo promatrati prednosti i nedostatke kod tehnologije, kada se radi o upoznavanju radi braka. U svojoj knjizi ”Život kakvog tražimo”, Andy Crouch na odličan način razlikuje dvije vrste tehnologije: uređaje i instrumente. 

On tvrdi da su uređaji vrste tehnologije koje zamjenjuju čovjekov i njegovo djelovanje. Primjeri su pećnica, fonograf, Roomba. Instrumenti s druge strane, potiču trud i genijalnost čovjeka. Primjeri su bicikl, teleskop, glasovir. Evo kako on opisuje instrumente:

„Postoji vrsta tehnologije koju je lako razlikovati od čarolije. To je vrsta koja nas sve dublje uključuje kao osobe, umjesto da nas umanjuje i stavlja po strani. Ova vrsta tehnologije uzdiže i dokazuje dostojanstvo ljudskog rada, umjesto da ljudska bića reducira na radilice, koji rade samo onaj posao koje roboti još nisu automatizirali. Ne daje nam snagu bez napora, već nam daje prostora za trud, na dublje i isplativije načine.“

On nastavlja s promatranjem, ovdje je gdje razlikovanje postaje vrlo važno kod upoznavanja, da naši pametni telefoni mogu biti instrumenti ili uređaji, ovisno o tome kako ih koristimo. Naši pametni telefoni mogu potaknuti ili nadograditi naš trud ili genijalnost ili ih mogu zamijeniti ili ukloniti. Ovo posebice vrijedi u svijetu upoznavanja. 

Dvije vrste muškaraca

Jedno pitanje koje bismo mogli postaviti o tehnologiji i upoznavanjima bilo bi sljedeće: Je li način na koji koristimo tehnologiju, kao što su telefonski pozivi, tekstualne poruke, društvene mreže, internetske stranice i aplikacije za upoznavanje, potiče i proširuje pravu vrstu napora? Ili je ovo nadoknada za lijenost? Ovo pitanje odnosi se i na muškarce i na žene, iako smatram da se posebno odnosi na muškarce, jer vjerujem da Bog želi veću odgovornost po pitanju vodstva i inicijativa kod muškaraca, posebno kod upoznavanja. U rukama pravih muškaraca, tehnologija može osnažiti i donijeti višestruke blagoslove u odnosu. U pogrješnim rukama, može biti prokletstvo. 

Kada tehnologija pomaže kršćanima u vezi upoznavanja? Onda kada nam pomogne da se uzdignemo kako bismo ispunili zahtjeve ljubavi, umjesto da nam pomogne u izbjegavanju istih. Tehnologija pomaže kada izvlači pravu vrstu inicijative koja donosi rizik iz muškaraca. Pomaže i kada nam služi za ono što se događa kada smo licem u lice jedni s drugima, kako bismo i trebali biti kada smo u vezama. Tehnologija šteti kada zamjenjuje inicijativu i istiskuje prisutnost. 

Vrsta osobe koja koristi tehnologiju na ispravan način zrcali nesebičnost, koja je opisana u Filipljanima 2, 3-4: „Ništa ne činite uz prkos ili za ispraznu slavu, nego u poniznosti neka jedan drugoga smatra većim od sebe! Ne gledajte svaki na svoje, nego i na ono, što je drugih!“ Takva osoba nosi namjeru, kakva je opisana u 1. Korinćanima 10, 31: „Dakle, ili jeli, ili pili, ili drugo što činili, sve na slavu Božju činite.“ Takva osoba nosi poniznost koja je opisana u 1. Petrovoj 5, 5: „Tako i vi, mladići, podložite se starješinama; svi se jedni prema drugima pripašite poniznošću jer Bog se oholima protivi, a poniznima daruje milost.“ Iznad svega, takva osoba, a pogotovo muškarci, odijevaju se u ljubav, čak i kada ih štiti tipkovnica. (Kološanima 3, 14)

Uređaji za upoznavanje ili instrumenti?

Pokušajmo primijeniti ova pravila na stvarnu tehnologiju, koju koristimo danas. Za žene koje su same, kako muškarci koji vas žele upoznati, koriste svoje telefone?

Uzmimo na primjer društvene mreže. Koriste li društvene mreže kako bi flertali i pokazali zanimanje samo kako bi izbjegli mogućnost odbacivanja (uređaj)? Jesu li interakcije muškaraca sa ženama označene iskrenom inicijativom koja odiše namjerom (instrument)? Je li prisutnost muškaraca na internetu uobičajeno prikazivanje impulzivnosti, lijenosti ili samo-obožavanja, što je ono na što tvrtke društvenih mreža i ciljaju? Ili je osvježavajuće nesebičan, pažljiv, u samokontroli i vrijedan drugima (instrument)? Ne potičem vas da pretjerano analizirate svaku objavu ili oznaku ”sviđa mi se”. Ali u cjelini, koje obrasce vidite?

Što je sa aplikacijama za upoznavanje ili internetskim stranicama? Preuveličavaju li njihovi profili njihove kvalitete dok skrivaju slabosti (uređaj) ili su njihovi profili takvi da ih prikazuju na skroman, osvježavajuće iskren i pobožan način (instrument)? Jesu li vaši razgovori značajni i blagotvorni (instrument) ili su plitki, krivudajući ili okrenuti prema toj osobi (uređaj)? Jesu li njihove poruke promišljene i odišu li brižnošću (instrument) ili su bezvoljni i pristojni (uređaj)? Dopisuju li se s vama na način kako ne bi razgovarali s vama licem u lice (uređaj)?

Mogli bismo postaviti mnoga dodatna pitanja. Ukratko, izvlače li pametni telefoni pravu vrstu truda i namjere iz muškaraca koji se zanimaju za vas? Muškarci, vi trebate i morali biste postaviti ista ovakva pitanja u vezi žena koje vas zanimaju, no tijekom vremena, muškarci su ti koji će postaviti pravi ton odnosa. Tehnologija može pomoći odnosima, ali ih može i narušiti. Nažalost, mnogi naivno pretpostave ono prvo, dok kasnije proživljavaju drugo. 

Što vi želite od upoznavanja?

Još jedan dobar način određivanja uloge tehnologije kod upoznavanja jest postavljanje pitanja: što je ono što zaista želimo od upoznavanja? Prečesto pretpostavljamo da nam tehnologija pomaže u ostvarivanju onoga za što smatramo da nam je važno. Često nam tehnologija ”obećava” da će nam pomoći, no u konačnici nas samo ometa i potkopava nas. 

Kada govorimo o upoznavanju, što je ono što vi želite? Jeste li uzeli u obzir upoznavanje putem tehnologije? Kao što sam jednom napisao, velika nagrada braka je intimnost koja je usmjerena na Krista; velika nagrada upoznavanja jest jasnoća koja je usmjerena na Krista. Tehnologija može biti odličan alat za postizanje takve vrste jasnoće, što znam iz osobnog iskustva. No tehnologija može biti i zamagljivač; može sakriti opasnosti i ”crvena svjetla upozorenja”, koje biste inače vidjeli ako biste tu osobu vidjeli oči u oči. Tehnologija može kreirati jasnoću ili je zamutiti. Može ubrzati put do jasnoće ili ga usporiti. 

Ako je sve ono što želite kratkotrajan, adrenalinom ispunjen užitak plitkih, romantičnih veza, onda tehnologija može itekako sve to reproducirati. Velike tehnološke tvrtke jako su posvećene ovakvoj vrsti ”ljubavi”. No ako tražite duboku, sigurniju, trajniju, zadovoljavajuću i onu ljubav koja će uzvisivati Krista, onakvu vrstu svete intimnosti i sigurnosti kakvu samo odnos s Kristom može pružiti, ako želite živjeti misterij evanđelja kroz cjeloživotan odnos (Efežanima 5, 32), ako želite vidjeti i uživati više Boga u opasnim i uzbudljivim rovovima braka, onda vam tehnologija može pomoći, ali može vam pomoći samo kada ona nadograđuje i poboljšava ono što se događa kada se sretnete licem u lice. 

Izvor: Desiringgod.org; Prijevod: Ivan H.; Prevedeno i objavljeno uz dopuštenje portala Desiringgod.org koje vrijedi za Novizivot.net.