Kontrolira li vas vaš pametni telefon? Dobro otvorite oči!

Kontrolira li vas vaš pametni telefon ili neki drugi digitalni uređaj tako da nemate vremena za svoju obitelj i bližnje? Je li postao vaš idol, a da toga niste ni svjesni?

Nasuprot prizora Boga koji je stvorio čovječanstvo kako bi prikazao vladavinu, razmotrimo čovjeka koji propušta pobjednički gol svoga sina, jer ga je omela vibracija njegovog pametnog telefona u njegovom džepu.

Ili zaposlenika koji pregledava društvene medije, ali je pokazivač miša spreman na ”X”, ne bi li zatvorio preglednik u slučaju da šef dođe u prostoriju. Ili studenta koji ignorira vapaj svoga tijela za snom i umjesto toga napreže svoje oči, jer pregledava fotografije određenog sadržaja u gluho doba noći. Nitko od njih nije u kontroli.

Pavao je upozorio na one koji nemaju kontrolu. Opisao je faktor kontrole neprijatelja križa kao ”njihov je bog njihov trbuh”. (Filipljanima 3, 19) Te ljude brinu idolopokloničke strasti i zemaljske brige. U suprotnosti s time, Pavao navodi primjer važnosti kontrole u kršćanskom životu. (1. Korinćanima 9, 27)

Prikazujemo kontrolu, jer vjerujemo da Bog zaslužuje našu aktivnu poslušnost, a ne samo slučajno slavljenje, kada ”imamo vremena”. Da, Bog će u konačnici biti proslavljen čak i ako se pobunimo protiv Njega. No Bog zaslužuje mjesto u našim životima; čak i digitalnim.

Bog nas je stvorio kako bismo imali kontrolu nad ostalim stvorenjima. Nije nas stvorio kako bi nas kontrolirali naši pametni uređaji. Umjesto da smo u odnosu s našim digitalnim uređajima pasivni, nepažljivi i nedisciplinirani, što kada bismo prikazivali digitalnu kontrolu u poslušnostima prema najvećim dvjema zapovijedima? Što kada bismo maknuli kontrolu koju naši uređaji imaju nad nama, kao čin ljubavi prema Bogu i našim bližnjima?

Digitalna kontrola i Božja ljubav

Krist je rekao da je najveća zapovijed sljedeća: „Ljubi Gospodina Boga svojega svim srcem svojim, i svom dušom svojom, i svim umom svojim.“ (Matej 22, 37) Ako želimo znati kako naše digitalne uređaje koristiti za poslušnost prema Kristu, ovo je poprilično dobro mjesto za početi. Preuzmimo kontrolu nad našim digitalnim uređajima iz naše ljubavi prema Bogu.

Bez kontrole nad našim uređajima, mi lutamo; besciljno pregledavamo sadržaje na internetu. Nitko ne luta u pravome smjeru. Umjesto besciljnog lutanja, u ponašanja i riječi koje mogu obeščastiti Boga, trebamo prakticirati kontrolu nad našim digitalnim uređajima, Kristu na slavu. Kroz naše postupke koje radimo kad smo na internetu, kao i kod svakog drugog aspekta života, trebamo željeti da drugi vide Krista.

Prakticiramo vlast kako bismo u konačnici ispunili Zemlju onima koji su stvoreni na sliku i koji proslavljaju Boga. David Mathis to ovako objašnjava: „Samokontrola kršćanina nema za cilj stavljanje strasti naših tijela pod našu vlastitu kontrolu, nego pod kontrolu Krista, po sili Duha“. Ne želimo imati kontrolu nad našim digitalnim uređajima samo radi produktivnosti ili naše vlastite slave, nego kako bismo proslavili Krista. Kršćanski muškarci i žene rado se stavljaju unutar vlasti Krista. Njegove zapovijedi nikada nisu na teret. (1. Ivanova 5, 3) Poslušnost Kristu donosi radost, čak i u našem digitalnom svijetu.

VIDI OVO: Je li grijeh snimati ​​selfije?

U Galaćanima 5, apostol Pavao govori o dokazima djelovanja Duha Svetoga u našim životima. Unutar popisa uključuje i samokontrolu. (Galaćanima 5, 23) Samokontrola nije samo pitanje truda. Kršćani, kako prakticiraju samokontrolu u svojim digitalnim navikama, prepoznaju da je takav plod rezultat djelovanja Duha Svetoga u našim životima. To utječe na to kako razumijemo samokontrolu i načine kako je želimo prakticirati.

Pavao također povezuje samokontrolu s našim spasenjem. Tijekom objašnjavanja Evanđelja Isusa Krista Feliksu i njegovoj ženi Drusili, Pavao je smatrao da je nužno govoriti o samokontroli. (Djela 24, 24-25) Samokontrola je esencijalan segment našeg rada za naše spasenje.  Kao sportaš koji razvija samokontrolu tijekom vježbanja za natjecanje, tako kršćani razvijaju samokontrolu u svome vježbanju za konačno spasenje. (1. Korinćanima 9, 25) Ne možemo uzeti naše posvećenje ozbiljno, ako u isto vrijeme odbacujemo potrebu za samokontrolom, čak i u digitalnom svijetu.

Digitalna kontrola i ljubav prema bližnjemu

Što naš nedostatak digitalne kontrole radi onima koje volimo? Osjećaju li naša djeca kao da ih ne vidimo i ne slušamo? Osjećaju li se naši supružnici zanemareno?

Ako želim prikazati ljubav prema mojoj ženi na ispravan način, trebamo sam sebe kontrolirati. Ako joj želim služiti tako što ću joj pripremiti smoothie prije nego što ode u školu s djecom, trebam se dovoljno kontrolirati i odložiti svoj pametni telefon. Ako želim pokazati svoju ljubav prema svome sinu tako što ću igrati nogomet s njime ili igre, trebam posjedovati samokontrolu i ugasiti te aplikacije na računalu. Naš neuspjeh razvoja samokontrole utječe na našu ljubav prema drugima. Naši digitalni uređaji ovdje nam odmažu.

Svatko od nas osjetio je žalac zanemarivanja, kada je netko u našoj blizini veću pozornost usmjerio na svoj pametni telefon, umjesto na nas. Možda nas nisu željeli povrijediti. No postavili smo ti pitanje više puta i nismo dobili odgovor; njihova su se lica spustila prema zaslonu, bili su izgubljeni u drugome svijetu. Pokušali smo im se približiti, no nismo mogli dobiti njihovu pozornost. Tražili smo intimnost, no dobili smo samo izolaciju.

Neka s nama bude drugačije. Razvijmo samokontrolu, kao čin ljubavi prema drugima. Razvijajmo vlast nad digitalnim uređajima, kao prikaz ljubavi prema onima koje volimo. Nemojmo predavati kontrolu naših života digitalnim uređajima. Umjesto toga, mi trebamo preuzeti kontrolu i voljeti druge kako priliči.

Autor: Jeff Mingee; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Thegospelcoalition.org; Prevedeno i objavljeno uz dopuštenje portala Thegospelcoalition.org koje vrijedi za Novizivot.net.

NAJNOVIJE!