Je li grijeh snimati ​​selfije?

Vjerojatno nekad s prijateljima snimite selfi. Mnogi potom stavljaju svoje fotografije na društvene mreže. Je li grijeh snimati selfije?

Kada je Biblija pisana, telefoni s kamerama i društvene mreže nisu postojali. Mojsije nije snimio selfi dok je vodio Izraelce kroz Crveno more i objavio #VjerujBogu. Iako se selfiji i društvene mreže ne spominju u Božjoj Riječi, još uvijek možemo uzeti biblijska načela i primijeniti ih na današnja društvena pitanja.

Je li grijeh snimati ​​selfije?

Prije svega: snimanje selfija samo po sebi nije grešno. Nema ništa loše u tome da snimite sebe ili sebe i svoje prijatelje. Kamere i društvene mreže samo su alati koje možemo koristiti, ali kao i kod svih alata, mogu se zloupotrijebiti.

Pogledajte svoj feed. Objavljujete li prvenstveno fotografije svog lica? Pregledajte fotografije u telefonu. Postoje li deseci snimaka vas kako pokušavate dobiti onaj “savršeni”? Opterećujete li se filterima kako biste imali “najbolji” izgled? Provjeravate li stalno koliko lajkova, srca ili pozitivnih komentara dobivate? Ako je tako, možda prelazite u nezdravu opsesiju sobom.

Svi su ti postupci duboko ukorijenjeni u sebičnosti, ponosu i nezdravoj potrebi za odobravanjem drugih. Opsesija snimanjem i objavljivanjem selfieja da biste privukli pažnju (npr. lajkovi, komentari, sljedbenici) zapravo može učiniti suprotno od onoga što biste pretpostavljali. Umjesto da vam pruži zdrav osjećaj vlastite vrijednosti, opsjednutost sobom razbija vaš osjećaj vlastite vrijednosti i može prouzročiti nesigurnost oko toga kakvima vas je Bog stvorio. Svoju vrijednost ili samopoštovanje nikada ne bismo trebali temeljiti na odgovoru drugih, jer naša vrijednost dolazi iz našeg identiteta u Kristu.

Što je Isus poučavao o opsjednutosti sobom?

Svijet društvenih mreža mjeri uspjeh brojem sljedbenika i lajkova koje možemo dobiti, ali Isusova definicija uspjeha sasvim je drugačija. Za Ivana Krstitelja je rekao: “Među rođenima od žene nitko nije veći od Ivana” (Luka 7, 28). Podsjećanja radi, ovaj “najveći” nosio je odjeću od smrdljive devine dlake i nije li u jednom trenutku jeo skakavce? Nije osobito dobra “fotka” za javnost, zar ne? Pa ipak, Isus je vidio što je doista važno. Ivan nije tražio slavu za sebe, već slavu za Boga (Ivan 3, 30). Ivan je bio usmjeren na Boga, a ne na sebe. Ono što Isus cijeni jest unutarnje, a ne izvanjsko.

Isus nam također govori da ne smijemo nikoga (uključujući i sebe) voljeti više od Boga, jer bi to postalo idol.

“Dođe li tko k meni, a ne mrzi svog oca i majku, ženu i djecu, braću i sestre, pa i sam svoj život, ne može biti moj učenik!” (Luka 14, 26)

“Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka uzme svoj križ i neka ide za mnom. Tko hoće život svoj spasiti, izgubit će ga, a tko izgubi život svoj poradi mene, naći će ga.” (Matej 16, 24-25)

Poanta je da ne možemo častiti Boga kada smo usredotočeni na ono što samo nama koristi. Ne možemo učinkovito služiti Kristu ako smo uvijek opterećeni svojim poslovima. Ne bismo trebali slijediti želje koje se odnose samo na nas, jer moramo živjeti za Boga. Kada smo opsjednuti snimanjem i objavljivanjem selfija, sigurno je teško aktivno slaviti Boga.

Život u selfie svijetu
Foto: Pexels

Život u selfi svijetu

Naš je svijet grešan, pa ne čudi što su mnogi opsjednuti snimanjem selfija. Kao kršćani, možemo odlučiti negirati taj samoopsesivni mentalitet i raditi stvari koje su usmjerene na Božje kraljevstvo. Nakon što postanemo vjernici, imamo Duha Svetoga koji nam pomaže donositi pobožne odluke i oduprijeti se grešnim željama.

Oni koji su u Kristu razapeli su tijelo s njegovim strastima i njegovim žudnjama. (Galaćanima 5, 24)

Moramo živjeti u ovoj istini jer je naš život namijenjen služenju Kristu, a ne vlastitom egu.

Svijet promiče narcisoidnu ljubav. Iako se samoopsesija može osjećati kao da ispunjava rupu usamljenosti, samo će je učiniti dubljom. Na kraju, opsjednutost sobom dovodi samo do veće usamljenosti i niskog samopoštovanja. Nijedan broj lajkova neće pružiti trajnu sreću, ali slijeđenje Isusa razvit će istinsku radost koja traje vječno.

PROČITAJTE JOŠ: