KRISLAM – Što je to?

Krislam je suvremeni pokušaj spajanja učenja i prakticiranja kršćanstva i islama.

Povijesno gledano, krislam je započeo pod nigerijskim vođom po imenu Tela Tella 1970-tih. I Bibliju i Kur’an priznaje kao svete knjige, a za vrijeme okupljanja čita se iz obje knjige. Isto tako, i kršćanski i muslimanski blagdani slave se podjednako. Bog i Alah se smatraju istim Bogom.

Iako je broj pristaša krislama u Nigeriji malen, koncept krislama posljednjih se godina proširio diljem svijeta. Mnogi tvrde da su međuvjerski pokreti koji uključuju i kršćanska i muslimanska učenja na Zapadu zapravo krislam, dok su neki istočnjački pokreti koji koriste pomiješane elemente jedne i druge religije sinkretistički pokreti. Neki također pogrešno brkaju krislam s kršćansko-islamskim dijalogom budući da web stranica chrislam.org koristi takav pojam u Libanonu. No, dijalog je sasvim nešto drugo od spajanja kršćanstva i islama u jednu religiju.

I biblijsko kršćanstvo i tradicionalni islam odbacuju moderne pokušaje krislama

Biblija uči da postoji jedan Bog (Postanak 1,1) i da je Isus Krist jedini put do Boga (Ivan 14,6; Djela 4,12). Islam odbacuje ideju Isusa kao božanstva, odbacuje kršćansko vjerovanje u spasenje samo po vjeri. Te dvije religije se logički suprotstavljaju jedna drugoj na brojne načine. Jedini način na koji se ta dva sustava vjerovanja mogu spojiti u jedan jest da se odaberu samo ona vjerovanja koja se uklapaju u nečije unaprijed zamišljene koncepte ili da se i Biblija i Kur’an protumače drugačije kako bi se uklopile u određenu ideju.

Krislam je stekao određenu pozornost kada je 2009. na okupljanju organizacije ISNA 2009 (glavnom muslimanskom događaju) uslijedio govor pastora megacrkve Ricka Warrena. Nastale su optužbe da je Warren propovijedao poruku krislama – da su obje religije jedno. Warren je ubrzo odgovorio i jasno odbacio te optužbe o krislamu i potvrdio pravovjerno kršćanstvo. Međutim, događaji oko ove kontroverze privukle su veliku pažnju u vezi definicije krislama i njezinog širenja po Americi.

PROČITAJTE: Zašto nam treba Spasitelj?

Neki su počeli sazivati međuvjerska okupljanja u SAD-u koja uključuju kombinaciju bogoslužja s muslimanskim i kršćanskim elementima, tzv. krislama. Teološki je ovaj naziv točan, iako ti sudionici nisu povezani s pokretom u Nigeriji i vjerojatno odbacuju tu oznaku.

U konačnici, međutim, kršćani moraju biti svjesni da spajanje elemenata islamskog štovanja s kršćanskim treba odbaciti (Judina 1,3). Umjesto toga, muslimani trebaju vidjeti jasan primjer kršćana koji stoje čvrsto u svojoj vjeri, prikazuju biblijski pogled na Isusa Krista i žive po učenjima Biblije. Samo tada će biblijska poruka Evanđelja biti jasna muslimanima koji traže spasenje.

Izvor: Compellingtruth.org

NAJNOVIJE!