NaslovnicaZdravljeZdrava prehranaKompletan popis namirnica za borbu protiv raka

Kompletan popis namirnica za borbu protiv raka

Ove namirnice štite organizam od pojave kancerogenih stanica i pomažu pri obnavljanju zdravih stanica.

Uz primjenu odgovarajućih medicinskih mjera, tjelesnu aktivnost, odricanje od upotrebe alkohola i duhana, zdrava prehrana je vrlo bitna u borbi protiv raka.

Pravilna prehrana ima ogroman značaj u našem životu, a jedna od njezinih najvažnijih uloga je sprječavanje nastanka raka.

Portal Više od Života sastavio je popis namirnica koje su vrlo učinkovite u borbi protiv ove opake bolesti, a u isto vrijeme štite organizam od pojave kancerogenih stanica i pomažu pri obnavljanju zdravih stanica.

1. Povrće u glavicama

Povrće poput brokule, cvjetače, kelja i kupusa sadrži jake antioksidante sulforafane koji uništavaju kancerogene stanice u našem tijelu.

2. Zeleno lisnato povrće

Zeleno lisnato povrće poput špinata, rikole, zelja, blitve i zelene salate bogato je mineralima, vitaminima i vlaknima. Pored vitamina i minerala, ono sadrži i supstance koje sprečavaju nastanak i razvoj loših stanica. Laboratorijskim ispitivanjima utvrđeno je da tamnozeleno povrće pomaže u borbi protiv nekih vrsta raka, poput raka dojke, želuca i kože.

PROČITAJTE: 5 upozoravajućih znakova raka kod mlade osobe

3. Grožđe

Grožđe sadrži jake antioksidante koji sprječavaju nastanak kancerogenih ćelija. Ovo sitno voće sadrži i monobazne kiseline koje su neophodne za usporavanje rasta malignih ćelija. Grožđe je i bogat izvor enzima koji sprječavaju pojavu raka i pospješuju rad imuniteta.

4. Šumsko voće

Šumsko voće je bogato mineralima, vitaminima i antioksidantima koji štite naše tijelo od raka. Prema nedavnom istraživanju, borovnice, jagode i kupine smanjuju rizik od pojave tumora od 43% do 62%. Sve vrste šumskog voća su učinkovite u borbi protiv maligniteta.

5. Češnjak

Češnjak sadrži neka sjedinjenja koja pospješuju aktivnost stanica koje se bore protiv raka i time, na posredan način, pomaže u uništavanju malignih stanica. Češnjak je učinkovit i u zaustavljanju ili usporavanju rasta pojedinih tumora. Prema istraživanjima, sirovi češnjak je neusporedivo bolji u prevenciji nastanka malignih stanica od prerađenog češnjakai. Vjeruje se da češnjak, kao prirodni antibiotik, pomaže u sprječavanju pojave raka želuca.

PROČITAJTE: 10 simptoma raka koje većina ljudi ignorira

6. Kurkuma

Ovaj prirodan začin, koji sve češće nalazi mjesto u našim kuhinjama, vrlo je koristan za sprječavanje nastanka kancerogenih stanica u našem tijelu. Kao prirodan antioksidant, kurkuma je vrlo učinkovito sredstvo u borbi protiv raka debelog crijeva.

7. Cimet

Cimet je čuven po svom pozitivnom utjecaju na zdravlje. Jedan od njih je i smanjenje razine šećera u krvi. Utvrđeno je da je cimet vrlo dobar u sprječavanju razvoja stanica raka, kao i u njihovom uništavanju. Ulje od cimeta pomaže u sprječavanju razvoja tumora na mozgu, a i u zaustavljanju rasta drugih tumora u tijelu.

8. Orašasti plodovi

Orašasti plodovi su bogat izvor vitamina, minerala i bjelančevina, kao i antioksidanata koji sprječavaju pojavu raka. Ako svakodnevno pojedete punu šaku orašastih plodova, značajno ćete umanjiti rizik obolijevanja od raka.