Kristova pobjeda nad društvenim mrežama

„Osim toga, iako ste vi namjeravali da meni naudite, Bog je bio ono okrenuo na dobro: da učini što se danas zbiva – da spasi život velikom narodu.“ (Postanak 50, 20)

Mogu samo zamisliti na kakav zlatni rudnik je Sotona mislio da je naišao kada su osmišljene društvene mreže. Kakav odličan način za mlada zarobiti srca i umove koji ne sumnjaju ni u što i to tako što će ukrasti ono najvrjednije što imaju: njihovu pažnju.

Google Scholar je objavio da je objavljeno 78 tisuća članaka o povezanosti između društvenih mreža i mentalnog zdravlja. Ti članci pokazuju snažnu povezanost između društvenih mreža i poremećaja kao što su poremećaji u prehrani, anksioznosti, depresiji, smanjenom povjerenju i lošijim odnosima unutar obitelji te dubokih psiholoških smetnji.

No Božja pobjeda veća je i od društvenih mreža i Generacije Z.

Svjedočanstvo s TikTok-a

Nakon što sam prvi puta podijelila svoje svjedočanstvo, predvodnik službe na mom kampusu rekao je sljedeće: „Sviđa mi se to što vidim Božje milosrđe na TikTok-u.“ Bila sam šokirana.

No istina je da je TikTok bio kanal mog osobnog hoda s Kristom. Nakon što sam pogledala nekoliko kršćanskih videozapisa, nakon dugo vremena dobila sam ohrabrenje za ponovno čitanje Biblije. Za vrijeme karantene koja je bila 2020. i tijekom izolacije tijekom koje sam previše vremena provodila na društvenim mrežama, Bog me pozvao van iz moje neposlušnosti.

Ono što je Sotona želio upotrijebiti kako bi me odvukao dalje od istine, Bog je upotrijebio za dobro, kako bih mogla spoznati istinsko evanđelje. Poziv stranaca na internetu potaknuo me u dubok odnos s Isusom. (Ivan 17, 3)

Ohrabrenje i doseg do drugih putem interneta

Iako su društvene mreže prepune negativnosti i premda stvaraju izolaciju, gotovo svaki pripadnik Generacije Z ima korisničke račune na njima. Više od polovice nas provodimo četiri ili više sati dnevno ondje. Taj prostor, koji je ispunjen i vjernicima i nevjernicima, pruža jedinstvenu priliku mladim ljudima za služenje.

Putem društvenog umrežavanja vidjela sam vršnjake koji vjeruju, kako rješavaju godišnje biblijske izazove, kako se pridružuju skupinama za podršku, kako odvajaju različite resurse jedni za druge i kako mole jedni za druge. Sotona koristi pristup internetu kako bi nas izolirao u društvu koje je sve više depresivno. No ondje gdje nas Sotona pokušava ograničiti, Duh stvara zajedništvo.

Pavao i drugi apostoli itekako su bili upoznati s odnosima na daljinu. Timotej, nakon što je bio odvojen od Pavla, zasigurno je osjećao povećanu nesigurnost, no Pavao je podsjećao njega i njegovu braću vjernike na borbu vjere koju vode drugi vjernici drugdje. (2. Timoteju 4, 9-18) Kao što je Timotej mogao biti povezan s vjernicima s kojima nije tjelesno zajedno, tako svatko od nas, ne samo pripadnici Generacije Z, može upotrijebiti društvene mreže kako bismo ohrabrili jedni druge na utrku koja je ispred nas. (2. Timoteju 4, 7; Hebrejima 12, 1)

Možemo učiniti više od toga. Stvaranje crkvene zajednice na ovakav način baca pogled na moć koju evanđelje ima diljem svijeta. Ovo omogućava vjernicima koji se osjećaju izolirano pogled na crkvenu zajednicu, koja je gurnuta u misiju širenja evanđelja. Na primjer, iako sam odrastala u domaćinstvu vjernih, nisam znala da ja trebam širiti evanđelje, sve dok nisam čula kako o tome govori drugi vjernik na TikTok-u.

Kristova nadmoć na internetu

U našem digitalnom dobu, mladi vjernici imaju posebnu sposobnost i posebnu odgovornost: stvoriti kontekst Kristove nadmoći, iz sljedećeg razloga: „Ta u njemu je sve stvoreno na nebesima i na zemlji, vidljivo i nevidljivo, bilo Prijestolja, bilo Gospodstva, bilo Vrhovništva, bilo Vlasti – sve je po njemu i za njega stvoreno…“ (Kološanima 1, 16) To uključuje i društvene mreže. „Jer je u njemu sve stvoreno, što je na nebu i na zemlji, vidljivo i nevidljivo, bilo prijestolja, ili gospodstva, ili poglavarstva, ili vlasti: sve je po njemu i za njega stvoreno.“ (Kološanima 1, 16)

Koliko je nevjerojatno to da Bog na suveren način upravlja algoritmom na Instagramu? Razmatrate li o tome da vaša omiljena platforma društvenih mreža može služiti za Boga i da kroz nju Bog može djelovati? Kao vjernici, znamo da Bog može i želi upotrijebiti društvene mreže kako bi u našim životima ostvario svoju svrhu. (Rimljanima 8, 28)

No to podiže jedno pitanje: koje su naše odgovornosti na internetu?

Naše obaveze dok smo na internetu

Veliko poslanje započinje s riječju ”idi”. To znači da nitko od nas, pa tako ni članovi Generacije Z, ne smiju biti zadovoljni sa statičnošću. Trebamo odlučiti biti usmjereni na misiju. Na društvene mreže trebamo gledati kao na resurs, a ne kao na nešto što nas ometa.

Cilj nije okružiti se s vjernicima kako bismo se sakrili od vanjskog svijeta. Cilj je percipirati crkvenu zajednicu koja postoji na internetu kao ohrabrenje za stvaranje Kristovih učenika među svim narodima. (Matej 28, 18-20) Društvene mreže nam mogu poslužiti kako bismo cijelom svijetu govorili o evanđelju. (Marko 16, 15) Ono što Sotona želi iskoristiti kako bi nas odvukao od Boga, Bog upotrebljava kao priliku za ohrabrivanje, opremanje, otkupljenje i stvaranje novih učenika iz ovoga naraštaja.

Jasno je da sam i sama pripadnica Generacije Z. (Psalam 139, 13-16) Nije tajna da sam prvi puta duboko prigrlila evanđelje, zbog vršnjaka na društvenim mrežama. Iako se ne sjećam točno svega onoga o čemu se govorilo u videozapisu, sjećam se da je to bilo prvi puta kada me Bog pozvao na nešto više.

To je Božja pobjeda, upotrijebiti nešto uobičajeno kao što je internet, kako bi mene, tinejdžericu pozvao na nešto neuobičajeno, odnosno na ono što ima za mene. (Rimljanima 8, 28-29) Jer Bog poziva naraštaj radnika na jedinstveni oblik žetve, s objavom nade na mjestima koja naizgled djeluju izgubljeno. (Matej 9, 37)

Autorica: Lauren Heck; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Thegospelcoalition.org; Prevedeno i objavljeno uz dopuštenje portala Thegospelcoalition.org koje vrijedi za Novizivot.net.

NAJNOVIJE!