Kome je Isus platio otkupninu
Foto: Unsplash

Biblija nas uči da je Isus dao svoj život kao otkupninu za mnoge (pročitajte na primjer Matejevo evanđelje 20, 28). Na taj način On iskupljuje vjernike od sile grijeha i daje im vječni život

Ako skupocjeni predmet odnesete u zalagaonicu, dobit ćete je natrag nakon što platite otkupninu: zajam plus kamate koje dugujete.

Ako nas je Isus otkupio, pitanje koje mi pada na pamet glasi: kome je platio cijenu otkupnine? Tko je ”zalagaoničar”? 

Nekoliko mogućnosti 

Prvi odgovor na ovo pitanje glasi đavao. Uostalom, grijeh nas zarobljava. Đavao je vladar ovoga svijeta i on je prve ljude zavarao u grijeh. To bi moglo potaknuti pomisao da je vrag zalagaoničar. Ipak, to nije točno, jer Bog nikome ništa ne duguje, a najmanje đavlu. Đavao ništa ne može tražiti od Boga.

Drugi odgovor na ovo pitanje glasi da zalagaoničar ne postoji. Riječ “otkupnina” samo je usporedba i svaka usporedba u jednom trenutku prestane važiti. Nemojte u ovome pretjerivati. Iako imam više suosjećanja za ovaj odgovor nego za prvi, ali još uvijek ne vjerujem da je točan. 

Bog je zalagaoničar

Treći odgovor, za koji vjerujem da je točan, je sljedeći: Bog je zalagaoničar. Sljedeći biblijski stihovi podupiru ovo stajalište: 

  • Psalam 49, 7; 15: „Ali ne može čovjek samoga sebe otkupiti, niti platiti otkup Bogu za sebe… Ali dušu će moju Bog otkupiti iz šaka svijeta mrtvih: on ne prima.“ 
  • Rimljanima 3, 23-25: „Jer svi sagriješiše i nemaju slave Božje. I opravdavaju se zabadava milošću njegovom po otkupu, koji je u Kristu Isusu. Njega Bog izloži kao pomirnicu žrtvu po vjeri u krvi njegovoj, da pokaže pravdu svoju.“ 
  • 1. Timoteju 2, 5-6: „Jer jedan je Bog, jedan je i posrednik između Boga i ljudi, čovjek – Krist Isus, koji sebe samoga dade kao otkup za sve. To je u svoje vrijeme dano svjedočanstvo.“ 

Uključena je svaka osoba Trojstva

Dakle, ono što se dogodilo na križu je sljedeće: Sin se predao kao otkupnina Ocu. To je učinio uz pomoć Duha (vidi Hebrejima 9, 14 koji govori o “Kristu, koji se po vječnom Duhu predao Bogu bez mane”). Tako na križu vidimo svaku osobu Trojstva na djelu. Vidimo ljubav Sina, ljubav Duha, ali i ljubav Oca koji je htio obnoviti vezu s nama. Čast koja je ukradena od Boga On sam obnavlja, kako bismo mogli primiti vječno spasenje. Kao rezultat toga, nakon smrti imamo pouzdanje u vječni život, kojeg ćemo provesti s Bogom. Kakvo Evanđelje! Ovo ne smijemo odbiti ili ignorirati. Radije prihvatimo Isusovu, otkupljujuću žrtvu, koju prihvaćamo po vjeri. 

Ne bojte se, samo vjerujte 

To što je Isus platio otkupninu je prekrasna vijest. To daje veliku sigurnost. Jednom sam slušao prekrasan razgovor sa staricom koja je dugo bila aktivna u crkvi. Ali jedan me odgovor rastužio. “Jeste li kršćanka?”, upitali su je. “Dajem sve od sebe”, glasio je njezin odgovor. Ne, ne, ne. Nitko ne postaje kršćanin time što daje sve od sebe. Nitko sam ne izlazi iz te zalagaonice. Kad odgovorite “da” na pitanje jeste li kršćanin, to ne znači da nemate skromnosti. To je jednostavno izraz vjere u Krista, koji je donio savršeno otkupljenje na križu.

Oni koji vjeruju u savršeno iskupljenje mogu imati pouzdanje vjere. Krist je učinio sve. Ako netko kaže da se “trudi” kako bi bio kršćanin, sumnja da je “učinio dovoljno”. Ako netko kaže da se “nada” da je kršćanin, sumnja da je “dovoljno dobro vjerovao”. Ljudi koji pate od sumnje stalno se usredotočuju na sebe i svoje nedostatke.

Ali biblijska vjera gleda u vječno spasenje koje je Krist donio. “Ne boj se, samo vjeruj”, rekao je Gospodin Isus Jairu. Pogledajte križ na kojem je visio Gospodin Isus. Čak vam i sada govori: “Ne boj se, samo vjeruj”. Tada ćete primiti vječno spasenje koje je On zaradio. 

Autor: Marten Visser; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Biblword.net

PROČITAJTE JOŠ: